Szappan készítése hideg eljárással: A zsírok SAP-ja
A zsírok SAP-ja (elszappanosítási együtthatók nátrium-hidroxidra)
A szappanosítási együttható jelzi azt a nátronlúg mennyiséget, amely 1 gramm zsír elszappanosításához kell. Az a nátronlúg mennyiség, amely egy zsírt teljesen elszappanosít úgy számítható ki, hogy megszorozzuk a szappanosítási tényezőt (rövidítve: SAP) a zsír grammban kifejezett súlyával.
ZSÍR TÍPUSA
|
NaOH SAP együtth.gramm
|
Argánolaj (Argania spinosa) |
0,195
|
Avokádóolaj (Persea gratissima, P. americana) |
0,133
|
Babassu olaj (Orbignya martiana) |
0,175
|
Baobab olaj (Adansonia digitata) |
0,139
|
Borágóolaj (Borago officinalis) |
0,136
|
Búzacsíra-olaj (Triticum durum, T. aestivum) |
0,131
|
Carnauba viasz (Copernicia prunifera) |
0,069
|
Csipkebogyó olaj (Rosa canina) |
0,132
|
Dióolaj (Lungas regia) |
0,135
|
Édesmandula-olaj (Prunus amygdalus dulcis) |
0,136
|
Fekete kömény (Nigella sativa) |
0,135
|
Földimogyoró-olaj (Arachis hypogaea) |
0,136
|
Jojobaolaj (Simmondsia chinensis) |
0,059
|
Kendermag-olaj (Cannabis sativa) |
0,135
|
Kókuszolaj (Cocos nucifera) |
0,184
|
Kukoricaolaj (Zea mais) |
0,136
|
Lanolin (gyapjúviasz) |
0,074
|
Lenmag-olaj (Linum usitatissimum) |
0,136
|
Ligetszépe-olaj (Oenothera biennis) |
0,136
|
Makadámdió-olaj (Macadamia integrifolia, M. ternifolia) |
0,139
|
Mogyoróolaj (Corylus avellana) |
0,136
|
Mustarmag-olaj |
0,124
|
Napraforgóolaj (Helianthus annuus) |
0,134
|
Neem-olaj (Azadirachta indica, Melia azadirachta) |
0,139
|
Olíva olaj (Olea europea) |
0,134
|
Pálmaolaj (Elaeis guineensis) |
0,141
|
Pamutmag-olaj |
0,138
|
Pisztácia-olaj (Pistacia vera) |
0,135
|
Repceolaj (Brassica napus) |
0,124
|
Ricinusolaj (Ricinus communis) |
0,128
|
Rizsolaj (Oryza sativa) |
0,128
|
Sáfrányos szeklice-olaj (Carthamus tinctorius) |
0,136
|
Sárgabarackmag olaj (Prunus armeniaca) |
0,135
|
Sárgabarack-mag olaj (Prunus armeniaca) |
0,135
|
Szezámmag-olaj (Sesamum indicum) |
0,133
|
Szójaolaj |
0,135
|
Szőlőmag-olaj (Vitis vinifera) |
0,126
|
Tökmag-olaj (Cucurbita maxima, C. Pepo) |
0,133
|
Vaj –Kakaó |
0,137
|
Vaj –Kecske |
0,167
|
Vaj –Mangó |
0,128
|
Vaj –Shea |
0,128
|
Vaj –Tehén |
0,162
|
Viasz –Candelilla (Euphorbia antisyphilitica) |
0,039
|
Viasz –Méhviasz |
0,069
|
Zsír –Disznó |
0,138
|
Zsír –Marha |
0,140
|
Zsír –Emu |
0,138
|
Zsír –Kos |
0,138
|
SAP-tartományok
Források: K. Kunn – “Scientific soapmaking” és Lamberto Formiconi
Egy fajta zsír SAP-ja annak zsírsav-koncentrációjától függ. A zsírok minősége, zsírsav-koncentrációja viszont függ a forrás növény/állat fajtájától, a termőföld kompozíciójától, az állat táplálkozásától, a gyümölcs érettségétől. Ez az oka hogy a világhálón keringő lúgkalkulátorok értékei annyira különböznek. Azok az értékek amelyekkel az egyes kalkulátorok dolgoznak nem mások, mint az adott térségben használt zsírok összegyüjtött SAP-jának középértéke.
Ez a táblázat nagyszerűen szemlélteti ezt a különbséget:
ZSÍR TÍPUSA |
Minimum SAP
|
Maximum SAP
|
Különbség %-ban
|
Vaj (100% zsírtartalom) |
0,149
|
0,165
|
10,7%
|
Kakaóvaj |
0,136
|
0,143
|
5,1%
|
Sheavaj |
0,126
|
0,141
|
11,9%
|
Méhviasz |
0,063
|
0,069
|
10,2%
|
Földimogyoró-olaj |
0,133
|
0,140
|
5,3%
|
Kókuszolaj |
0,176
|
0,189
|
7,4%
|
Napraforgóolaj |
0,134
|
0,138
|
3,0%
|
Jojobaolaj |
0,064
|
0,070
|
9,4%
|
Makadámdió-olaj |
0,135
|
0,143
|
5,3%
|
Kukoricaolaj |
0,133
|
0,139
|
4,5%
|
Édesmandula-olaj |
0,134
|
0,143
|
6,7%
|
Olíva olaj |
0,131
|
0,140
|
6,9%
|
Pálmaolaj |
0,135
|
0,149
|
10,4%
|
Ricinusolaj |
0,125
|
0,133
|
6,4%
|
Rizsolaj |
0,129
|
0,135
|
4,7%
|
Szőlőmag-olaj |
0,134
|
0,138
|
3,0%
|
Zsír –Marha |
0,135
|
0,143
|
5,9%
|
Zsír –Disznó |
0,135
|
0,145
|
7,4%
|
Közzétette: www.fenyorveny.hu
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!
Forrás: ilmiosapone.it
lucreciakencei.hu
lucreciakencei.hu