Csillagászat/ŰrkutatásÉrdekességekRejtélyek/TitkokVilág

Kettéválik a Föld mágneses terének furcsa képződménye

Kettéválik a Föld mágneses terének furcsa képződménye

A NASA kutatói egyre nagyobb aggodalommal figyelik a földi mágneses mező változásait. A kozmikus sugárzástól védő pajzs ugyanis nagy területen gyengül. Hogy miért, annak okát még keresik a szakemberek – írja a Science Alert tudományos portál.

A Dél-Amerikától egészen Afrika délnyugati részéig terjedő Dél-atlanti Anomália már évek óta foglalkoztatja a tudományos élet képviselőit. Ez egy nagy kiterjedésű „folt”, ahol a mágneses mező különösen gyenge. A jelenség a földi életre nincs hatással, a műholdakra és a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) viszont már annál nagyobb veszélyt jelent, a folton keresztülhaladó űreszközök ugyanis jobban ki vannak téve a kozmikus sugárzásnak.
A Napból érkező töltött részecskék károsítják a műholdak rendszereit, ami kezdetben nem tűnik komolynak, idővel azonban megvan a veszélye a súlyosabb meghibásodásoknak, adatvesztéseknek is.
 
A NASA szakértője, Terry Sabaka geofizikus szerint a földi mágneses mező egy komplex képződmény, amit elsősorban a Föld mélyén található olvadt vas áramlása generál.
Erre a mozgásra ugyanakkor több tényező is hatással van, az egyik az afrikai kontinens alatt, a külső mag és a földköpeny között húzódó sűrű kőzetréteg (angol nevén African Large Low Shear Velocity Province), ami az áramlás zavarásával hozza létre Dél-atlanti Anomáliát.
 
Viszonylag friss megfigyelés, hogy a folt lassan északnyugati irányba mozdul el, és kettéválni látszik. Hogy ez miként befolyásolja a Dél-atlanti Anomália jövőjét, nem tudni. 11 millió évvel ezelőtt egy mostanihoz hasonló anomália már okozott zavart a mágneses mezőben, ezért több kutató is úgy véli, a jelenség nem a mágneses pólusváltás előfutára lehet.
A kutatók tovább folytatják a folt megfigyelését.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!
 

origo.hu

Related posts

Gregg Braden: Együttérzés – A természet ereje és az emberi tapasztalat

admin

Dinoszaurusz csontváz a Marson?

Sandal

Csodálatos irizáló felhőket kaptak lencsevégre

Sandal

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .