BoldogságSpirituális tippekSpiritualitás

Élj vidáman! avagy Énképünk a világ tükrében

Élj vidáman! avagy Énképünk a világ tükrében
Felmérhetjük énképünket, ha a minket körülvevő embereket szemügyre vesszük. Olyan személyekkel tartunk kapcsolatot, akik úgy kezelnek minket, ahogy hisszük, hogy megérdemeljük. Az egészséges énképpel rendelkező egyének tiszteletet követelnek a hozzájuk közel állóktól. Jól bánnak magukkal, és így példát állítanak másoknak, hogyan bánjanak velük, és nem tűrik el, ha nem megfelelően viselkednek velük.
Ha egy ember negatív énképet alakított ki magáról, akkor mindent eltűr mindenkitől, és hagyja magát kihasználni. Azt gondolja magában: „Én nem számítok”, „velem mindig rosszul bántak, talán tényleg megérdemlem.” „Hát ez vagyok én.” Ez a személy egészen addig fogja ezt a bánásmódot hagyni, amíg rossz véleménnyel lesz magáról. Mások úgy bánnak velünk, ahogy mi bánunk saját magunkkal. Az ismerőseink, hamar felmérik, hogy tiszteljük-e önmagunkat, vagy sem, és eszerint fognak velünk viselkedni.
Valószínűleg mindannyian ismerünk olyan nőket, akiknek negatív az énképük, nem értékelik saját magukat, és egyik katasztrofális kapcsolatból a másikba bukdácsolnak. Partnerük vagy alkoholista, vagy született vesztes, reménytelen alak. Ezek a hölgyek úgy érzik, állandóan kihasználják őket. Ez mindaddig ismétlődni fog, amíg ragaszkodnak jelenlegi énképükhöz, amíg nem változtatnak a saját magukhoz való hozzáállásukon, amíg el nem kezdik magukat jobban tisztelni, értékelni és szeretni.
Sokan megfizették a tanulópénzt, és úgy döntöttek, hogy jó bánásmódot, és tiszteletet várnak el, sőt megkövetelik a barátaiktól, rokonaiktól és a munkatársaiktól is. Rájöttek, hogy ha ragaszkodnak ehhez, akkor meg is kapják, azt a tiszteletet és figyelmességet, amit megérdemelnek.
Minden ember megérdemli a szeretetet, törődést, az igazságos bánásmódot, és a tiszteletet, mivel emberi lény, az univerzum része. Egy kisbabánál még ez egyértelmű számunkra, hogy nem kötjük semmiféle feltételhez a gondoskodásunkat, ha sír megetetjük, és nem várjuk el tőle, hogy cserébe nevettessen meg minket, a szeretetünk felé önzetlen. Így kéne mindenki felé áramoltatnunk a szeretetünket, hogy nem várunk el érte semmit cserébe.
Mindenki megérdemli az önzetlen szeretet, megérdemelted, amikor megszülettél és megérdemled most is. Nagyon sok ember hiszi azt, hogy ha nem olyan okos, jóképű, sportos, tehetséges, mint egyesek, és nem keres annyit, akkor nem érdemli meg, hogy szeressék és tiszteljék.

Megérdemled, hogy szeressenek és tiszteljenek, egyszerűen csak azért, mert létezel!

Túl ritkán koncentrálunk arra, ami igazán szép és értékes bennünk. Hogy mennyire mutatjuk ki az érzéseinket, mennyire vagyunk empatikusak, attól függ, mennyit szenvedtünk, de mindannyiunkban benne vannak ezek a jó tulajdonságok. Ismerd fel saját értékeidet, és emlékeztesd magad állandóan arra, hogy megérdemled, hogy jól bánjanak veled.
Tudatalatti viselkedésünk szoros összefüggésben van énképünkkel. Amikor rosszul érezzük magunka lelkileg (pl. megszűnt az állásunk, elhagyott a barátnőnk), akkor hajlamosak vagyunk magunkat büntetni. Például nem eszünk, balesetek, betegségek túlzott alkohol fogyasztás formájában. Ez a cselekvés nem feltétlenül tudatos. Egyszerűen azért történik, mert ahogyan önmagunkkal bánunk, pontosan tükrözi, mennyire szeretjük magunkat éppen akkor.
Rendkívül fontos, hogy mindent megtegyünk, amit csak erőnk enged, annak érdekében, hogy pozitív gondolataink legyenek. Ez teszi lehetővé, hogy boldogok legyünk és maradjunk.
A negatív énkép ezt sugallja: „nem érdemlem meg.” Ez oda vezet, hogy az ember tudattalanul szabotálja a saját boldogságát. Amikor egy új, izgalmas lehetőség nyílik az életben, hogy valami jó történjen vele, vagy, hogy új dolgokat tanuljon, akkor az ilyen ember tudatosan, vagy tudat alatt okot talál rá, ami megakadályozza mindebben.
Törekedjünk arra, hogy pozitív legyen az énképünk. A következő viselkedésmódok és tulajdonságok arra utalnak, negatív az énképünk, ezért szükség van a javítására.
– negatívan beszélsz önmagadról, és magadat hibáztatod mindenért
– nem dicsérsz másokat és elutasítod a dicséreteket
– nem veszed figyelembe a szükségleteidet, nem kéred azt, amit szeretnél
– szükségtelenül megvonod magadtól a drágább termékeket
– nem mutatod ki, hogy vonzódsz valakihez, és nem tudod elfogadni és élvezni a másik ember vonzalmát, kedvességét
– önmagad folyton másokhoz hasonlítgatod
– folyton szomorúnak vagy dühösnek érzed magad
– állandóan rossz a közérzeted és az egészséged
– féltékeny és bizalmatlan vagy
– bűntudatod van
– kritizálsz másokat, és panaszkodsz
Nehéz megváltozni. A negatív énkép mindig görcsösen ragaszkodni próbál. Ha elhatározzuk, hogy elindulunk az önfejlődés útján, az már hatalmas lépés; akkor is előfordul, hogy visszaesünk néha, de ne adjuk fel, a végeredmény egy kiegyensúlyozott, boldog ember lesz.
Következzék néhány tanács, hogy mit tehetsz azért, hogy javíts önértékeléseden:
Fogadd el a dicséretet! – mindig mondj mosolyogva köszönetet érte
Dicsérj meg másokat! – Az egyik legegyszerűbb mód, hogy jobban érezzük magunkat, ha felismerjük másokban a szépséget.
Mindig elismerően beszélj magadról! – Ha nem jut eszedbe semmi pozitív, akkor inkább ne mondj semmit, de biztos van valami, amit szeretsz magadban. Vagy ha nem jut eszedbe ilyen, kérdezz meg másokat, mit szeretnek benned.
Dícsérd meg magad! – Ismerd fel értékeidet. Jutalmazd meg magad valami aprósággal, ha valamit elvégzel. pl. tarts szünetet a munkába, egyél egy kis csokit, vagy gyümölcsöt.
Ha valaki vonzódik hozzád, fogadd el! – Értékes és szerethető vagy ezt sose felejtsd el!
Ha szeretnél valamit, merd kérni! – Kérd meg a párod, hogy segítsen a vásárlásban, vagy masszírozza meg egy kicsit a nyakadat.
Ha megkínálnak valamivel, fogadd el jó szívvel – Ne légy olyan szerény, hogy elutasítod, mert szívesen adják. Értékeld magad annyira, hogy elfogadod.
Ismerd fel, hogy értéked nem függ a viselkedésedtől! – Ha valami hibát elkövetsz, pl. eltörsz valamit, vagy elfelejtesz valami határidős dolgot megcsinálni, akkor se utáld magad. Emberek vagyunk, hibázunk, a hibák arra valók, hogy tanuljunk belőlük, és elengedjük, nem arra hogy ostorozzuk magunkat, és folyton azon rágódjunk, mit rontottunk el.
Törődj a testeddel! – Ez az egy van belőle neked. Minden, amit teszünk, hatással van minden másra. Sportolj, járj masszázsra, szépségszalonba, és táplálkozz egészségesen!
Tudasd másokkal, hogyan bánjanak veled! – Különösen abban mutass példát, ahogy önmagaddal és másokkal törődsz. Senkinek nem szabad elfogadnia a rossz bánásmódot másoktól!
Hagyj fel az önmarcangoló lelkiállapottal! – Ne dühöngj, és ne szomorkodj a múlt miatt. Keresd a kiutat a rossz lelkiállapotból. Ehhez nyújtok segítséget egy régebbi cikkemben (Éljünk a jelenben és tanuljuk meg élvezni az életünket!)
Tartózkodj pozitív emberek társaságában! – Mert az ember minták alapján tanul, ha sokat vagy ilyen emberek társaságában, rád ragad az ő pozitív viselkedésük.
Munkálkodj azon, hogy ne érezz bűntudatot, amikor örömet okoz valami! – Értékes vagy megérdemled a jó dolgokat.
Használj pozitív megerősítéseket! – Programozd otthon tükör előtt azt, amit el szeretnél érni, pl. szeretem magam, és olyan munkahelyem van, ahol értékelnek! Ezt mond el 3x úgy, hogy a saját szemedbe nézel és úgy, hogy el is hiszed, amit mondasz. Ha a mondatot a saját neveddel kezded, azzal még hatékonyabbá teszed a programozást.
Olvass olyan könyveket, amelyekből új ötleteket meríthetsz és inspirálnak!
Mindig azt képzeld el, hogy milyen szeretnél lenni, ne azt, amilyen vagy! – Így szükségszerűen a meghatározó gondolataid irányába fogsz haladni. Írhatsz egy listát is, hogy milyen szeretnél lenni, és miket szeretnél elérni az életben, ezt naponta olvasd fel magadnak hangosan. Úgy hogy átérzed, milyen jó érzés lesz, amikor ezek megvalósulnak.
Közzétette: www.fenyorveny.hu
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!
 
Andrew Matthews: Élj vidáman!

Related posts

Tatiosz: A szeretetről

Sandal

Drunvalo Melchizedek: Mit jelent a halhatatlanság?

Sandal

Az elfogadás nem megalkuvás

Sandal

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .