Bob FrissellPólusváltásSpirituális tanítók/tanításokSpiritualitás

Egység a hagyományos vallásban

Egység a hagyományos vallásban
Mind a három nagy nyugati vallási tradíció hirdeti az Egy Istenben való hitet. Mindegyiknek megvan a maga alapvető kiáltványa az adott hitről és az Egységről. A zsidó vallás megnyilatkozása, a „Shema” kijelenti: „Halld, ó Izrael, az Úr – az Úr az Egyetlen”. Isten kimondhatatlan héber neve YHVH tulajdonképpen azt jelenti, hogy ő az Egyetlen, aki most is AZ, aki mindig is VOLT és aki mindig is az LESZ. YHVH a Létezés. Ezért: a Létezés az Egyetlen. A muzulmánok Allahba vetett hitüket a következő mottóban foglalják össze: „Isten a legnagyobb”. A kereszténység niceai hitvallásának első tétele így szól: „Credo in unum Deum”, azaz „Hiszek Egy Istenben”.
A keleti hitek, mint a hinduizmus, a buddhizmus és a taoizmus, nem hajlanak arra, hogy a Létezés Egységét egy személyes Istenben szimbolizálják, mindamellett rendelkeznek egy saját módszerrel, ami az egység elvén alapul. A hinduizmusban a világ tele van számtalan istenséggel, amik együtt egy hihetetlenül összetett sorozatát adják a mítoszoknak, legendáknak és családi valamint törzsi kapcsolatoknak. De az összes ilyen isten és hős, ugyanúgy, mint az emberi lények és állatok a Létezés, a Tudatosság és a Boldogság egy nagy óceánjának, a Brahman visszatükröződései. A buddhizmusban bár minden lényt „üresnek” vagy a végső én ürességének tartanak, de ez az üresség nem a nemlétet jelenti. A mély igazságot fejezi ki, mely szerint kétségkívül minden elkülönül és az egyes dolgok teljes mértékben összekapcsolódnak és a saját létezésüktől függenek, de nemcsak egymás létezésén, hanem a valóság egész szerkezetén. Még a buddhisták számára is minden Létezés egy.
A kínai taoistáknak az egyetlen valóságot a Nagy Tao képében látják, az óriási ösvényben vagy úttestben, ami a belső természete szerint irányít mindent és mindig kétfelé osztja a dolgokat, a jinre és a jangra. A szemmel látható világ ellentétpárokban jelenik meg – sötét és világos, erőszakos és engedékeny, aktív és passzív -, de ezek a párok minden esetben együtt és egységben funkcionálnak. Végezetül, a törzsi társadalmak a világ minden táján rendelkeznek saját hitrendszerükkel, ami az egység érzetét fejezi ki: a bennszülött amerikaiak Nagy Szelleme vagy az bennszülött ausztrálok Álomszerű világa.
Közzétette: www.fenyorveny.hu
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!
 
 
Bob Frissell

Related posts

A legtöbb embernek egy kis lökés kell

Sandal

Tanmese: Buddha arcul köpése (buddhista tanmese)

admin

Napi pozitív üzenet: Minden pillanatban önmagunkat teremtjük meg

admin

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .