Csillagászat/ŰrkutatásVilág

Egyre látványosabb a NEOWISE üstökös – hamarosan kora este is látszódni fog

Egyre látványosabb a NEOWISE üstökös - hamarosan kora este is látszódni fog

A porból, jégből és fagyott gázokból álló égitest maga nem látható, azonban a testéből kiáramló, a napszél által elsodort csóva igen látványos.

Az üstökösök a Naprendszer távoli régióiból érkeznek hozzánk. A NEOWISE (C/2020 F3) üstököst 2020. március 27-én fedezték fel a NEOWISE nevű űrteleszkóp segítségével. Ekkor még csupán a déli féltekéről látszott. Az üstökös első hazai megfigyeléseit július negyedikén végezték. Utoljára 2007-ben gyönyörködhettünk ilyen látványos, szabad szemes üstökösben. Akkor a McNaught-üstökös kápráztatott el minket. Érdemes kimenni hajnalban és kémlelni az északkeleti égbolt alját, ahol „kondenzcsíkot” húzó, halovány objektumként tűnik fel ez az ősi vándor. Ha gyengébb a szemünk, használjunk kézben könnyen megtartható vadásztávcsövet (binokulárt).

Az üstökös jelenleg a hajnali szürkületben figyelhető meg. Sötét égi háttéren nem lehetséges megfigyelni, hiszen elongációja csekély, az első hazai észlelések idején 15 fok körüli. Jó hír, hogy az üstökös naptávolsága gyorsan javul, július 19-én már eléri a 30 fokot. Láthatósága fokozatosan javul, július 15-étől az üstökös már a kora esti égen észlelhető.

Hangsúlyozzuk, hogy az üstökös észleléséhez mindenképpen nagyon jó északi horizont szükséges, és ugyancsak fontos a jó átlátszóság. Ebben a tekintetben a hidegfrontokat követő éjszakák mindenképpen javítják az észlelhetőséget és az észlelési élményt is.

A NEOWISE-üstökös azonosításához nagyon jól használható a Sky and Telescope keresőtérképe, amely a kométa júliusi égi útját mutatja. A hónap utolsó harmadában a Nagy Medve “lábainál” vonul el az üstökös, a kora esti égen próbálkozzunk megfigyelésével. Ekkorra már horizont feletti helyzete is sokat javul. Az üstökös fényessége július közepén 2,0-2,5 magnitúdó táján várható, a hónap legvégére pedig 5 magnitúdóra halványodik.
Közzétette: www.fenyorveny.hu
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!

csillagaszat.hu
veol.hu

Related posts

Milyen távolról lehet veszélyes egy szupernóva a Földre?

Sandal

Megerősítést kaphat az univerzum ötödik eleme

admin

Ez lehet az oroszok új szuperszonikus repülőgépe

Sandal

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .