ÉbredésHáttérhatalom/Mély államRejtélyek/TitkokRejtélyes történetekTeóriák/FeltételezésekTitkos társaságok

Amit titokban tart a Vatikán évszázadok óta

Megosztás/Share:
Amit titokban tart a Vatikán évszázadok óta
A vatikáni titkos levéltárban sok ezer méter hosszú az a polcrendszer, amin titkos dokumentumokat tartanak. 1300 éve épül az archívum, bőven akadnak megfejtendő rejtvények.
A titkot mérföldben is mérhetik. A Vatikán titkos levéltárában, a Secretumban 52 mérföld, vagyis 83,7 kilométer hosszú azon könyvek sora, amely polcokon és szekrényeken keresztül kanyarog. Roppant mennyiségű elrejtett ismeret, titkos levelezés uralkodókkal, bizalmas jogi anyagok. Töredékük sem hagyhatta el az archívumot eddig.
A 8. évszázad óta felhalmozott írásanyag tökéletesen láthatatlan maradt addig, amíg 2009-ben a belga Paul Van den Heuvel, a VdH Books alapítója és tulajdonosa nem publikálta a történelem első beszámolóját a Secretumról. Persze ő is csak éppenhogy megkapargathatta a felszínt, de ez is elegendő volt a Vatikán titkos archívuma című, keménykötéses, gazdagon illusztrált kötethez.
Úgy tűnhet, hogy a kiadvány megtörte a jeget. 2012-ben egy kiállítás követte, ahová a gyűjtemény 3 kötetét és néhány izgalmas levelet vittek el. A Lux in Arcana, vagyis Fény vetődik a titokra kiállításon a középkori és koraújkori Európa pikáns üzeneteiből is kiteregettek néhányat. A látogatók elolvashatták azt a levelet, amit 83 angol nemesember írt a pápának, kérvén, sürgetvén, hogy VIII. Henrik Aragóniai Katalinnal kötött házasságát bontsa fel. Az aláírók nevei mellett a nemesi pecsétek is szerepelnek.
Megtalálhatták azt a levelezést is, amit Krisztina svéd királynő folytatott az 1600-as évek közepén a Vatikánnal. Krisztina lemondott a trónjáról, egyúttal a lutheránus hitről áttért a katolikusra és Rómába költözött. Amúgy hermafroditaként emlegették, de minimum leszbikusként. Hírhedten férfias megjelenésével és női ágyasaival adott pletykatémát Európának.
Botrányos élete ellenére Rómában éppen annak az épületnek az egyik szárnyát kapta meg rezidenciaként, ahol ma a Secretumot őrzik. Költözés és áttérés után még legalább egy politikai gyilkosság belefért az életébe, amikor megölette azt a francia márkit, aki elfecsegte, hogy a nápolyi királyságot alkudta ki friss és hű katolikusként. Amikor ő maga is meghalt, egyetlen nőként helyezték nyugalomra a Szent Péter-bazilikában.
A publikussá tett anyagok között szerepelt még Luther kiátkozásának dokumentuma, levelezés Lincoln elnökkel, sőt, a kanadai ojibwe indiánok levele XIII. Leó pápához is nyilvános.
Amiből viszont egy betűt sem láthatunk, az a fasiszta hatalomátvételt követő évek dokumentációja. Az 1922-t követő esztendők amnéziáját az elmúlt 3 év 3 különleges eseménye  teszi gyanússá. Ebből az első kettőt, a könyvet és a kiállítást már érintettük. A harmadik az a gyanú, amit az angolszász sajtó szellőztetett meg, miszerint a pápai államnak vagyonokkal udvarolt Mussolini.
A Guardian brit napilap szerint a londoni belvárosban luxus ingatlanok kerültek a Vatikán tulajdonába többek között a királyi rezidencia közelében a St James tér 30, vagy a New Bond utca 168. A londoni ingatlanok a 2008-as válság előtt fél milliárd fontot értek, de ezen túl még svájci és párizsi ingatlanokkal is rendelkezett a pápai állam.
A méretes portfolió úgy állhatott össze, hogy Mussolini az 1929-es Lateráni Szerződésben kárpótolta a Szentszéket azon birtokokért, amelyeket még 1860-as években, az egységes Olasz Királyság létrejöttekor veszített el.
S hogy az összeesküvés elmélet rajongóinak is dobjunk egy csontot: e Lateráni Szerződést ugyanúgy február 11-én írták alá, mint ahogy 2013 február 11-én jelentette be lemondását XVI. Benedek pápa.
A konspirációs teóriák munkásai azonban nem feltétlen érnek rá, hiszen leköti őket Dan Brown regényvilága. És ezt a Vatikán is tudja. A 2009-es könyv megjelenése és a 2012-es kiállítás éppen a Da Vinci kód és az Angyalok és démonok krimivilágára válaszolt, vagyis azt üzente a rajongó olvasóknak, hogy a Szentszéknek nincsenek rejtegetni való titkai. Az 52 mérföldnyi titok azonban csak néhány levéllel és 3 kötettel került közelebb a nyilvánossághoz.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!
 
 
hvg.hu

Related posts

A legtöbb ember az egész életét saját gondolatainak rácsa mögé zárva éli le

admin

Ismeretlen tárgy húzott el a Hold mellett

Sandal

38 centis ujjat találtak Egyiptomban: Bizonyíték a nephilimek létezésére?

Sandal

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .