Eckhart TolleSpirituális tanítók/tanításokSpiritualitás

27 Eckhart Tolle tanítás, amely megváltoztatja az életed

Eckhart Tolle-A csend és a belső csend

1. A jelen pillanat a legbecsesebb dolog. 

„Az emberek nem szokták észrevenni, hogy a MOST minden, ami mindig létezik; nincs múlt vagy jövő, kivéve az emlékezést vagy az elme előérzeteit.” 
 
„…a múlt öntudatot ad nekünk, míg a jövő a megváltás és bárminemű forma beteljesülésének ígéretét hordozza. Mindkettő illúziókból áll.”
 
„Az idő egyáltalán nem értékes dolog, mivel káprázat. Amit értékesnek érzünk, az nem az idő, hanem egy pont, ami az időn kívül áll: a MOST, ez valójában az érték. Minél inkább fókuszálunk az időre – a múltra vagy a jövőre –, annál inkább elhibázzuk a MOST-ot, azaz a legértékesebb dolgot, ami létezik.”
 
„Ne hagyjuk, hogy egy őrült világ megmondja nekünk, hogy a siker nem egyéb, mint egy jól sikerült jelen pillanat.” 
 
„A legtöbb ember soha sincs teljes mértékben jelen a MOST-ban, mivel öntudatlanul azt hiszi, hogy a következő pillanatnak fontosabbnak kell lennie a jelenleginél. De akkor elszalasztjuk az egész életünket, amely soha nem a jelen pillanatban van.” 
 
„Mihelyt megbecsüljük a jelen pillanatot, minden boldogtalanság és erőlködés szertefoszlik, s az élet elkezd együtt áramolni az örömmel és a nyugalommal (a gondtalansággal). Amikor átvisszük a gyakorlatba a jelen pillanat tudatosságát, akkor bármit is teszünk – legyen az akár a legegyszerűbb cselekedet –, megtelik az érték, a figyelem és a szeretet érzetével.” 

 

2. Bárhol is vagy, légy egészen ott. 

„Bárhol is vagy, légy egészen ott. Ha elviselhetetlennek találod az „itt és most”-odat, illetve ez boldogtalanná tesz téged, akkor három választásod van: kilépsz a szituációból, vagy megváltoztatod a helyzetet, vagy teljes mértékben elfogadod azt. Amennyiben szeretnél felelősséget vállalni az életedért, e három választási lehetőség egyike mellett kell döntened, és a MOST-ot kell választanod. Azután fogadd el a következményeket.” 

 

3. Mindig mondj igent a jelen pillanatra. 

„Az elfogadás egy passzív állapotnak tűnik, de a valóságban egy egészen újat hoz ebbe a világba. Ez a béke – egy finom energiarezgés – a tudatosság.” 
 
„Fogadd el, azután cselekedj, bármit is rejt a jelen pillanat, fogadd el úgy, mintha ezt választottad volna. Mindig működj vele együtt, s ne ellene.” 
 
„Mindig mondj igent a jelen pillanatra. Mi lehet hiábavalóbb, őrültebb annál, mint belső ellenállást létrehozni arra, ami már létezik, ami már egyszer létezik? Mi lenne őrültebb dolog annál, hogy szembehelyezkedjünk magával az élettel, mely most van, és mindig most történik? Add meg magad annak, ami van és lásd, hogy az élet hirtelen elkezd érted dolgozni ahelyett, hogy ellened dolgozna.”

 

4. Az élet bármilyen megtapasztalással megajándékoz téged, ami a tudatod fejlődését leginkább szolgálja.

„Az élet bármilyen megtapasztalással megajándékoz téged, ami a tudatod fejlődését leginkább szolgálja. Honnan tudod, hogy ez az a megtapasztalás, amire szükséged van? Onnan, hogy te éppen most ezt az élményt éled át.”

 

5. Ne vedd annyira komolyan az életet! 

„Az élet nem annyira komoly dolog, mint ahogyan azt az elme beállítja.”

 

6. A szeretet nem egy rajtunk kívül álló dolog

„A szeretet egy Létállapot. A szereteted nem egy külső dolog, hanem mélyen benned van. Soha nem veszítheted el, illetve ő sem tud elhagyni téged.” 

 

7. Minél tovább maradsz negatív, annál inkább megszállják elmédet a negatív dolgok.

„Az emberek hajlamosak többet foglalkozni a negatív dolgokkal, mint a jó dolgokkal. Így aztán az elmét megszállják a negatív dolgok, valamint az ítélkezések, a bűntudat és a jövőről való elmélkedés keltette aggodalom.”

 

8. Amikor panaszkodsz áldozatot csinálsz magadból. 

„A panaszkodás mindig annak a visszautasítása, ami van. Az mindig egy öntudatlan negatív töltést hordoz. Amikor panaszkodunk, áldozattá tesszük magunkat. Amikor nyíltan beszélünk, akkor hatalmunk van. Ezért cselekvéssel, avagy ha a szükséges és lehetséges, akkor őszinte beszéddel, változtassunk a helyzeten: hagyjuk ott a szituációt vagy fogadjuk el. Minden más őrültség.” 

 

9. Finom egyensúly áll fenn a múlt tisztelete és önmagunknak a múltban való elvesztése között

„Finom egyensúly van a múlt tisztelete és önmagunknak a múltban való elvesztése között. Például beismerhetjük az elkövetett hibáinkat és tanulhatunk belőlük, majd tovább léphetünk azért, hogy újra a jelenre fókuszálhassunk. Ezt hívhatjuk úgy, hogy megbocsátunk önmagunknak.”

 

10. Az elengedés erőt és sok bátorságot kíván

„A dolgok elengedése olykor sokkal nagyobb erőnek a megnyilvánulása, mintha óvnánk azokat vagy függnénk tőlük.”
 
„Néhány változás a felszínen negatívnak tűnik, de hamarosan észreveszed, hogy egy űr jött létre az életedben azért, hogy egy új megnyilvánulhasson.”

 

11. Egy ember vagy és nem egy emberi izé 

„Napjaink hajszájában mindnyájan túl sokat gondolkodunk, túl sokat keresünk, túl sokat akarunk és megfeledkezünk a puszta Létezés öröméről.”

 

12. Hagyj fel önmagad és mások definiálásával! 

„Amikor a gondolkodáson keresztül határozzuk meg önmagunkat, akkor lekorlátozzuk önmagunkat.”
 
„Hagyj fel azzal, hogy saját magad és mások számára önmagadat definiálod. Nem fogsz meghalni, életre fogsz kelni. Nem fogsz azért aggódni, hogy mások miként határoznak meg téged. Amikor mások téged definiálnak, akkor önmagunkat határozzák meg (elhatárolódnak), tehát ez az ő problémájuk. Valahányszor emberekkel kerülsz kapcsolatba, ne elsődlegesen egy funkcióként vagy egy szereplőként legyél jelen, hanem a tudatos Jelenlét mezőjeként. Csupán azt veszíthetjük el, amink van, viszont azt nem tudjuk elveszíteni, amik vagyunk.” 
 
„Amint a negatívság bizonyos formájával azonosultunk, nem szeretnénk azt elengedni és egy mélyebb tudattalan szinten nem szeretnénk a pozitív változást. Az ugyanis fenyegetheti a lehangolt, bosszús és jól elintézett önazonosságunkat. Ezután szándékosan figyelmen kívül hagyjuk, vagy tagadjuk, vagy szabotáljuk a pozitív dolgokat az életünkben. Ez egy gyakori jelenség. Ez egy elmebaj.”

 

13. Több vagy mint az elméd 

„Egy mélyebb szinten te már hiánytalan van. Amikor ezt észreveszed, egy örömteli energia jelenik meg a mögött, amit teszel.” 
 
„Az elmével való azonosulás nem más, mint az idő csapdájába esés, vagyis kényszer arra, hogy szinte kizárólag az emlékeink és a megérzéseink alapján éljünk.” 
 
„Ha önmagunkat a gondolkodó alatti Létezőként, a mentális zaj alatti csendként, a szenvedés alatti szeretetként és örömként ismerjük fel, akkor az a szabadság, a megváltás és a megvilágosodás.” 
 
„A szabadság kezdete, annak megvalósítása, hogy te nem a „gondolkodó” vagy. Az a pillanat, amikor elkezded a gondolkodót figyelni, egy magasabb szinten teszi aktívvá a tudatosságot. Majd elkezded észrevenni, hogy a gondolkodáson túl, létezik az intelligencia hatalmas birodalma, amely gondolkodás ennek az intelligenciának egy parányi nézőpontja. Ugyanakkor azt is észrevetted, hogy minden dolog, ami számít – szépség, szeretet, kreativitás, öröm, belső béke – az elmén túlról származik. Kezdesz felébredni.” 
 

14. Ahol igazi szeretet van ott nincsen egó 

„A valódi kapcsolat olyan, ami nem áll a képmutató és haszonleső egó hatalma alatt. Egy valódi kapcsolatban egy nyitott, éber figyelem kifelé irányuló áramlata nyilvánul meg a másik ember irányába, amely semminek sincs híján. 

 

15. Bármi ellen harcolsz, az megerősít, ugyanakkor bárminek állsz is ellen, az tovább folytatódik

„Az, hogy ellenállás nélkül viszonyuljunk az élethez, nem más, mint a kegyelem, a nyugalom és a könnyedség állapota. Ez az állapot többé nem függ attól, hogy a dolgok egy bizonyos módon – jól vagy rosszul – történjenek. Ez szinte ellentmondásnak tűnik, mégis amikor a formától való belső függősünk megszűnik, életünk környezete, a külsődleges formánk elkezdenek jelentősen fejlődni. Azok a dolgok, emberek és feltételek, amelyekről azt gondoltuk, hogy a boldogságunkhoz szükségesek, most a küzdelmünk és erőfeszítéseink nélkül érnek el bennünket, s szabadon élvezhetjük és értékelhetjük azokat – amíg tartanak. Természetesen mindezek a dolgok egyszer semmivé lesznek, a ciklusok jönnek-mennek, majd a megszűnt függősség miatt többé nem félünk a veszteségtől. S az élet gondtalanul áramlik.” 
 
„Amire másokban reagálunk, azt megerősítjük saját magunkban.” 
 
„Minden, amin megsértődünk, és amire erősen reagálunk egy másik emberben, az is megtalálható bennünk.” 
 
„Bármi ellen harcolsz, az megerősít, ugyanakkor bárminek állsz is ellen, az tovább folytatódik.” 

 

16. A mások fölött gyakorolt hatalom erőnek álcázott gyengeség

„A mások fölött gyakorolt hatalom erőnek álcázott gyengeség. Az igazi hatalom – feltéve, hogy megvan belül – a MOST-ban érhető el a számunkra.” 

 

17. Minden függőség szenvedéssel kezdődik és szenvedéssel is végződik

„Minden függőség abból fakad, hogy öntudatlanul visszautasítjuk azt, hogy szembesüljünk a saját fájdalmunkkal és keresztülmenjünk rajta. Minden függőség szenvedéssel kezdődik és szenvedéssel is végződik. Bármilyen dologtól is függjünk – alkohol, étel, legális vagy illegális drog vagy egy személy – felhasználjuk azt a valamit vagy valakit arra, hogy leplezze a fájdalmunkat.” 

 

18. A kizárólagosság nem az isteni szeretet, hanem az egó „szeretete”.

„A szeretet nem szelektív éppen úgy, ahogyan a Nap fénye sem szelektív. Az nem teszi különlegessé az embert, az nem kizárólagos. A kizárólagosság nem az isteni szeretet, hanem az egó „szeretete”. Mindazonáltal, az igaz szeretetet intenzitása tud változni. Létezhet egy olyan ember, aki mindenki másnál tisztábban és intenzívebben sugározza vissza a szeretetünket, és ha ez a személy ugyanezt érzi az irányunkban, akkor erre azt mondjuk, hogy szeretetteli kapcsolatban vagyunk. Az a kötelék, ami összekapcsol minket ezzel a személlyel, ugyanaz a kötelék, ami összeköt minket a buszon a mellettünk ülő emberrel, vagy egy madárral, egy fával, egy virággal. Ez csupán az átélés intenzitásának fokában tér el.” 

 

19. Törekedjünk arra, hogy hitelesen éljünk 

„A hiteles emberi kölcsönhatások megvalósíthatatlanok, ha elveszítjük önmagunkat egy szerepben.” 
 
„Egy olyan képnek való megfelelés, amit önmagunkról alakítottunk ki, vagy amit más emberek alakítottak ki rólunk, nem hiteles életforma.” 

 

20. Nem úgy látjuk Istent, amilyen ő, hanem olyannak látjuk Istent, amilyenek mi vagyunk

„Az ember a saját képére alkotta meg Istent …” 

 

21. A hajsza a boldogság ellentéte 

„Ne hajszold a boldogságot. Amennyiben hajszolod azt, nem fogod elérni, mivel a hajsza a boldogság ellentéte.” 
 
„Van-e különbség a boldogság és a belső béke között? Igen. A boldogság olyan feltételektől függ, melyeket pozitívként értékelünk, míg a belső béke nem.” 

 

22. Azt kapod, amit adsz 

„Amit másokkal teszel, azt önmagadért teszed.”

 

23. Cselekedni gyakran jobban mint nem cselekedni 

„Cselekedni gyakran jobban mint nem cselekedni, különösen, ha régóta egy boldogtalan helyzetben veszteglünk. Amennyiben ez egy hiba, legalább tanulhatunk valamit, s ebben az esetben, ez többé már nem hiba. Ha tovább veszteglünk, akkor semmit sem tanulunk.” 

 

24. Ha egy forrást megtisztítunk, akkor minden tiszta lesz 

„Ha pontosan megértjük a belső világunkat, akkor a külső világ követni fogja azt. Az elsődleges valóság belül található, míg a másodlagos valóság kívül.” 

 

25. Az elme egy szuper hangszer, ha megfelelően használják 

„Az elme egy szuper hangszer, ha megfelelően használják. Ha azonban rosszul használják, roppant rombolóvá válik. Szabatosabban fogalmazva, nem is annyira az elménket szoktuk rosszul használni, hanem általában egyáltalán nem használjuk azt. Az elme használ minket. Ez egy rendellenesség. Azt hisszük, hogy mi az elménk vagyunk. Ez egy érzékcsalódás. A hangszer átveszi felettünk az uralmat.”

 

26. Az aggodalom időpocsékolás

„Az aggodalom úgy tesz, mintha szükséges volna, azonban semmilyen hasznavehető célja nincs.” 

 

27. Az emberi elme szerkezete változatlan marad, akkor végül mindig csak újra teremtjük ugyanazt a világot

„Az emberiségnek mostanság döntő változással kell szembenéznie: fejlődjön vagy meghaljon. Ha az emberi elme szerkezete változatlan marad, akkor végül mindig csak újra teremtjük ugyanazt a világot, ugyanazt a gondosságot, ugyanazt a rendellenes működést.”
Közzétette: www.fenyorveny.hu
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!
 
 
 
 
wakingtimes.com

Related posts

Hogyan csendesítsük le az elmét meditációban?

Sandal

Tiamat és Nibiru

Sandal

Gyertya színek jelentése: Sötétkék gyertya

Sandal

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .