KvantumfizikaTudományVilág

Véletlenül egy új idődimenzióba nyitottak kaput a fizikusok

Véletlenül egy új idődimenzióba nyitottak kaput a fizikusokA fizikusok szerint az anyag egy új fázisát hozták létre, amely „extra” idődimenzióval rendelkezik – derül ki a Nature folyóiratban nemrég megjelent tanulmányból.
A kísérlet során a kutatóknak nem az volt a célja, hogy egy extra idődimenzióba vezető kaput nyissanak – írja a Scientific American. Egyszerűen csak a kvantumanyag egy új topológiai fázisának létrehozására törekedtek. Ez lényegében a kvantumanyag egy olyan formája, amelyet az alkotóelemek dinamikus mozgása határoz meg, nem pedig statikus elrendezésük.
 
Amint munkához láttak, a technika, amelyet egy ilyen fázis létrehozására fejlesztettek ki – anélkül, hogy szélsőséges hőmérsékletre támaszkodtak volna -, végül egy új idődimenziót hozott létre.

„Nagyon izgalmas látni az anyagnak ezt a szokatlan fázisát egy tényleges kísérletben megvalósulni, különösen azért, mert a matematikai leírás egy elméleti extra idődimenzión alapul” 

– mondta a magazinnak Philipp Dumitrescu, a tanulmány társszerzője és a Flatiron Intézet Számítógépes Kvantumfizikai Központjának munkatársa.

A TOPOLÓGIAI FÁZIS, ÉS ÍGY AZ „EXTRA” DIMENZIÓ SIKERES LÉTREHOZÁSÁHOZ A TUDÓSOK EGY KVANTUMSZÁMÍTÓGÉP KVANTUMBITJEIT – VAGY QUBITJEIT – CÉLOZTÁK MEG A FIBONACCI-SOROZATON ALAPULÓ KVÁZI-PERIODIKUS LÉZERIMPULZUSOKKAL.

„A Fibonacci-sorozat nem ismétlődő, de nem is teljesen véletlenszerű sorozat” – mondta a Vice-nak Andrew Potter, a tanulmány társszerzője, a Brit Columbia Egyetem kvantumfizikusa. „Gyakorlatilag két független idődimenzió megvalósítását teszi lehetővé a rendszerben”.
 
A hatás csak néhány pillanatig tartott, de a kutatók szerint ez így is fontos áttörés. Úgy vélik, hogy eredményeik jelentős lépést jelenthetnek a kvantum-számítástechnika komplex információtároló rendszerének kifejlesztése felé.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!
 

origo.hu

Related posts

Egy óriásbolygó lehet a Naprendszer kilencedik bolygója?

Sandal

Először pillantottak meg sarki fényt egy üstökösön

Sandal

A legfényesebb üstökös jön

Sandal

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .