Csillagászat/ŰrkutatásÉrdekességekMegfigyelőkMeteorfigyelőRejtélyek/TitkokVilág

Titokzatos ismeretlen objektum csapódhatott a Földbe

Titokzatos ismeretlen objektum csapódhatott a FöldbeTitokzatos csillagközi objektum csapódhatott a Földbe. Egy kutatócsoport most azt tervezi, hogy begyűjti a maradványait, amik valószínűleg az óceán mélyén nyugszanak. Egyelőre nem tudni, hogy természetes vagy mesterséges eredetű objektumról van-e szó – olvasható a Science Alert cikkében.
 
2014-ben egy tárgy zuhant az óceánba Pápua Új-Guinea partjainál. Az akkor gyűjtött adatok azt jelezték, hogy a meteorit egy csillagközi objektum lehet, és ha ez igaz, akkor ez csak a harmadik ismert ilyen objektum (az Oumuamua és a Boriszov után); és az első, amelyről tudjuk, hogy a Földön van.
 
A CNEOS 2014-01-08 névre keresztelt csillagközi objektum a feltételezések szerint körülbelül fél méter széles lehetett, és lehetséges csillagközi eredetét először Amir Siraj akkori végzős hallgató és Avi Loeb, a Harvard professzora ismerte fel.

AZ OBJEKTUM PÁLYÁJÁRA VONATKOZÓ KATALÓGUSADATOK ALAPJÁN SIRAJ ÉS LOEB ARRA A KÖVETKEZTETÉSRE JUTOTT, HOGY A SZOKATLANUL NAGY HELIOCENTRIKUS SEBESSÉGE MIATT A NAPRENDSZEREN TÚLRÓL SZÁRMAZHAT

– más szóval, olyan sebességgel mozgott, ami arra utal, hogy nem a Nap gravitációs kútján belülről jöhetett.
 
Van azonban egy bökkenő. Az objektum Földbe való becsapódásának mérésére használt adatok az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának egyik kémműholdjáról származnak, amelyet a földi katonai tevékenységek megfigyelésére terveztek. Így tehát a mérés pontos hibaértékei gondosan őrzött titoknak számítanak. Az amerikai hadsereg óvakodik attól, hogy műholdjuk pontos képességei közkinccsé váljanak. A részletek ismerete nélkül a tudományos közösség nagy része érthető módon továbbra sem hajlandó hivatalosan csillagközi objektumnak minősíteni a CNEOS 2014-01-08-at. Siraj és Loeb tanulmánya ezért egyelőre publikálatlan marad, mivel még nem ment át a szakmai lektoráláson.
 
A KÉT KUTATÓ MEGÁLLAPÍTÁSAI 2022 ÁPRILISÁBAN NYERTEK MEGERŐSÍTÉST, AMIKOR JOEL MOZER, AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK ŰRHADSEREGÉNEK VEZETŐ TUDÓSA FELÜLVIZSGÁLTA A SZÓBAN FORGÓ TITKOS ADATOKAT, ÉS MEGERŐSÍTETTE, HOGY A NASA-NAK BEJELENTETT SEBESSÉGBECSLÉS KELLŐEN PONTOS AHHOZ, HOGY CSILLAGKÖZI PÁLYÁRA UTALJON.
 
Bár a CNEOS 2014-01-08 hivatalos tudományos besorolása továbbra is a levegőben lóg, az amerikai űrhadsereg nyilatkozata elég volt ahhoz, hogy Siraj és Loeb meggyőződjenek az objektum csillagközi eredetéről, és javaslatokat fogalmazzanak meg annak felkutatására, valamint tanulmányozására.
 
A Föld légkörébe lépve a meteorit nagy része valószínűleg elégett, és csak töredékeket hagyott maga után, amelyek szétszóródtak az óceán mélyén. Szerencsére nincs minden veszve, mivel a műhold követési adatai a szél- és óceáni áramlási adatokkal kombinálva észszerű, mindössze 10 km x 10 km-es keresési területet biztosítanak. Ami még fontosabb, hogy a szilánkok várhatóan mágnesesek, így egy nagy mágnessel vontató hajó potenciálisan fel tudná szedni a parányi meteoritdarabokat az óceánfenékről. Siraj és Loeb pontosan ezt tervezi, és ennek megvalósítása érdekében együttműködést kötöttek egy óceántechnológiai tanácsadó céggel.
 
Egyelőre azt sem tudni, hogy a CNEOS 2014-01-08 természetes vagy mesterséges eredetű objektum. Nyilván az előbbi a valószínűbb, de ebben az esetben is érdemes lenne felkutatni, mivel sok dolgot elárulhat a Naprendszeren kívüli kőzetanyag összetételéről.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!

origo.hu

Related posts

Új távlatok: Grafén-űrhajó és fényenergia

Sandal

Újabb nagy lépés az ingyen áram felé

Sandal

A Vénuszhoz hasonló bolygót fedeztek fel egy közeli csillag körül

Sandal

Leave a Comment