Hold rejtélyekMars és Hold rejtélyekRejtélyek/Titkok

Üreges holdak

Üreges holdak
Noha nem létezik olyan tudományos főirányzat, amely érdeklődést mutatna egy üreges föld lehetségessége irányában, van némi elgondolkodás az üreges holdak létezéséről. 1959-ben Joszif Sklovszkij, szovjet tudós úgy érvelt, hogy a Phobos (a Mars belső holdja) gyorsulása olyan nagy, hogy annak üregesnek kell lennie adott kiszámított közeg-ellenállási erő és tömeg mellett, és ezért lehetséges, hogy mesterséges eredetű. Azonban később visszavonta ezt az elméletet, mivel a gyorsulás sokkal kisebbnek, a légköri modell pedig helytelennek bizonyult. 
Az 1970-es évek közepén két vezető szovjet tudós, Mihail Vaszin és Alexander Scserbakov azt indítványozta, hogy a föld holdja részben üreges. Mivel nem hitték, hogy természetes módon üreges lehetne, úgy érveltek, hogy egy idegen civilizáció tevékenysége miatt üreges részben, amely egy hatalmas csillaghajót készített belőle, és állította föld körüli pályára. Ezt az elméletet később Don Wilson dolgozta ki részletesen. 
Az egyik érvük az volt, hogy annak az esélye, hogy a föld véletlenül befogja a holdat, rendkívül apró, annak az esélye pedig, hogy ez egy körpályát eredményez, még ennél is picibb. Egy másik érvük az volt, hogy a hold (elméleti) sűrűsége sokkal kisebb, mint a földé (3.3 szemben az 5.5 g/cm³-rel). Arra is rámutattak, hogy a hold kráterei, még azok is, amelyek 150 km vagy nagyobb átmérőjűek, csak 2-3 km mélyek, miközben a legmélyebbnek 40-50 km mélynek kellene lennie. Kijelentették, hogy a kráterek következetesen sekély mélysége (amelyek legnagyobb részéről azt feltételezik, hogy becsapódások következtében keletkezett) annak az eredménye, hogy a holdnak van egy 30 km-es fémes páncélburkolata a 4 km vastagságú külső kőzetréteg alatt. Egy másik érvük az volt, hogy amikor a holdrakétákat úgy irányították, hogy azok becsapódjanak a holdba, akkor az úgy kongott, mint egy harang (vagy egy hatalmas üreges gömb) egészen 4 órányit, továbbá a lökéshullámok kicsiként indultak, majd felerősödtek egy csúcsig, végül elhaltak. Ez teljesen váratlan dolog volt.
Több más tudós is rámutatott arra a tényre, hogy ez jelentheti azt, hogy a holdunk üreges, bár ezt a lehetőséggel soha nem foglalkoztak nagyon komolyan. Például 1962-ben egy NASA-tudós, Dr G. McDonald a következőt írta az Astronautics-ban: „Ha a csillagászati adatokat összerendezzük, azt kapjuk, hogy az adatokból az következik, hogy a hold belsejének kisebb sűrűségűnek kell lennie, mint a külső részeinek. Valójában úgy látszana, hogy a hold inkább egy üreges, mint egy homogén gömb.”  McDonald nem fogadta el ezt a következtetést, és feltételezte, hogy vagy az adatoknak, vagy a számításoknak rosszaknak kell lenniük. Dr S.C. Solomon a MIT-ből azt állította, hogy a hold gravitációs mezőjének egyik vizsgálata azt jelezte, hogy lehet üreges. A The Moon, An International Journal of Lunar Studies-ban publikált tanulmányában az alábbi következtetésre jutott: „A hold körüli pályán végzett kísérletek hatalmas mértékben növelték a hold gravitációs mezőjével kapcsolatos tudásunkat… ami azt az ijesztő lehetőséget jelzi, hogy a hold esetleg üreges.”  Szeizmikus adatok alapján a hold különböző modelljeit dolgozták ki. 1974-ben a Science News azt jelentette, hogy „néhány ilyen modell kifejezetten bizarrá tette a holdat, mint például az üreges titánium golyó modellje”.  A hold szeizmikus viselkedésére most úgy tekintenek, hogy az összeegyeztethető a tömörségével.
Közzétette: www.fenyorveny.hu
(Az írást csak forrásmegjelöléssel lehet megosztani, változtatás nélkül!)
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!
 

Related posts

Hasonlóságok: Kennedy és Lincoln – 100 év különbséggel

Sandal

Rupert Sheldrake elmélete a morfikus mezőkről és a közös emlékezetről

Sandal

Rejtélyes fények Düsseldorf felett

Sandal

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .