A természet csodáiA természet erejeTermészetVilág

Gigantikus villám csapott a világűr felé

Gigantikus villám csapott a világűr feléMinden bizonnyal a valaha észlelt legerősebb felső légköri villámot fotózták le egy oklahomai vihar fölött.
 
„Gigantic jet”, azaz egy gigantikus felső légköri villám indult egy Oklahoma feletti viharfelhő tetejétől egyenesen a világűr felé, 80 km magasságig. A nevéből következik, hogy ez az egyik legerősebb és legritkább villám a Földön. Ezek évente mindössze ezerszer fordulnak elő és nagyjából ötvenszer nagyobb energiát bocsátanak ki, mint egy átlagos villám. A 2018-ban lencsevégre kapott pedig a valaha észlelt legerősebb lehet. A töltésátvitel csaknem kétszerese a korábbi legnagyobbnak és nagyjából hatvanszorosa egy átlagos villáménak.
 
Gigantikus villám csapott a világűr felé-2
Három egymást követő fotó a 2018-ban Oklahoma felett kialakult gigantic jet-ről (fotó: Chris Holmes)
 
A kutatók műhold- és radaradatok segítségével vizsgálták a kibocsátott rádióhullámokat, és számításaik szerint körülbelül 300 Coulombnyi energiát mozgatott meg a „gigantic jet”, míg a felhőtetőtől 80 km magasba tört. Nagyjából ebben a magasságban kezdődik az ionoszféra, a töltött részecskék rétege, ahol a semleges részecskék a Nap sugárzásának hatására ionizálódnak, és jelentős hatással vannak a rádióhullámok terjedésére. Továbbá ez a réteg választja el a Föld felső légkörét az űrbeli vákumtól. 
 
A kutatók részletes tanulmánya a Science Advances folyóirat augusztus eleji cikkében olvasható.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!
 

idokep.hu / Science Advances, Live Science

Related posts

Érkezik a Quadrantidák meteorraj

admin

Őrült tempóban nő egy sziget Japánnál

Sandal

Ez a fenyő már akkor élt, amikor az ember még csupán ismerkedett a földműveléssel

Sandal

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .