A természet csodáiÉrdekességekNövényvilágTermészetVilág

Nemet vált Európa legöregebb fája

Nemet vált Európa legöregebb fája
Nagy-Britannia legöregebb fája – amely valószínűleg Európa legidősebb fája is egyben –háromezer év után a jelek szerint nemet vált. A fán ugyanis, amely eddig hímivarúként viselkedett, váratlanul megjelent néhány termés – írja az MTI a Daily Telegraph cikke nyomán.
A fortingalli tiszafa egy közönséges tiszafa (Taxus baccata), a legöregebb ismert fa Európában. A háromezer és ötezer év közötti korúnak becsült fa egy brit faluban, a perthshire-i Fortingall temetőjében áll.
A fát mindeddig hímivarúnak tartották, mivel pollent termelt, ezért a botanikusokat alaposan meglepte, amikor idén egy ágán piros bogyók jelentek meg, ami a nőivarú fák jellegzetessége. „A tiszafák rendesen hím-, vagy nőivarúak, ősszel vagy télen könnyű különbséget tenni. A hímivarúak pollent szórnak, a nőivarúakon piros színű bogyók teremnek ősztől télig. Ezért volt nagy meglepetés számomra, amikor három piros bogyót találtam a fortingalli tiszafa egyik ágán októberben, miközben a fa többi része nyilvánvalóan hímivarú” – mondta Max Coleman, az edinburghi Királyi Botanikus Kert tudósa.
Miközben a jelenség furcsának tűnhet, Coleman szerint nem példátlan a tiszafáknál, hogy ivart váltanak. A szakember hozzátette, hogy általában ez a váltás a korona egy részén történik meg, és nem az egész fa esik át rajta. „Úgy látszik, hogy a fortingalli tiszafa esetében is a fa koronájának egy külső ágával történt meg a váltás, és most nőivarúként viselkedik” – magyarázta. A fa váratlan termését begyűjtötték, és felhasználják a tiszafák genetikai sokféleségét megőrző programban.
Közzétette: www.fenyorveny.hu
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!

 

index.hu

Related posts

Lekottázták a Pí-t – az eredmény meglepően szép

Sandal

Szerzetes a szikla tetején

Sandal

A hímzés hangja: Keresztszemes népi hímzésből digitális zene

Sandal

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .