Gaia változásai/A Föld változásaiKlímaváltozásTermészet

Dráma van az északi sarkkörnél

Dráma van az északi sarkkörnél
Különös és aggasztó dolgok történnek északon, ahol a szokásosnál sokkal lassabban kezdődik a téli jegesedés, és a 2012-es negatív rekordot is jócskán alulmúlja. 
A levegő hőmérséklete 20 Celsius-fokkal az eddigi átlag fölött van.
Annyira vékony a jégréteg, hogy nemrég egy teljesen átlagos vitorláshajó át tudott haladni az Északkeleti és az Északnyugati Átjárón, anélkül, hogy veszélybe került volna. Az északi jégolvadás esetleges környezeti, politikai és gazdasági hatásait korábban itt foglaltuk össze.
Zack Labe, a Kaliforniai Egyetem sarkkörkutatója twittben osztotta meg a Dán Meteorológiai Szolgálat grafikonját, amelyen jól látható, hogy a hőmérséklet nagyon rossz irányba változik – az a hatalmas tüske jelzi a szokatlan felmelegedést. Eközben Közép-Ázsia északi területein szokatlan hideget tapasztalnak.
Ez már a második egymást követő év, amikor az Északi-sarknál rémisztően magasra szökik a hőmérséklet. Tavaly év végén egy hatalmas vihar vitt meleg levegőt a régióba, és a pólusnál egészen az olvadáspontig nőtt a a hőmérséklet.

 

Az északi régió kétszer gyorsabban melegszik, mit a világ többi része, és ennek nagy hatása van Észak-Amerika és Európa időjárására, de Zack Labe szerint a mostanában tapasztalt sarkköri hőmérsékleti anomáliák tartóssága szokatlan.
A későn beinduló fagyásnak és a vékony jégrétegnek a következő olvadási időszakra is hatása lesz. A Twitteren megosztott kis videón is jól látszik, hogy óriási területek maradtak jégmentesek a korábbi évtizedek átlagaihoz képest, és az óceán szabad felületei még több hőt tudnak felvenni a napsugárzásból, tovább rontva a helyzetet.

Közzétette: www.fenyorveny.hu
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!
 
 

index

Related posts

50 csodálatos bölcselet, amire egy idős fa taníthat meg

Sandal

A Naprendszer egyik legnagyobb vulkánjára akadtak rá a Csendes-óceánban

Sandal

Föld Órája 2016

Sandal

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .