A pekándió jótékony hatásai
Tudja, hogy milyen sok jó tulajdonsága van a pekándiónak? És azt, hogy isteni kenyeret készíthet belőle? Ezek a pici gumók rengeteg jót tehetnek a szervezetünkkel, és még a fogyókúrában is segítenek. Ezért jó, ha mindig kéznél van egy adag, főleg nyáron.
A pekándió Észak-Amerikában honos, a diófélék családjába tartozik. Pecan (Kariya Pecan) a diócsalád egy nagyon nagy fája. Leggyakrabban az Egyesült Államok déli és középső részén található. Dél-Amerika, Közép-Ázsia és a Kaukázus országaiban is nő. A gyümölcsök hasonlítanak az ismerős dióval. De ellentétben, a magok szinte nem tartalmaznak membránokat és keserűséget, csokoládé ízűek, és száraz héjakat könnyű levágni.
A gyümölcsfa akár 300 évig is eltarthat. De a pekándióhús tárolása otthon csak egy év lehet, miközben nem tisztítja meg a héját. A különálló magokat a hűtőszekrényben kb. Kilenc hónapig vagy a fagyasztóban (legfeljebb két évig) lehet tárolni.
Mind közül ez tartalmazza a legtöbb flavonoidot, amely egyfajta antioxidáns, és segít megakadályozni a krónikus betegségek, például a szív-, a cukor- és egyes rákbetegségek kialakulását.
1. Antioxidáns- és vitaminforrás
Egy tanulmány szerint, az összes mag közül a pekándióé a legmagasabb antioxidáns-tartalom. Emellett 19 vitamin és ásványi anyag található benne: többek között A-, E-, B1-vitaminokat, kalciumot, magnéziumot, káliumot, magnéziumot, fehérjét, vasat, szelént és cinket is tartalmaz.
2. Jót tesz a szívnek
A pekándió az E-vitamin gamma-tokoferol nevű formájában gazdag, ami kifejezetten segít a szív- és koronaérrendszeri megbetegedések megelőzésében.
3. Csökkenti a koleszterinszintet
Egy kutatás szerint, a pekándió rendszeres fogyasztása akár 33%-kal csökkentheti a rossz koleszterin szintjét a vérben, ami szintén a gamma-tokoferolnak köszönhető.
4. Fogyókúra-barát
Természetesen nem a pekándiós pitére gondolunk (meglocsolva juharsziruppal), de önmagában pekándiót nassolni nem nyírja ki a fogyókúrát: 20 félben körülbelül 196 kalória van, így napi 10 fél pekándió igazán diétabarát finomság marad.
5. A harc az öregedés ellen
Az antioxidánsok segítik az ifjúság meghosszabbítását. Jobb látás. A karotin, amely szintén az anya része, jó a szem számára. Segíti a látásélesség csökkenését, és csökkenti a túlterhelés negatív hatásait, például a számítógépen dolgozók számára.
6. Rákmegelőzés
Az orvosi megfigyelések megerősítették, hogy a pekándió használata csökkenti az ilyen betegségek kialakulásának kockázatát: a prosztata, a mell, a tüdő és a duodenum onkológiája.
7. A férfi ereje
Az anyában van egy növényi szteroid – béta-szitoszterol és folsav. Segítenek a szexuális hajlam visszatérésében, amikor a potencia csökken, és részt vesz a sperma kialakulásában.
8. Felgyorsítja az agyat
A pekándió a magnéziumnak köszönhetően javítja a koncentrációt. Nem számít, hogy úgy vélik, hogy „az elme étele”.Megakadályozza a bontást. Az orvosok ezt a terméket javasolják a fáradtság, az apátia és az általános test erősítése ellen. Ezenkívül a csersav és az étrendi rostok az anya részét képezik, elősegítik az emésztést és javítják az étvágyat.
Kalória, kockázatok az ábrára
A pekándió tápértéke nagyon magas. Összesen 100 g termék 10 g fehérjét, 72 g zsírt és 14 g szénhidrátot tartalmaz. Energiaérték – 691 kcal. Ez azt jelenti, hogy a felnőtt férfiak a napi tápanyag mennyiségének felét megkaphatják, csak 200 gramm diót fogyasztva.
Paradox módon, de a fogyás – a pekándió mérsékelt fogyasztásának eredménye. A termék kis részei hosszú ideig megtartják a teljesség érzését. Egészben fogyasztható vagy adalékanyagként használható a saláták és koktélok tápértékének növelésére.
Azoknak, akik étrendjükben vagy alacsony kalóriatartalmú étrendjükben szigorú fehérjék, zsírok és szénhidrátok számát tartják fenn, különösen óvatosnak kell lenniük az ilyen dióval. Ahhoz, hogy a maximális hasznosságot az ábra sérelme nélkül érje el, fontos megjegyezni, hogy a felnőttek naponta biztonságos aránya legfeljebb 75 g vagy négy vagy öt dió, a gyerekeknek pedig fele annyi.
Önmagában is finom, viszont megpirítva még gazdagabb lesz az íze. Az általunk ismert diónál valamivel aromásabb, édesebb. Olajat is készítenek belőle, továbbá torták, sütemények, húsok, saláták alapanyaga, de hozzáadhatjuk a csirkesalátás szendvicshez és a reggeli gabonapehelyhez. Sőt, akár kenyeret is süthet belőle. Próbálja ki!
Pekándiós kenyér
Hozzávalók a kenyérhez:
2 és ½ csésze datolya, apróra vágva
1 és ½ csésze forró víz
1 és ½ teáskanál szódabikarbóna
1 és ¾ csésze liszt
egy csipet szegfűszeg, fahéj, szerencsendió és gyömbér
2 evőkanál lágy vaj
1 és ¼ csésze cukor
1 tojás
2 teáskanál eredeti bourbon vanília, vagyis egy rúd kikapart magja és belseje
1 és ½ csésze aprított pekándió
Hozzávalók a krémhez:
85 g krémsajt
2 evőkanál apróra vágott datolya
2 evőkanál aprított pekándió
1 evőkanál tej
Elkészítés:
Keverje össze egy tálban a forró vizet a szódabikarbónával és a datolyával, egy másikban pedig a lisztet a szegfűszeggel, a fahéjjal, a gyömbérrel és a szerencsendióval.
Egy harmadik tálban dolgozza össze a vajat a cukorral, azután adja hozzá a tojást és a vaníliát. Folyamatos keverés mellett felváltva öntse bele a datolyás és a lisztes keveréket, végül a pekándiót is.
Öntse a tésztát egy kenyértepsibe, azután süsse 170 fokon 65-75 percig, vagy tűpróbáig.
Keverje össze a krém hozzávalóit is, és tegye hűtőbe 1 órára. Amint a kenyér kihűlt, tálalja a krémmel megkenve.
Közzétette: www.fenyorveny.hu
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!
origo.hu/nlc.hu/womanadvicesforlife.info