Csillagászat/ŰrkutatásMegfigyelőkÜstökösfigyelőVilág

6 km nagyságú üstökös közelíti meg a Napot

Megosztás/Share:
6 km nagyságú üstökös közelíti meg a Napot

Hatalmas, csaknem hat kilométer átmérőjű üstökös közelíta Nap felé. A 96P/Machholz 1 névre keresztelt, mintegy hat kilométer átmérőjű test feltehetően a Naprendszeren kívülről érkezett. Mozgását az Európai Űrügynökség (ESA) Nap- és Helioszféra Obszervatórium (SOHO) űrszondája figyeli. A 96P/Machholz 1 a Merkúr pályáján belül száguld a Nap felé, jeges nyomot hagyva maga után.

 
A tudósok egy 2008-as elemzésre alapozva – amelyben százötven üstökös által kibocsátott anyagát vizsgálták – megállapították, hogy a 96P/Machholz 1 csóvája a vártnál kevesebb, mint 1,5 százalékát tartalmazza a cianogén nevű vegyi anyagnak, emellett szénben is igen szegény. Az előbbi megállapítás pedig arra utal, hogy az üstökös egy másik naprendszerből érkezett.
 
„A 96P egy nagyon atipikus üstökös, mind összetételében, mind viselkedésében” – mondta Karl Battams, a washingtoni Naval Research Lab asztrofizikusa.
 

Az üstököst először 1986-ban észlelte névadója, David Machholz. Azóta ötször figyelték meg a Nap melletti elhaladását.

 
A mostani elhaladásakor kedden, magyar idő szerint este tíz órakor közelíti meg leginkább a Napot, a Merkúrnál háromszor közelebbi távolságra.
Egyes elméletek szerint az üstökös azután kerülhetett különös pályára, hogy egy óriásbolygó gravitációja miatt kilökődött eredeti naprendszeréből. Ezután hosszabb ideig bolyongott a kozmoszban, majd egy véletlen találkozás a Jupiterrel elgörbíthette a pályáját, így került a Nap közelébe. Más tudósok úgy vélik, hogy az üstökös a Naprendszerünk egy kevéssé ismert régiójában keletkezhetett.
A Nap- és Helioszféra Obszervatórium 1995-ös elindulása óta több mint háromezer üstököst észlelt, ár az űrszonda elsődleges feladata a Nap megfigyelése és a napkitörések észlelése.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!
 

hirado.hu

 

Related posts

Hatalmas plazmaszerkezetek veszik körül a Földet

Sandal

Különös régészeti leletek miatt kellene átírni a történelmet

Sandal

Az amerikai jövő: megszüntetik a kézírást

Sandal

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .