Csillagászat/ŰrkutatásVilág

46 milliárd pixeles: Lenyűgöző felvétel a Tejútrendszerről

46 milliárd pixeles-Lenyűgöző felvétel a Tejútrendszerről
46 milliárd pixelből áll össze a világ legnagyobb csillagászati felvétele. Modellje a Tejútrendszer.
Földünk a Naprendszerrel együtt a Tejútrendszer nevű spirálgalaxis része. Erről készítettek egy egyedülálló felvételt az egyik német egyetem (Ruhr-Universität Bochum) csillagászai, öt évnyi adatgyűjtést követően.
A valaha is készült legnagyobb csillagászati kép 268 egyedi kép összeolvasztásából született, a felvételek a chilei Atacama sivatag teleszkópjaival készültek. A végső kép 46 milliárd pixeles (855 000 x 54 000 pixel), és a fájlméret 194 GB. Ezt letölteni meglehetősen nehéz volna, viszont egy online nézőeszköz segítségével megtekinthető a kép, sőt akár bele is nagyíthatunk. A csillagok katalogizálva vannak, de akár név szerint is kereshetők a bal alsó keresőmezőben.
A képet itt lehet megtekinteni teljes méretében: LINK
A csillagászok persze nem öncélúan készítették ezt az elképesztő felvételt. A projekt során olyan változó fényességű égitesteket kerestek, amelyeket időnként elhomályosítanak bolygók, csillagok. A projekt során több mint 50 ezer olyan objektumra figyeltek fel, amelyek eddig még nem voltak nyilvántartásba véve.
Közzétette: www.fenyorveny.hu
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!
 
 
 
 
hvg.hu
 

Related posts

Egy vámpír törpecsillag szuperkitörésének volt szemtanúja a Kepler-űrtávcső

Sandal

Meteor robbant fel Cseljabinszk felett (2013.febr.15.) /Oroszország/

Sandal

Látványos felhő Indonézia felett (2019.máj.11.)

Sandal

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .