Tisztítsd a szervezeted zellerrel
Gyökerét, leveleit és magvait egyaránt felhasználhatjuk, mind jótékony hatással bírnak. A zellert már régóta használják aromaterápiás kezeléseken, sőt, az indiai orvoslás is rendszeresen hivatkozik rá, sőt, a japán tradicionális orvoslásban reumás panaszokra zeller-diétát írnak elő.
Zellerrel a méregtelenítésért
Már Hippokratész, az orvostudomány atyja, is megmondta, hogy a zeller nyugtatja az idegeket! Ezen felül jótékony hatással van a vesékre, és segít a hátramaradt méreganyagokat eltávolítani a szervezetből.
A zeller segít eltávolítani a különböző savakat a gyulladt ízületekből, és segít kezelni a gyulladt ízületi és reumatikus problémákat.
Sült vagy nyers zellert közvetlenül a duzzadt nyirokcsomókra kell helyezni.
A vérnyomás csökkentése érdekében nyersen kell fogyasztani.
Az étkezés előtti zellerlé csökkenti az étvágy érzetét.
Igazi vitaminbomba
Amellett, hogy remek íze van és az éhség ellen is kitűnő, ez a turmix rengeteg, a szervezet számára nélkülözhetetlen anyagot tartalmaz. A zellerben például 14-féle fájdalomcsillapító komponens található, emellett tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal: riboflavint, B6-vitamint, pantoténsavat, kalciumot, magnéziumot, foszfort, C-vitamint, K-vitamint, folsavat, káliumot és még mangánt is tartalmaz. Az uborkában is sok a C-vitamin, továbbá a kálium, az avokádó pedig rengeteg rostot, fehérjét és egészséges zsírt tartalmaz.
Hozzávalók:
fél csésze hideg víz
fél marék szeletelt uborka
egy marék apróra vágott zellerszár
1 érett avokádó belseje
A hozzávalókat öntsd bele a turmixgépbe, és alaposan keverd össze. Ha túl sűrűnek találod, adhatsz hozzá még egy kis vizet, és máris kész az isteni finom ital.
Zeller-, cékla- és almalé – turmixolj össze 3 zellerágat, 1 céklát és 1 almát. Remek méregtelenítő italt kapsz, ugyanis a zeller kedvez az emésztésnek, enyhe hashajtó is, továbbá fertőtleníti az emésztőrendszert és a beleket. Ha kissé megbolondítod a receptet, és zellerinda helyett 1 zellergyökeret turmixolsz össze 3 sárgarépával, olyan italt kapsz, amellyel teljes mértékben kitisztítod a szervezeted, az alapanyagok pedig gyorsan felszívódnak.
A zeller jól ismert gyógy- és fűszernövényünk, amelyet már a görögök is előszeretettel fogyasztottak. Kiváló vízhajtó tulajdonsága mellett ízletessé teszi ételeinket.
Tejszínes zellerkrémleves
3Ez a recept úgy került be a családba, hogy volt egy rövid időszak, amikor az akkoriban épp egészségmániás anyánk valamiért épp a B-vitaminra kattant rá. Mindent ettünk, ami jelentős mennyiségben tartalmazott a kedvenc vitaminból, és a zeller pont ilyen. A húslevesből nem volt kedvünk megenni, de anyánk nem adta fel. Így született meg a mi zellerkrémlevesünk.
Hozzávalók 4 személy részére
• 5-6 közepes méretű zeller
• 2 liter alaplé
• 1 db paradicsom
• 1 db paprika
• 1 fej apróra vágott vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 2 dl tejföl
• 2 dl tejszín
• 1 nagyobb babérlevél
• só, bors
• 2 evőkanál vaj
A hagymát és a fokhagymát a vajon üvegesre pirítjuk, majd rádobjuk a zellert, és kicsit megdinszteljük. Felöntjük az alaplével, beletesszük a babérlevelet, a paprikát és a paradicsomot. Készre főzzük, majd az egészet – a babérlevél kivételével – pürésítjük. Hozzáadjuk a tejszínt és a tejfölt, sózzuk és borsozzuk. Pirított baconnel tálaljuk.
Közzétette: www.fenyorveny.hu
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!
xn--fogykra-o0a8d.info