Csillagászat/ŰrkutatásVilág

Sikeresen dokkolt az Endeavour

Megosztás/Share:
Sikeresen dokkolt az Endeavour

Nem tévedés és nem időutazás: az első emberes Crew Dragon űrhajót erre a névre keresztelték, az egykori űrrepülőgépre emlékezve.
A SpaceX űrhajója, a Crew Dragon tegnap, magyar idő szerint valamivel este fél tíz előtt emelkedett a magasba a floridai Kennedy Űrközpontból egy Falcon-9 rakétával, hogy „nyomába eredjen” a nem sokkal azelőtt a starthely felett jó 400 km magasban elrepülő Nemzetközi Űrállomásnak. Kicsivel később Európából és így Magyarországról is – már ahol nem zavarta felhő a látványt – megfigyelhető volt, ahogy a két űreszköz egymás után átvonult az égen.

A Demo-2 jelű küldetés két résztvevője, Bob Behnken és Doug Hurley, a NASA rutinos űrhajósai mintegy 19 órát töltött el az új fejlesztésű űrhajóban, mielőtt megközelítették a Nemzetközi Űrállomást (ISS), teszteket végeztek és végül csatlakoztak hozzá a Harmony modul menetirány szerinti első oldalán. A küldetés elsődleges célja, hogy a NASA megrendelésére a SpaceX által fejlesztett új űrhajótípus minden működési folyamatát a starttól a visszaérkezésig kipróbálják. Ez szükséges ahhoz, hogy a Crew Dragon immár szolgálatszerűen bekapcsolódhasson az ISS személyzetcseréinek lebonyolításába. Ha minden jól megy, az első rutinszerű repülésre már az idei év második felében sort keríthetnek. Túlzás nélkül lehet állítani, hogy siker esetén új korszak kezdődik az űrrepülésben. Egyrészt az ISS működtetése már nem csak az orosz Szojuz űrhajókon áll vagy bukik, másrészt 2011 óta először rendelkezik az Egyesült Államok olyan űrhajóval, amilyennel maga tud embereket a világűrbe küldeni. Ráadásul ez az űrhajótípus most először magáncég fejlesztésében – igaz, jelentős költségvetési támogatással – készült és a SpaceX működteti.

Sikeresen dokkolt az Endeavour
A sikeres start után Endeavour nevet kapott Crew Dragon űrhajó május 31-én, magyar idő szerint 16:30-kor csatlakozott az ISS-hez. Korábbi pályafutása során mind Hurley, mind Behnken repült az Endeavour űrrepülőgéppel. A képen a megközelítés utolsó pillanatai, kb. 3 m távolságban az űrállomástól. A műveleteket a NASA közvetítésében élőben lehetett követni. (Kép: NASA TV)

Behken és Hurley fogadására az űrállomás 63. számú állandó személyzete (Chris Cassidy amerikai parancsnok, valamint az orosz Anatolij Ivanyisin és Ivan Vagnyer) készült. A két újonnan érkező űrhajós csatlakozik majd hozzájuk, és részt vesznek az ISS fenntartására irányuló tevékenységben, valamint a tudományos kísérletek végrehajtásában is. Egyelőre még nem dőlt el, hogy a Crew Dragon „Endeavour” mikor indul vissza. Ha eljön majd a nap, az űrhajó automatikus üzemmódban eltávolodik az ISS-től, a személyzetet szállító kabin belép a légkörbe, és az Atlanti-óceánra érkezik vissza, nem messze a floridai partoktól.

 

Hurley és Behnken a startot követően, már a Föld körüli pályáról bejelentkezve beszélnek a névadásról, valamint bemutatják nekünk a vadonatúj űrhajó belsejét – és a velük utazó, a gyerekektől kölcsönzött játék-dinoszauruszt is… (Videó: NASA / SpaceX)

A jövőbeli szolgálatszerű küldetések során a Crew Dragon fedélzetén négy űrhajóst terveznek szállítani, és mellettük marad hely mintegy 100 kg egyéb hasznos tehernek is. A létszám lehetővé teszi, hogy egyszerre többen tartózkodjanak az ISS fedélzetén, jobban kihasználva a súlytalansági laboratórium kapacitásait, növelve az elvégezhető kísérletek számát.
Közzétette: www.fenyorveny.hu
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!

urvilag.hu

Related posts

Ha rezgésterek gátolnak a további fejlődésben

Sandal

Kender alapanyagból készült autó, ami 10x erősebb, mint az acél

Sandal

Ősi rovásírás egy moai hátán

Sandal

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .