Érdekes jelenségekHalo jelenségekKépekVilág

Rendhagyó fényjelenséget fotóztak a fagyos Észak-Amerikában

Megosztás/Share:
Rendhagyó fényjelenséget fotóztak a fagyos Észak-Amerikában
Az Egyesült Államok középnyugati részétől egészen a déli és keleti államokig terjedő, sarkvidéki légörvény okozta dermesztő hideg miatt számos amerikai nagyvárosban dőltek meg a hideg rekordok, a hatóságok összesítése szerint az ítéletidővel kapcsolatba hozható halálesetek száma 21-re nőtt.
A természeti jelenség miatt – amely meteorológusok szerint nem is olyan ritka – mind az ötven amerikai államban fagypont alatti hőmérsékleteket mértek. Kedden a minnesotai Embarrass volt az ország leghidegebb települése, a fagypont alatti 37 fokra ereszkedett a hőmérő higanyszála. Összességében negyvenkilenc amerikai nagyvárosban dőltek meg az eddigi hideg rekordok. A délkeleti Atlantában mínusz 14 fokot mértek, hidegebb volt, mint a több ezer kilométerre északnyugatabbra fekvő Anchorage-ban, Alaszka legnagyobb városában. De még a napsütötte strandjairól ismert Hawaiiban is beköszöntött a hideg tél, a Mauna Kea alvó vulkán tetején mínusz hét Celsius-fokot mértek.
A szomszédos Kanadában, a Torontótól mintegy 100 km-re nyugatra fekvő Kitchenerben melléknap nevű légköri jelenséget fotóztak az égbolton. A melléknap a Nap egyik vagy mindkét oldalán megjelenő, esetenként szivárványszínben pompázó fényes jelenség.
 
Hidegrekord az Egyesült Államokban
 
A sarkvidéki légörvény okozta jégdermesztő hideg mintegy 190 millió embert érint országszerte, számos amerikai nagyvárosban maradtak zárva az iskolák.
A hidegfront a hét végén tört be az Egyesült Államok területére, és keddre kiterjedt az ország területének nagyjából a felére. Legfrissebb összesítések szerint az ítéletidővel kapcsolatba hozható halálesetek száma 21-re nőtt. Heten az északi Illinois-ban és hatan Indiana államban haltak meg. A halálos áldozatok közül sokan hajléktalanok voltak, akik nem voltak hajlandóak hajléktalanszállásokra menni vagy nem értek oda időben. Öten hólapátolás közben estek össze és haltak meg.
A délkeleti New Orleansben, ahol a fagypont alatti három fokra ereszkedett a hőmérő higanyszála, a szerelvényboltokban elfogyott a vízvezetékekhez használt szigetelőanyag. Az északkeletebbre fekvő Atlanta egyik elővárosában megrepedt a hidegtől egy vízvezeték, a kiomló víz pedig ráfagyott egy főútra. A fehér homokstrandjairól ismert floridai Pensacola ilyenkor általában nyüzsög a kocogóktól, kerékpározóktól és kutyáikat sétáltató emberektől, most pedig elnéptelenedett, a tengerparton elhelyezett kijelző mínusz hét Celsius fokot mutat.
Négy nap leforgása alatt az Egyesült Államokban összesen 18 ezer repülőjáratot töröltek, de a hideg időjárás komoly fennakadásokat okoz a közúti forgalomban is, mivel jégpáncél fedi az utakat. Ez komoly fejtörést okoz a helyi hatóságoknak.
Az amerikai média szerint egyes szövetségi államokban a máskor jól bevált sószórás mellett – amely mínusz 9 fok alatt gyakorlatilag hatástalan – a legkülönfélébb módszerekhez folyamodnak, hogy járhatóvá tegyék a csúszós utakat. Wisconsinban például a sajttermelés után fennmaradt savóval is locsolják az utakat. Millwaukee közlekedési igazgatóságának egyik illetékese szerint emiatt az utak kissé sajtszagúak lettek, de eddig senki se panaszkodott, mindenesetre a sajtgyártó üzemek ingyen adják a savót. New York és Pennsylvania államban a cukor előállítása után fennmaradó cukorrépalével harcolnak a jégpáncél ellen, szakértők pedig azt vizsgálják, hogy a palagáz kitermelésekor keletkező ipari szennyvízzel jégmentesíthetők-e az utak.
Közzétette: www.fenyorveny.hu
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!

hirado.hu

Related posts

A magyarság ősi gyógymódjai

Sandal

Villám csapott a riói Krisztusba

Sandal

Elindult az űrverseny a Hold meghódításáért

Sandal

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .