Rejtélyek/TitkokRejtélyes hangok

Rejtélyes dübörgő hangok kísértik Észak-Karolina partvidékét

Rejtélyes dübörgő hangok kísértik Észak-Karolina partvidékétTöbb mint 150 éve visszhangoznak rejtélyes, dübörgő hangok Észak-Karolina partvidékének egyes részein, amelyek elég erősek ahhoz, hogy megrezegtessék az ablakokat és néha az épületeket is. A jelenséget a helyiek csak „Seneca Guns-nak”, azaz Seneca fegyvereinek hívják. Most a tudósok szeizmikus adatok alapján próbálták meghatározni, hogy vajon honnan származnak a robbanásszerű jelenségek és mi okozhatja őket.
A szakemberek szerint a rejtélyes dübörgés egy különös természeti jelenséghez és egy tóhoz kapcsolódhat. Ahogy arra az Amerikai Geofizikai Unió (AGU) éves ülésén rámutattak, a „Seneca Guns” név nem Észak-Karolinából származik, hanem a New York felső részén található Seneca-tó környékéről, ahol hasonló jelenséggel találkoztak a helybéliek.

A TÓ BALJÓSLATÚ, DÜBÖRGŐ HANGJAIRÓL ELŐSZÖR 1850-BEN SZÁMOLT BE JAMES FENIMORE COOPER ÍRÓ,

a „The Lake Gun” című novellájában, aki szerint a furcsa jelenséget évszázadok óta lehet hallani.
Ez egy nehéz tüzérségi robbantásra emlékeztető hang, amelyet egyetlen ismert természeti törvénnyel sem tudunk leírni
– mutatott rá akkor Cooper a könyvében. – A durranás mély, üreges, távoli és impozáns; úgy tűnik, mintha a tó beszélne a környező dombokkal, amelyek pontos válaszként visszaküldik a hangját.
 
Az észak-karolinai tengerparti lakosok gyakran számolnak be manapság is hasonló hanghatásokról, amit eddig megpróbáltak távoli viharokkal, földrengésekkel vagy a kőfejtők robbantásával, esetleg katonai gyakorlatokkal magyarázni. Tudományosan is kielégítő magyarázatot azonban nem találtak.
 
A tudósok ezért egy úgynevezett „megfigyelési katalógust” hoztak létre, amelyben rögzítették a korábbi évek adatait, majd ezeket összehasonlították a 400 légköri szenzorból és szeizmográfból álló hálózat, az EarthScope Transportable Array által gyűjtött információkkal.

AZ ESZKÖZ 2003 ÓTA TÖBB MINT 1700 HELYSZÍN KÖZÖTT VÁNDOROL AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK KONTINENTÁLIS RÉSZÉN, ÉS AZ ÁLTALA GYŰJTÖTT, ERŐSEN LOKALIZÁLT SZEIZMIKUS ADATOK SZABADON HOZZÁFÉRHETŐK A NYILVÁNOSSÁG SZÁMÁRA.

A Seneca Guns jelenség kapcsán a tudósok azonban nem találtak olyan földrengési feljegyzéseket, amely egybeesett volna a dübörgéssel járó eseményekkel, ami gyakorlatilag kizárta a földrengést, mint lehetséges okot.
Általánosságban úgy gondoljuk, hogy ez egy légköri jelenségnek tudható be
– mondta Eli Bird, az Északi Egyetem geológiai tudományokkal foglalkozó kutatója a LiveScience online tudományos portálnak. – Nem hinném, hogy szeizmikus tevékenységből származik, hanem inkább azt feltételezzük, hogy a rejtélyes hang a légkörön keresztül, nem pedig a földön terjed.
 
A szakemberek szerint az egyik légköri magyarázat egyfajta űrkőzet lehet, amely olyan gyorsan halad, hogy amikor a Föld légkörébe ér, akkor felrobban. A másik értelmezés az óceánból eredő eseményekre fókuszál, például a nagyon nagy hullámok robajára. Ám néhány katonai repülőgép is szóba került, mint lehetséges interpretáció.

A BIZARR HANGOK ÁLTALÁBAN 1-10 MÁSODPERCIG TARTANAK ÉS A LEGHOSSZABB JELEKET EDDIG A CAPE FEAR KÖZELÉBEN LÉVŐ ÁLLOMÁS RÖGZÍTETTE.

Miután a kutatók ezt a területet tekintik a legígéretesebb helyszínnek a rejtvény megoldása szempontjából, ezért a jövőben még több adatra lesz szükségük innen ahhoz, hogy pontosabban meg tudják határozni, hogy a hangok hol keletkezhetnek. A Seneca Guns addig azonban továbbra is egy több megoldási alternatívával kecsegtető rejtély marad.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!
 

origo.hu

Related posts

Humanoid szerű idegen koponyák a Marson

Sandal

Nostradamus jóslatai/próféciái: Harmadik centúria (teljes!)

Sandal

Petra – Naptár is volt az ősi romváros

Sandal

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .