ÉletmódÉrdekességekZeneterápia

Hangdrum – a különleges hang-szer

Megosztás/Share:
Hangdrum - a különleges hang-szer
Ennek a HANG-szernek a neve Hang drum. Ez az ufó kinézetű hangszer egy komplett előadás alatt teljes katarzis élményben tudja tartani a hallgató közönséget.
 
A Hang egy acélból készült idiofon ütőhangszer. Az először Svájcban készített hangszert az acél dobokból (steelpan) kiindulva építették. Több éves kutatás és akusztikus kísérletezések után, a világ különböző tájairól származó érdekes hangszereinek tanulmányozása után (gong, gamelan, ghatam, harangok) a hangszer egy UFO-ra emlékeztető alakot öltött. Neve a német hang, – egyesek szerint a berni német hang,azaz ‘kéz’ szóból, vagy pedighang mint ‘domb, lejtőt’ jelent – ered, nincs köze a magyar hang szóhoz.
 

A „Hang”szer születése

A Hang-ot 2000-ben alkotta meg a svájci Felix Rohner és Sabina Schärer (PANArt Hangbau AG), és először a 2001-es Frankfurti zenei vásáron mutatták be. Lényegében két öblös acéledény van speciális technológiával egymáshoz rögzítve, melynek az alsó részén kör alakú kivágást helyeztek el (Gu) basszus hangokat adva ezzel az ötletes hangszernek. A tetején hét vagy nyolc „Hang kört” helyeztek el cikk-cakk formában a mélytől a magas hangokig. Mind a mély hanghoz (Ding) lett harmonikusan hangolva.
 
Kezdetben csak a két feltaláló Rohner és Schärer készítette a Hangszert. Kis műhelyük volt Bernben, ahol az összes létező Hang készült – 2000 és 2005 között negyvenötféle modell.
 
Hangdrum - a különleges hang-szer

A PANArt Hang öt fejlettségi szintje

2006 tavaszán a hangszer készítői előálltak a második generációval. Az új hangszer rézborítást kapott és rézgyűrűt is a testek illesztésénél. Megegyezés született a Ding hangját (D3) és a hangnemeket illetően is. A legtöbb hangszer ebből az időből két A hanggal (A3 ésd A4) és egy D hanggal (D4) rendelkezett a Ding körül. A többi hang nem volt ennyire stabil, ezek változhattak.

Beszerzése szinte lehetetlen, hacsak valaki (Őrült), el nem adja féltve őrzött hangszerét. A Hang hangszer gyártása többszöri leállás és újraindulás után 2008-tól szünetel. A felmerült igényeket a gyártó ugyan megőrzi, de ki tudja újra fog e indulni valaha ennek a különleges hangzásvilágot magában hordozó hangszernek a gyártása. Különösen annak fényében írom ezt, hogy a belinkelt videót több mint 1 millió ember nézte már meg. Tehát igény lenne a hangszer további gyártásra.
A Hang márkanév, a PANArt Hangbau AG.
Beszerzése szinte lehetetlen, hacsak valaki (Őrült), el nem adja féltve őrzött hangszerét. A Hang hangszer gyártása többszöri leállás és újraindulás után 2008-tól szünetel. A felmerült igényeket a gyártó ugyan megőrzi, de ki tudja újra fog e indulni valaha ennek a különleges hangzásvilágot magában hordozó hangszernek a gyártása. Különösen annak fényében írom ezt, hogy a belinkelt videót több mint 1 millió ember nézte már meg. Tehát igény lenne a hangszer további gyártásra.A Hang márkanév, a PANArt Hangbau AG bejegyzett védjegye.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!
 

dobklinika.blog.hu

Related posts

Gyógynövények: A parlagfű

Sandal

Életet adó kókusz

Sandal

A szervezet 7 mirigye

Sandal

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .