Csillagászat/ŰrkutatásMegfigyelőkÜstökösfigyelőVilág

Azonosították a legnagyobb ismert üstököst

Azonosították a legnagyobb ismert üstököstA Bernardinelli-Bernstein néven is ismert üstökös a Naprendszer belseje felé tart, majd 2031-ben kezd távolodni.
 
A 2010-ben felfedezett üstökösről eddig csak annyit tudtunk, hogy mivel fényereje szokatlanul nagy, bizonyára egy méretes példányról van szó. Most azonban a Hubble űrteleszkóp segítségével új információkat nyertünk a kométáról. A Hubble januárban fotózta le az üstököst, azóta a mérések alapján a C/2014 UN271 (Bernardinelli-Bernstein) rekorder lett az eddig ismert üstökösök között, az átlagnál 50-szer nagyobb,

szélessége 137 kilométer, súlya kb. 5 billió tonna.

35 200 kilométer/órás sebességgel, több mint 1 millió éve száguld Naprendszerünk széléről (az Oort-felhőből) a Nap felé. (Összehasonlításképp, a korábban látható NEOWISE szélessége 5 km.)
 
A számítások szerint 2031-re fogja legjobban megközelíteni a Napot, de még ekkor is 1,6 milliárd kilométerre lesz tőle, majd visszafordul az Oort-felhő irányába. A Földről szabad szemmel nem lesz látható.
 
Az Oort-felhőt egyébként a NASA Voyager űrszondája fogja tanulmányozni, de még nagyjából 300 évig tart elérnie, és akár 30 000 évbe is telhet, amíg áthalad rajta. Az eddigi ismeretek szerint a felhőből származó üstökösök különböző irányból érkeznek, így a felhőnek közel gömb alakúnak kell lennie. Ezek az üstökösök a korai Naprendszer összetételének mélyfagyasztott mintái, amelyeket az évmilliárdok során őriztek meg – ezért fontos tanulmányozásuk.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!
 
 

idokep.hu

Related posts

Pantarrs üstökös

Sandal

Véget érhet a Hubble karrierje

Sandal

Nullponti energia-kicsatoló – hamarosan mindenkinek elérhető

Sandal

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .