ÁllatszimbólumokSzimbólumok

Állatszimbólumok: Patkány

Állatszimbólumok-Patkány

Szerencse, bölcsesség. Sötét erők és szennyeződések kitakarítása, káros hatások távoltartása.
Japánban a fehér patkány a szerencse és a jólét istenének küldötte, és Kínában is hasonló jelkép. Bölcsesség, intelligencia. Túlélés. A keresztény Európában a boszorkányok és varázslók állata, s finoman fogalmazva kevéssé népszerű. Sőt. Az emberek nagy hányada kifejezetten undorodik tőle.

A patkány ismeri a más birodalmakba vezető átjárókat, és ezekben biztonságosan mozog, a rejtett tudást, a beavatást és a Föld erejét képviseli. Arra próbál rábírni, hogy ne meneküljünk el magunk elől, hanem vonuljunk vissza, álljunk meg, és vegyük magunkat szemügyre. Feltárja bensőnk titkait, megvilágítja a sötét sarkokat, amelyek kitakarításra várnak. Felszólít, hogy szálljunk szembe bensőnk démonaival és szemétlerakóival. Nem riad vissza semmi olyantól, ami elől mások kitérnek. Amit látunk ugyanis, azt meg tudjuk változtatni. Amíg nem vagyunk hajlandók felismerni, addig hat ránk. Megtanít a határok lebontására, területünk megvédelmezésére, és nem enged belépni az életünkbe semmilyen ránk nézve káros erőt. Kínában azért tartottak egyfajta házi patkányt, hogy a többi patkányt elriassza, a területét tisztán tartsa és a gazdájának szerencsét hozzon.

Ha valakinél felbukkan a patkány, az illető egyre nyughatatlanabbnak kezdi magát érezni. Másrészt az állat megjelenése arra is utal, hogy a legtöbb dologban okosabb lesz. Alkalmat ad arra, hogy felismerjük a negatív beidegződéseket és hatásokat, tisztátalan kapcsolatokat. Figyelmeztet a beszűkült energiákra, csökkent vitalitásra, hamis barátokra, veszélyes befolyásra, hatalommal való visszaélésre, arra, hogy nem törődünk kellőképpen energiáinkkal, azok tisztaságával.

Kérdések, melyeket érdemes feltenni, ha felbukkan a patkány az életünkben: felismerjük és használjuk-e rejtett tartalékainkat? Túl görcsösen, vagy ellenkezőleg: nem elég elszántan követjük céljainkat? Képesek vagyunk-e alkalmazkodni? Hogyan állunk az önbizalommal, az egészséges (és szükséges) egoizmussal? Használjuk-e intuíciónkat? Képesek vagyunk-e szembenézni saját sötét oldalunkkal és képesek vagyunk-e a nagytakarításra? Hogyan kezeljük a külső szennyezéseket, kártékony hatásokat? Felismerjük-e, hogy mivel érdemes foglalkozni és mivel nem? Elég erős (vagy túlságosan is erős) bennünk a túlélőösztön?

Dél-Kínában úgy tartják, ő hozta el az emberiségnek a rizst, másrészről démoni erőnek tartják, a női rókaszellem férfi párjának.

Egy legenda szerint Buddha egyszer magához hívatta az összes állatot, ám közülük csak tizenkettő jelent meg, elsőként a patkány. Ezek tiszteletére Buddha róluk nevezte el sorban egymás után az éveket, így az elsőt a patkányról.

A Patkány évében született emberek sikerorientáltak, nyughatatlanok és idegesek, de okosak. Élénk, határozott személyek, határtalan akaraterővel. Helyt állnak a legkülönbözőbb helyzetekben is. Győzelemre születtek. A Patkány-évek: 1948, 1960, 1972, 1984, 1996, 2008. A Patkány-szülötteknek kitűnő napjuk a szerda, jó napjuk a kedd, és rossz napjuk a szombat.

A japán mitológiában Daikokunak – a gazdagság, gyarapodás és a boldogság rendkívül népszerű istenének – kísérője a patkány, magyallal ábrázolják, miként elűzi a gonoszt.
Daikoku a szerencse hét istenének egyike, fakalapácsának egyetlen ütésével képes gazdaggá tenni az embert.

A patagóniai indiánok mitológiájában a Patkány megmenti apja elől El-lal-t, a magzat-hőst, elrejtve őt föld alatti üregébe. A hős felnő és a föld ura lesz, gondoskodik az emberiség biztonságos jövőjéről. Végül egy hattyú szárnyain a túlvilágra repül.

A patkányokat és az egereket hagyományosan rengeteg babona övezi. A legenda szerint, amikor a Kr.e. VIII. században Színahhé-eriba asszír király és hadai lerohanták Egyiptomot, katonái egy reggel arra ébredtek, hogy íjaikat és tegezeiket megrágták a patkányok. Mivel ezt kedvezőtlen jelnek ítélték, elmenekültek.

Theophrasztosz görög filozófus úgy vélte, hogy az embernek azonnal konzultálnia kell „a szent törvények magyarázóival”, ha egy egér vagy patkány bármilyen tárgyat megrág. Ha a bölcs úgy ítéli meg, hogy a rágcsáló látogatása figyelmeztetést hordoz, az óment áldozattal kell levezekelni.

A patkányhoz a siker, nyughatatlanság és okosság, az egérhez inkább az egyszerűség, szerénység, szegénység képzete társul.

A patkány gyorsan él, arra tanít, használjunk ki minden percet.
Kulcsszavak: fösvénység, fürgeség, tanulékonyság, helytállás, győzelem, pörgő életvitel, démonűző.

Patkány az álmunkban – Az Álmoskönyv patkány jelentése

Az emberek gyakran álmodnak patkányokkal. A patkányok különféle dolgokat képviselnek az életben, attól függően milyen a forgatókönyv és a szituáció az álomban. A patkányokkal való álmok megfejtése nem a legkönnyebb feladat. Ha például álmunkban üldözünk egy patkányt, de az még meg is harapott? Ezt az álmot már nehezebb megfejteni. A pontos meghatározáshoz mélyebbre kell ásni. Akkor sem egyszerű a helyzet, ha álmunkban a patkány segített nekünk. Évszázadok óta létezik a patkány az egész világban. Ismert és elismert mindenhol és minden kultúrában mást szimbolizál. A patkány álmok sokszor képviselnek negatív érzelmeket és helyzeteket, de sokkal többször jelentenek pozitív dolgokat.

A hinduk a patkányt óvatos állatnak tekintik.

Patkányok támadása

Az álombeli patkányok támadása vajon nem arra utal, hogy úgy érezzük, a barátaink vagy a kollégáink támadnak bennünket? Az álomban szereplő patkány egy olyan barátot szimbolizálhat, aki visszaélt a bizalmunkkal.

Patkány harapással álmodni

Harapó, rágó vagy embert gyötrő patkányok: a patkányokkal való ilyen típusú álom azt jelzi, hogy valaki vagy valami rág bennünket az életünkben. Amikor megharap egy patkány álmunkban, jelezheti, hogy óvakodjunk a környezetünktől. Valaki, aki a közelünkben van el fog árulni bennünket. Ez lehet ismerős, de lehet ismeretlen ember is

A piszkos patkányról szóló álom arra mutat rá, hogy etikátlan a magatartásunk. A patkánnyal való ilyen típusú álom áruló viselkedést, árulást, félrevezetést is jelenthet. Egy patkány sokszor tolvajt jelez, akiben nem lehet megbízni. A patkány álom figyelmeztetés, hogy árulás van a közelben és sajnos ebben a történetben mi leszünk az árulók, így bennünk nem lehet megbízni.

Patkányt ölni álomban

Amikor halott patkánnyal álmodunk, az azt jelzi, hogy érzelmeink veszélybe kerültek. A való életben az ellenőrizhetetlen érzelmekkel és az adott helyzettel hozható összefüggésbe. Döglött patkánnyal való álom jelentheti valaminek a végét is. Ilyen lehet egy barátság, egy kapcsolat, egy munka, vagy akár egy életszakasz is. Ha ez a patkány megöl minket az álomban, akkor bizony le fognak győzni minket a való életben is. Ha egy személy elárult minket, akkor ő fog győzni a harcban.

Álmunkban üldöz bennünket a patkány, az azt jelenti, hogy viták előtt állunk. Az álom arra figyelmeztet bennünket, hogy óvatosan vitatkozzunk. Ez jelzi azt is, hogy árulás közeledik. Mivel a patkány üldöz minket így jelenthet még hűtlenséget, csalást, árulást, irigységet, kétségeket és tehetetlenséget is.

Ha képesek vagyunk az álomra visszaemlékezni, akkor próbáljuk meg kideríteni hogyan éreztük magunkat, amikor a patkányt megláttuk. Boldogság, szomorúság, félénkség, rettegés? Milyen érzelem volt jelen az álomban? Ezek a jelek is segíthetnek megfejteni a patkányokkal kapcsolatos álmokat.

Álomfejtés fehér patkány

Az álmokban a patkány színe is jelentéssel bír. A fehér patkány a küzdelmet jelképezi, azaz megpróbáltatások előtt állunk, de tudunk majd érvényesülni. Ha fekete a patkány álmunkban az arra utalhat, hogy megtéveszthetnek bennünket és árulás vár ránk. Más kultúrákban a fekete patkány a szerelem, a házasság és a jó szerencse szimbóluma. A barna patkány a betegséget vagy az árulást jelenti. A patkány álom arra is utalhat, hogy félünk nem fogadnak el bennünket. Ez a párkapcsolatra is igaz. Mindannyian vágyunk a szeretetre, ha ezt nem érezzük, akkor jöhetnek a patkány álmok.

A patkány álom egyszerűen a félelmet is képviselheti. Ha a patkány megijeszt bennünket, az jelentheti azt, hogy valamitől nagyon félünk. Ezek az álmok utalhatnak a nem tetsző dolgokra, történésekre is. Utalhat megjelenésre, hozzáállásra, rossz szokásokra stb…

A patkány színe mellett fontos, hogy emlékezzünk milyen szimbólumok és elemek voltak még az álmunkban. Ezek megváltoztathatják az álmok jelentését.

Ne felejtsük el, hogy minden patkány álom negatív. A patkányokkal való álmok képviselhetik a kitartást is a nehéz időkben, de azt is jelezhetik, hogy az életben bármikor béklyóba kerülhetünk. A patkány ezt tudja. A patkány álmok valódi jele, hogy tartsunk ki, bármi is történjen. Ha nem adjuk, fel a végén sikerrel járunk, bármi is legyen az. Ha vágyunk a sikerre, akkor az be fog következni, de ehhez tényleg fontos, hogy az álmok minden apró részletére emlékezzünk, és nagyon figyeljünk oda az összefüggésekre. Hiába negatív ez az álom, attól még segíthet a dolgok meglátásában és a felkészülésben is, hogy időben tudjunk helyesen cselekedni.
Közzétette: www.fenyorveny.hu
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!

Ted Andrews: Az állatok szimbolikája
 Jeanne Ruland: Az állatok ereje végigkíséri az életünket
alomfelho.hu

Related posts

Szimbólumok/Állatszimbólumok: Párduc / Fekete párduc

Sandal

Szimbólumok/Állatszimbólumok: Róka

admin

Szimbólumok/Állatszimbólumok: Pókok / A pók, álomban és totemállatként

Sandal

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .