A cukkini – nem csak finom,hanem egészséges is
A cukkini egy igazi vitaminbomba.
Mexikóból származik, az uborka mellett a töknek is rokona. Velük ellentétben viszont az elkészítési módokat tekintve messze megelőzi mindkét zöldséget. Szinte mindenre alkalmas. Párolva, grillezve, sütve és főzve, savanyítva, dinsztelve is kiváló étel készíthető belőle.
Nem árt, ha a héjától sem szabadulunk meg, mivel béta karotint és antioxidánsokat tartalmaz.
A kisebb, keskenyebb cukkinik íze édesebb, magvaik puhák.
Hűtőszekrényben 5-7 napig tárolható. A helyenkénti megpuhulás a romlás jele, ekkor azonnal használjuk fel a még ép részeket.
Csakis felhasználás előtt mossuk meg.
Hamar laktat, viszont nem hizlal, ezért fogyókúrás étrendhez is kiváló.
A cukkini 95 %-át víz alkotja, ezáltal a szervezet számára kiváló hidratáló. Azonban nemcsak az elvesztett folyadékot segít pótolni, hanem vitamin és ásványianyag tartalmának köszönhetően számos nélkülözhetetlen elemmel tölt fel bennünket. Tartalmaz többek között káliumot, foszfort, cinket, magnéziumot és kalciumot is, ezen felül gazdag A-, B1-, B2- és B6-vitaminokban is. Kiváló folsavforrás, illetve pozitív élettani hatás rejlik még magas rosttartalmában is.
Béta-karotin és C-vitamin tartalmának köszönhetően védi az érfalakat, csökkenti vagy akár enyhíti az asztmát, illetve segít megakadályozni az ízületi és reumatikus panaszokat is. Rendszeres fogyasztása a prosztata problémák ellen is megoldást nyújthat. Kiváló antioxidáns-forrást jelent szervezetünk számára, ennek tudható be, hogy csökkenti a káros sejtmutációk kialakulásának kockázatát.
A szívbetegségek megelőzésénél jelentős szerepe van
“A cukkini virágát is használja a francia és az olasz konyha. Kecskesajttal, paradicsommal és fűszerekkel megtöltve, zsiradékban kisütve fogyasztják”
A tökfélék családjába tartozó cukkininak rengeteg kiváló élettani hatása ismert:
Mivel a cukkininak, az uborkához hasonlóan 95%-a szöveti víz, pótolja a szervezet vízszükségletét. Sokféle ásványi anyagot (cink, kálcium, magnézium, kálium, réz, foszfor, mangán) és vitamint (A, B1, 2, 6, 9) tartalmaz. Folsavban és élelmi rostban is gazdag. A C-vitamin és a lutein együtt védik szemed egészségét.
Antioxidáns anyagai révén csökkenti a káros sejtmutációk előfordulását. Enyhe hashajtó, vértisztító és gyulladásgátló.
Béta-karotin és C-vitamin tartalma is nagy, ezzel védve az érfalat. Csökkenti az asztma, a csont-ízületi és a reumatikus gyulladások kockázatát.
A cukkini rendszeres fogyasztása csökkenti a magas homocisztein szintet. A homocisztein szervezetünk számára nélkülözhetetlen aminosav.
A cukkini rendszeres fogyasztása csökkenti a szklerózis multiplex kialakulásának esélyét.
A szívbetegségek megelőzésében is jelentős szerepe van.
Cukkini fogyasztása
Cukkini vásárláskor érdemes odafigyelned néhány apróságra:
Válassz kisebb, keskenyebb cukkinit, ízük édesebb, magvaik puhák.
Héja legyen fényes, ne legyen foltos, puha.
A szára viszont puha legyen, mert a kemény szár régi szedésre, túlérettségre utal. Ez a cukkini is ehető, de sokkal rostosabb és a magvait nyersen már nem tudjuk könnyedén elfogyasztani.
Ha méretéhez képest könnyű, akkor már sok vizet vesztett, tehát már azt is régen szedték.
Hűtőszekrényben 5-7 napig tárolható. Ha helyenként puhulást észlelsz, ezeket
vágd ki, és csak az ép részeket fogyaszd el.
Csakis felhasználás előtt mosd meg!
Szereted a cukkinit?
Recept ajánló:
Cukkini csónakok töltve
Hozzávalók / 8 adag:
2 közepes db cukkini (kb. arasznyi hosszú, ducósabbak)
40 dkg darált sertéshús
1 ek mangalica zsír (púpos)
1 nagy db vöröshagyma
125 g gyors rizs (1 főzőtasakos )
3 gerezd fokhagyma
1 db tojás
bors ízlés szerint
só ízlés szerint
3 teáskanál fűszerpaprika
1 db leveskocka (erőleves)
3 dl víz
3 db babérlevél (nagyobbak)
1 csapott ek finomliszt
2 ek tejföl (jó púpos)
Elkészítés
A cukkiniket alaposan megmossuk, hosszában elvágjuk. Egy tálba belsejüket kanállal kikaparjuk, de ne vágjuk át az alját, a két végén maradjon kb. fél cm.
A cukkiniket tegyük tepsibe vagy jénaiba, sózzuk be, hagyjuk állni.
Addig a hagymát megpucoljuk, kis kockákra vágjuk, zsírban üvegesre dinszteljük. Ha kész, félretesszük.
A darált húst a megdinsztelt hagyma felével, tojással, sóval, a zacskós rizzsel, borssal, kb. 2 kk pirospaprikával, összepréselt fokhagymával összekeverjük. Kóstoljuk meg, hogy a szájízünknek megfelelően elég sós, borsos legyen.
Az elkészített darált hússal egyenletesen megtöltjük a cukkiniket, mellétesszük a babérleveleket, körberakosgatjuk a kikapart cukkinibelsőkkel.
3 dl vízben feloldunk 1 erőleveskockát, és ráöntjük a cukkinikre.
A jénait/tepsit alufóliával szorosan lezárjuk, előmelegített sütőben kb. 30-35 percig sütjük. Ha kész, leszedjük a fóliát, a cukkiniket kiszedjük, a babérlevelet kidobjuk.
A cukkinibelsőket a lével együtt turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk a maradék dinsztelt hagymát, 1 ek lisztet, és összeturmixoljuk.
Beleöntjük lábasba, szórunk rá 1 púpos tk pirospaprikát, elkeverjük, és kb. 5 percig kavargatva picit besűrítjük. Elzárjuk a gázt, hozzákeverjük a tejfölt.
Ezzel a mártással leöntjük a cukkiniket, és még 5-10 percre visszatesszük a sütőbe.
Kicsit hagyjuk hűlni, majd ferdén szeletelve tálaljuk.
sütési hőfok: 200°C
Cukkini-lepény
Hozzávalók:
-2 nagyobb cukkini reszelve
-1 tojás
-3 dl joghurt vagy aludtej
-liszt
-só, bors, kapor
-olaj
Elkészítés:
A hozzávalókból sűrű palacsintatésztát készítünk.
Olajjal kikent palacsintasütőben lepényeket sütünk.
Ha kemény és szétesős lesz, akkor nem tudjuk megtölteni, de így is finom.
Töltelékötletek: sós sajt és tejföl; padlizsánkrém; juhtúró és főtt tojás.
Közzétette: www.fenyorveny.hu
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!
diabetika.info/peakshop.hu/nosalty.hu