RobotokTudományVilág

Miniatűr Legóként, de lényegében elkészült a „folyékony fém” Terminátor

Folyékonnyá váló fémrobotot alkottak

A tengeri puhatestűeket utánzó eszközt orvosi célokra használnák.

A hongkongi Kínai Egyetem műszaki karán komoly áttörést értek el: olyan robotot hoztak létre, amely szilárd és folyékony halmazállapot között váltva képes az elé kerülő terep akadályait legyőzni. A kísérleti robot képes fémes és puhatestűekre jellemző rugalmas alakot ölteni. 
(Remélem mindenki emlékszik a Terminátor 2. című filmre. – szerk.)

Az, hogy a robotok folyékony és szilárd halmazállapot között tudnak váltani, több funkcióval ruházza fel őket

– magyarázza Csengfeng Pan, az egyetem munkatársa.
 
A kemény anyagok nehezen boldogulnak szűk helyeken, a puha anyagok viszont gyengék. A kínai mérnökök a tengeri uborkák és polipok szöveteit tanulmányozva dolgoztak ki olyan megoldást, ami képes a szilárd és rugalmas közötti váltásra, és megpróbálták nem mérgező anyagokkal utánozni a természetet. Hogy a természeten kívül mit utánoztak még és az intenzív tudományos-fantasztikus déjà vu mennyire kezdi ki a fejlesztés technológiai komolyságát, lapzártáig nem tudtuk eldönteni.
 
A robothoz galliumot használtak, amely 29,76 Celsius-fokon olvad (például az emberi kézben), amelybe mágneses részecskéket kevertek. A mágneses részecskék egy változó mágneses tér hatására nemcsak megolvasztották a fémet, de lehetővé tették a mozgatását is.
 
Ezután különböző teszteknek vetették alá. Legófigurát öntöttek belőle, amely folyékonnyá válva átkelt egy rácsozott kapun. 
 
Az alakváltó eszközökre olyan feladatokat bíznának, mint a nehezen elérhető elektronikai javítások vagy gyógyszerek célzott bejuttatása. Az egyik demonstrációban a robot alakot váltva fogott meg egy gyomorba került idegen tárgyat, ami segíthet például gyerekek által lenyelt elemek eltávolításában. Ennek végrehajtása  azonban további fejlesztést igényel, mivel a gallium az emberi test hőmérsékletén stabilan folyékony – írja a ScienceAlert.

Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!

origo.hu

Related posts

Gregg Braden: Az élet hálója

admin

Rekord: 9 órán át tartó szivárvány volt Tajvanon!

Sandal

Felfedezték a víz kvantum tulajdonságait – a víz olyan, mint egy hologram

Sandal

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .