A természet csodáiNövényvilágTermészet

Hegyekben áll a cukor az óceánban – 32 milliárd doboz kóla cukortartalmának felel meg

Hegyekben áll a cukor az óceánban - 32 milliárd doboz kóla cukortartalmának felel megEgy új tanulmány szerint az óceán mélyén hatalmas cukortartalékok vannak, melyek létezéséről eddig nem tudtunk. Az óceán fenekén található tengerifűágyak hullámzó levelei alatt található a rengeteg cukor, aminek a komoly következményei vannak a szén-dioxid tárolására és az éghajlatváltozásra – írta a Sciencealert.
 
A tengerfenéken lévő cukor koncentrációja nyolcvan százalékkal magasabb, mint általában, és a fűágyak gyökérzete által érintett talajba, a rizoszférába kerül. A kutatók 1,3 millió tonnára becslik a tengerfenéken lévő szacharóz mennyiségét – ez 32 milliárd doboz Coca-Cola cukortartalmának felel meg.
 
„A tengerifű a fotoszintézis során cukrot termel – mondja Nicole Dubilier tengeri mikrobiológus, a német Max Planck Tengeri Mikrobiológiai Intézet munkatársa. – Átlagos fényviszonyok mellett ezek a növények az általuk termelt cukor nagy részét saját anyagcseréjükhöz és növekedésükhöz használják fel.
 
Ám erős fényviszonyok mellett – például délben vagy nyáron – a növények több cukrot termelnek, mint amennyit felhasználni vagy tárolni képesek, ekkor engedik ki a felesleges cukrot a rizoszférájukba.”
Ami meglepő, hogy ezt a felesleges cukrot nem fogyasztják el a környezet mikroorganizmusai, mivel a – úgy tűnik – a tengerifű fenolvegyületeket bocsát ki, akár sok más növény. Ezek a kávéban, borban, sok gyümölcsben megtalálható vegyületek gátolják a legtöbb mikroorganizmus anyagcseréjét.
 
A kutatók egy valós tengerifűágyon, tömegspektrometriás technikával tesztelték a hipotézisüket, és arra jutottak, hogy valóban ez történik.
 
A tengerifű a bolygó egyik legfontosabb karbonelnyelője: egységnyi tengerifűágy kétszer annyi szén-dioxidot képes elnyelni, mint egy erdő, és 35-ször olyan gyorsan. A tanulmány szerzői szerint a tudósok a szén-dioxid-lekötési veszteség kiszámításakor most már nemcsak magával a tengerifűvel, de a szacharózlerakódásokkal is számolhatnak.
 
A tengerifű az emberi tevékenység és a romló vízminőség miatt a legveszélyeztetettebb élőlények közé tartozik. Ez a tanulmány egyformán ösztönöz a tengeri ökoszisztéma alaposabb megismerésére és fokozottabb óvására.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!
 


(Forrás: Sciencealert,Nature Eco­logy & Evol­u­tion)

Related posts

Föld Órája 2017

Sandal

Bolívia hegyvidéki területein extrém magas UV-sugárzás égeti a helyi lakosokat

admin

Új rovarfajt fedeztek fel Kínában

Sandal

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .