ÉletmódFényterápiaSpiritualitás

Gyógyítás a nap erejével: Fényterápia

Megosztás/Share:
Gyógyítás a nap erejével-Fényterápia
Télen fokozottan megnő fényigényünk, hiszen a fény megőrzi egészségünket és elűzi a búskomorságot. Ehhez azonban nem csak a napfény a megfelelő: speciális lámpák segítségével fedezhetjük napi fényszükségletünket. A színes fénnyel végzett terápiák pedig bizonyítják, hogy a fény valóságos univerzális ‘gyógyszer’ testnek, szellemnek és léleknek egyaránt.
A sötét őszi és téli hónapokban – főként többnapos eső után – mindnyájan tapasztalhatjuk, hogy hangulatunk és közérzetünk nagymértékben függ a fénytől. Míg júniusban a napsütéses órák száma naponta átlagosan 17 óra, januárban ez az idő napi 7 órára csökken. Nem csoda tehát, ha ilyenkor elfog bennünket a téli depresszió. A búskomorság mellett romlik koncentrálóképességünk, fizikai teljesítőképességünk, kedvetlenekké válunk, gyengül immunrendszerünk, ilyenkor jelentősen megnő az infarktusok száma is. A természetes napfény, anélkül, hogy közvetlenül észlelnénk, óriási hatással van egész szervezetünkre. Nem csak az ébrenlét és az alvás ritmusát szabályozza, de hatással van a hormonrendszerre, szabályozza a vérnyomást és az anyagcserét, fokozza a méregtelenítő mechanizmusokat.
Sajnos a modern életmód hatására jelentősen csökken a napfényadagunk, ugyanis az ébrenlétben eltöltött időnk mindössze 10%-át töltjük a szabadban. Száz esztendővel ezelőtt ez az arány még 90% volt. A napfény jótékony, szabályozó hatásához mindössze napi két-három, szabadban eltöltött óra elegendő.
Még rosszabb, hogy a mesterséges fényforrások, különösen a fénycsövek hatása a méreghez hasonlatos. Ez a fényszmog egyes kutatók szerint legalább olyan káros, mint az elektroszmog. Több orvosi egyetemen – többek között a Münsteri Egyetemi Klinikán – végzett vizsgálatok során kiderítették, hogy a közönséges fénycsövek ugyanolyan hatásúak a szervezetre, mint a serkentők vagy a nyugtatók. A világos, fehér fény hatására hirtelen emelkedik a vérben a stresszhormonok szintje, ugyanakkor megzavarja a tobozmirigy működését. Ennek hatására az
idegesség, agresszivitás és fáradtság egyaránt jelentkezik a mesterséges világítás használatakor. Ez az állandó stresszhatás viszont megbetegíthet bennünket.
A mesterséges fény megbetegítő hatása annál erőteljesebb, minél kevésbé hasonlít a napfény teljes fényspektrumára. Sajnos a mai iskolák, irodák és más munkahelyek szinte kivétel nélkül neoncsövekkel vannak megvilágítva. Ezek fehér fényt bocsátanak ki, úgy, hogy mindössze 3-4 különféle hullámhosszú fényt ‘kevernek ki’ fehérré. Ez azt jelenti, hogy a természetes napfényben megtalálható, különféle hullámhosszú fények nagy része hiányzik a neonfényből. E hiány pedig kifejezetten káros hatású.
Létezik azonban egészséges mesterséges fény is. A NASA az USA hadseregének megbízásából már a hatvanas években kifejlesztette az első, ún. teljes spektrumú mesterséges fényforrást, amelynek fénye 95%-ban megegyezik a napfénnyel. Ezek hatására az amerikai tengeralattjárókon szolgáló katonák egészségi állapota jelentős
mértékben javult. Az orvosok megállapították, hogy ez a természetes mesterséges fény kifejezetten gyógyító hatású bizonyos megbetegedések esetén, pl. hajhullás, neurodermitisz és különféle anyagcsere-betegségek.
Az is tény, hogy azoknál a gyermekeknél, akiknek az osztálytermében természetes fényt kibocsátó fénycsöveket égettek, kevesebb volt a fogszuvasodás, jobban tanultak, jobban tudtak feladataikra
összpontosítani. 1983-ban ezeket a fényforrásokat a világ több országában hivatalos formában elismerték gyógyhatású termékként.
Míg az Egyesült Államokban már igen sok helyen, pl. kórházakban, iskolákban már több millió ilyen természetes fényforrást használnak, Európában még nem ilyen jó a helyzet. Főként a monitor előtti munka következtében gyakori a fejfájás, az égő, száraz vagy könnyező szem, a kötőhártya-gyulladás, migrén, depresszió, valamint a vázizomzat, elsősorban a nyak és a vállizmok fájdalmai, görcsei, alvászavarok, stresszhelyzetek. A fényhiány és a fényszmog első jeleinek tekinthetjük a hirtelen fellépő szénhidrátéhséget, a fokozódó alvásigényt és a csökkenő libidót.
Az egyik legfontosabb hullámhossz, amely a hagyományos mesterséges fényforrásokból hiányzik, az ultraibolya (UV). Csak a napfényre nagymértékben hasonlító fényű fényforrások bocsátanak ki ultraibolya-hullámokat, gyógyhatásukat nem kis mértékben e hullámhosszú fénykomponensnek köszönhetik. A nemzetközi hírű berlini
Charité Klinikán 50 szívbeteg páciensen végzett vizsgálatok tanúbizonysága szerint az UV-fény hatására csökken a vérnyomás és a vér koleszterinszintje. A pácienseket egyszerűen szoláriumcsövekkel világítottak meg, négy hét alatt 12 alkalommal. Más vizsgálatok szerint három hét alatt mindössze hat ilyen jellegű fénybesugárzás hatására jelentősen javul a hangulat.
A belső óra ketyegése A teljes fényspektrumot kisugárzó mesterséges fényforrás rendszeres
használata is elegendő UV-fényt bocsát ki ahhoz, hogy hangulatunk derűs legyen. Az amerikai True-Lite mellett ma már léteznek európai gyártmányú, természetes fényt kibocsátó fényforrások is: nappalifény-csövek, biofénycsövek, teljes spektrumú fénycsövek.
Ezek az elsődlegesen Németországban beszerezhető valódi napfénycsövek a világítótestek foglalataiba helyezhetők és ugyanúgy használhatók, mint a hagyományos fényforrások. Az árak 25-50 DM körül alakulnak, de élettartamuk a szokványos izzók és fénycsövek háromszorosa. Még jobbak a teljes spektrumú csövekkel felszerelt speciális lámpák, amelyek a napfénynek a nap során bekövetkező változásait utánozzák, a sápadt hajnali fénytől a déli ragyogáson keresztül a naplemente vörösségéig, ezáltal szabályozva az emberi bioritmust.
Néhány éve olyan asztali lámpákat is lehet kapni, amelyeket kifejezetten az otthoni fényterápia elvégzéséhez fejlesztettek ki, elsősorban a téli depresszió leküzdésére. Használatuk egyszerű. Reggel, lehetőleg délben is 10-15 percig az arcunkat kell füröszteni a fényükben. Hatásukra elmúlik a téli depresszió és javul az
alvásritmus. Különösen a reggeli alkalmak hatásosak, mert testünk ekkor a legfogékonyabb a fényingerekre.
A színes fénnyel végzett terápiák kb. 30 éve reneszánszukat élik. Ma a legkülönfélébb irányzatokat különböztetik meg: színes szemüvegek, különféle színlámpák, színes fóliák és legújabban a színes lágylézerek. A színes fénnyel fényforrástól függően – a kínai akupunktúrából ismert pontokat vagy nagyobb bőrterületeket, egyes esetekben a szemeket sugározzák be.
A leggazdagabb gyógyászati tapasztalatkincs az indiai orvos, dr. Dinshah Ghadiali ’12 színű kromoterápia’ rendszerével kapcsolatban gyűlt össze. Több mint 6000 gyógyulást dokumentáltak a terápiával kapcsolatban az Egyesült Államokban. Az indiai kutató orvos a legkülönfélébb betegségekre – égési sérülésekre, törésekre, asztmára, bőrbetegségekre stb. – állított össze színesfény-kombinációkat. A színreceptúrák összeállításánál fontos szempont volt, hogy a betegség heveny vagy idült jellegű. Akut állapotok esetén általában türkizkékkel kezdték a kezeléseket, majd a kék különböző árnyalatai következtek, míg a krónikus bajok terápiája sárgászöld fénnyel indult, amit a vörös spektrumának különféle árnyalatai követtek. A zöld a tisztítás, méregtelenítést, a harmonizálást, a magneta pedig az egyensúly helyreállítását és a vér erősítését szolgálta. Dr. Ghadiali éveken keresztül dolgozott a leghatékonyabb árnyalatok keresésén, míg végül sikerült a 12 legjobbat megtalálnia. Ezek ma a legtöbb kromoterápiás lámpa alaptartozékai.
A fényterápia legkorszerűbb változata, a lágylézerkezelés Németországban a ‘lézerpápaként’ is ismert Dieter Jossner nevéhez fűződik. Először neki sikerült egyszerre több mint 100 lézerdiódát összehangolt működésre bírni. Az így lehetővé váló nagy felületűbesugárzás jelentős mértékben fokozza a terápiás hatást, amit orvosok és természetgyógyászok naponta tapasztalnak. A módszerrel súlyos lábszárfekélyeket, érelmeszesedést lehetett gyógyítani, amikor a beteg lába már menthetetlennek tűnt, és a sebészek amputálni akarták.
 
Tankoljunk belső fényt
 
A biokémiai folyamatok mellett bizonyos energetikai hatások is fontos szerepet játszhatnak a gyógyulásban: Dr. Fritz-Albert Popp és más biofizikusok felfedezték, hogy egy, a DNS által kibocsátott belső fény vezérli az egész anyagcserét. Ahhoz, hogy e feladatát képes legyen ellátni, állandóan ‘meg kell újítani’. Az utánpótlást a táplálék és a szemeken keresztül behatoló fény szolgáltatja. A napozás és a különféle fényterápiák jelentős mértékben hozzájárulnak a DNS-fény harmonizálásához.
Így gyógyít a fény Dinshah-féle kromoterápia: A 12 színárnyalattal végzett fényterápia során egy fényforrás elé színes fóliákat helyeznek. A módszert 70 évvel ezelőtt fejlesztette ki egy indiai orvos. A huszadik század első 30 esztendeje során több mint 6000 gyógyulást dokumentáltak hivatalosan is, az USA-ban, majd a módszer a
háború és a korszerű biokémiai gyógyászat miatt feledésbe merült, de a 70-es években újra felfedezték. 
 
Kristálylámpák: Néhány feltaláló, közöttük az angol John Whale olyan színes fényt kibocsátó készülékeket konstruált, amelyek fényét féldrágaköveken, ásványokon vezetik keresztül. Ezáltal a fény és az
ásványok gyógyhatása összeadódik. Színes szemüvegek: Sokféle színben pompázó szemüveg létezik. De vannak
olyan üveggel felszerelt szemüvegek is, amelyek csak bizonyos hullámhosszú, pulzáló fényt továbbítanak a pupillák felé. A meghatározott színekkel meghatározott hatás gyakorolható a testre vagy
a lélekre. Színes kendők: A fényterápia eme formáját napfénnyel végzik. A napfürdőzésnél azonban a bőrt vékony, áttetsző színes kendőkkel takarják le.
 
Lágylézerkezelés: A kis energiájú lézerfény nem károsítja a szöveteket. Ezt a kezelést kb. 15 éve akupunktúrához használják, ma azonban léteznek nagy felületet megvilágítani képes lézerzuhanyok is. Napfürdőzés: Naponta 20 percet délben és legalább egy fél órát esténként a szabadban kell eltöltenünk. Célzott terápiás hatás
érdekében naponta 5-35 perces napfürdőzés ajánlott, fokozatosan növelve a kezelési időt. Nappali fényt kibocsátó fényforrások: Ezek a fényforrások meglepően jól utánozzák a napfényt, biztosítják annak jótékony, gyógyító
hatását.
 
Teljes fényspektrumú lámpák: Ezek a fénycsövek a teljes fényspektrumot felölelik, az ilyen fénnyel megvilágított helyiségekben tartózkodó személyeknél sikerült a fény gyógyító hatását dokumentálni.
Közzétette: www.fenyorveny.hu
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!
 
  
TermészetGyógyász Magazin

Related posts

8 természetes háziszer a növényi kártevők ellen – ne mérgekkel harcoljunk!

Sandal

Eckhart Tolle: A párkapcsolatokról

Sandal

Az ideális partnerkapcsolat

Sandal

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .