Csillagászat/ŰrkutatásVilág

Felhőket fotózott a James Webb űrteleszkóp a Szaturnusz egyik holdján

Felhőket fotózott a James Webb űrteleszkóp a Szaturnusz egyik holdján

Felvételeket készített a James Webb űrteleszkóp a Szaturnusz Titán nevű holdjáról november 4-én. Az egyik képhez a kutatók a hold alsó légkörére érzékeny szűrőt használtak (bal oldali), a másikon pedig színkorrigálták az eredményt, a világos foltok a felhők a légkörben (jobb oldali) – írja az ESA.

 
A Titán az egyetlen hold a Naprendszerben, amelynek sűrű légköre van, és jelenlegi tudásunk szerint ez az egyetlen olyan égitest a Földön kívül, amely folyókkal, tavakkal és tengerekkel rendelkezik. A Földdel ellentétben azonban a Titán felszínén lévő folyadék szénhidrogénekből áll, köztük metánból és etánból, nem vízből. Légkörét sűrű köd fedi, amely eltakarja a felszínről visszaverődő látható fényt.
 
A tudósok évekig vártak arra, hogy Webb infravörös szűrőjével tanulmányozzák a Titán atmoszféráját, beleértve annak lenyűgöző időjárási mintáit és gázösszetételét, valamint hogy átlássák a vastag ködöt, hogy tanulmányozzák a felszínt.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!
 

telex
Fotó: Space Telescope Science Institut

Related posts

Ősi magyar gyümölcsfajták, amelyeket tilos forgalmazni

Sandal

Máig nincs magyarázat a rejtélyes Korall-kastélyra

Sandal

Látványos pillanatfelvételek egy viharról

Sandal

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .