A cukrozott, koffeines italok és a diabétesz kapcsolata
Százezernél több ember egészségét követték nyomon 22 éven át amerikai kutatók abban a tanulmányban, amelyben a cukrozott és a koffeintartalmú italok kapcsolatát kívánták feltárni a 2-es típusú diabétesz kockázatával.
A cukrozott italok fogyasztói közül 23 százalékkal több férfinál és nőnél alakult ki cukorbetegség, ám a diabétesz kockázata függetlennek bizonyult attól, hogy a rendszeresen fogyasztott üdítő koffeintartalmú vagy koffeinmentes volt. A kávéfogyasztók körében viszont függetlenül attól, hogy koffeintartalmú vagy koffeinmentes kávét ittak, némiképp kisebbnek bizonyult a cukorbetegség kifejlődésének kockázata.
A Harvard szakemberei vizsgálatukba 75 ezer nőt és 39 ezer férfit vontak be, akiknek szokásait és egészségi állapotát az 1980-as évektől 22 éven át követték nyomon. A tanulmány eredményeit a The American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban ismertették a szerzők.
Közzétette: www.fenyorveny.hu
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!