Az egyik legjobb természetes vérnyomáscsökkentő: Céklalé
Létezik egy titkos tápanyag. Ennek a neve nitrogén-monoxid, amely segít csökkenteni a vérnyomást, megvéd a glaukómától és növeli az atlétikai teljesítményt.
A nitrogén-monoxid lehetővé teszi, hogy a test sejtjei kommunikálni tudjanak egymással, és az az egyik funkciója, hogy lazítja és kitágítja a véredényeket. E tulajdonság miatt a nitrogén-monoxid kulcsfontosságú szerepet játszik a normális vérnyomás fenntartásában.
A nitrogén-monoxid a táplálék prekurzorai közé, a nitrogén-monoxid-szintézisben nagy szerepe van az L-arginin aminosavnak. Sok zöldség és gyümölcs nagyon jó forrása a nitrátnak, jelentős mennyiségű van a zellerben, a salátában, például a rukkolában, de a spenót is sokat tartalmaz belőle. Legtöbb azonban a céklában és a belőle préselt lében van.
Egy tanulmány arról számolt be, hogy a céklalé 24 százalékos javulást eredményezett a véredény tónusában és rugalmasságában. A vizsgálatban részt vevő alanyok szintén javulást mutattak a véralvadás és a szív- és érrendszeri egészség terén.
Egy kutatásba férfiakat és nőket vontak be, hogy megállapítsák melyik zöldség a leghatékonyabb vérnyomáscsökkentő. Az összes alany egészséges volt, vagyis a vérnyomásuk is a normál tartományban volt, és fizikailag is aktívak voltak. Az alanyokat három csoportra osztották. Az egyik csoport tagjai rukkolából, a másik csoport tagjai spenótból, míg a harmadik csoport tagjai céklából készült préselt levet kaptak öt héten keresztül. A vizsgálatot végzők megállapították, hogy a leghatékonyabbnak a céklalé bizonyult, de mindegyik ital csökkentette a diasztolés vérnyomást. A leghatékonyabb azonban a céklalé volt, ami az ital elfogyasztása után 2,5 órával mintegy 7,5 Hgmm-mel csökkentette az értéket. Az italok a szisztolés vérnyomást 3-6 Hgmm-mel csökkentették.
A nitrátban gazdag ételek fogyasztása nagyon egészséges a vizsgálatot végzők szerint. Az egyik oka ennek, hogy csökkentik a glaukóma kialakulásának a kockázatát. A céklalé rendszeres fogyasztása segítségünkre lehet a vérképzésben is.
Már 100 gramm cékla fedezni tudja a napi ajánlott rostfogyasztás 10 százalékát, betaintartalma pedig támogatja a máj egészséges működését. A céklában lévő nitrát kitűnő gyulladásgátló, hozzájárul a vérerek kitágításához és a vérkeringés serkentéséhez. Jobb oxigénellátást tesz lehetővé, ezáltal pedig jó hatással van az agy működésére is.
Közzétette: www.fenyorveny.hu
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!
gyogyszernelkul.com