A dió az egyik legegészségesebb olajos gyümölcs a világon! Rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, és egészséges zsírokban is gazdag, ezért számos előny származik belőle. A táplálkozási szakértők is nagy előszeretettel ajánlják a fogyasztását, ételekben vagy kóstolónak egyaránt. De miért is jó diót ennünk?
1. Serkenti a memóriát
A dió lecitint tartalmaz, olyan összetevőt, mely serkenti a memóriát – jobban fogsz visszaemlékezni dolgokra, és a részletek is könnyebben beugranak majd. Tanulás vagy megerőltető munka esetén kimondottan hasznos diót ropogtatni.
2. Segít az alvásban
Semmi sem zavaróbb, mint álmatlan éjszaka után fárasztó napra ébredni. A dióban levő melatonin segít ellazulni és pihenni, így éjjel zavartalanul alhatsz.
3. Megelőzik a depressziót
Ha rendszeresen diót fogyasztasz, kizárod a lehetőségét a szellemi legyengülésnek. A dióban sok a zsírsav, ami megnyugtatja a szervezetet és az elmét.
4. Erősíti és regenerálja a hajat
A dió a haj szépségének a szövetségese. Ha rendszeresen fogyasztod, garantálod a szervezetednek és hajadnak a két legfontosabb ásványt, a vasat és a cinket, amitől megerősödik a hajszálak szerkezete és gyökereik. A dióban továbbá E-vitamin is van, amitől a hajad fénylő és egészséges lesz.
5. Megelőzik a szív-érrendszeri bántalmakat
A dió fogyasztása által kizárhatók a szív-érrendszeri panaszok, hála a benne rejlő omega-3 zsírsavnak, amely csökkenti a vérben lévő rossz koleszterint, és meggátolja az artériák eldugulását. Mindemellett a dió javítja a vérkeringést.
6. Meggátolja a bőr öregedését
A nap sugarai, a szabadgyökök, a nedvesség, a száraz levegő, hideg – ezek a tényezők mind hozzájárulnak a bőr korai öregedéséhez. Azonban ha egy marék dióbelet elfogyasztunk naponta, mindezt megállíthatjuk, vélik a szakértők. A dióban ugyanis sok az antioxidáns, ami harcol a káros tényezők ellen megóvva a sejteket és növelve azok élettartamát.
7. Megelőzik a rákot
Szintén az antioxidánsok számlájára írható, hogy a dió gyógyszer a rák ellen. Jótékony összetevőjüknek köszönhetően segítik a szervezetet a regenerálódásban, megelőzik a sejtelváltozást és a kóros tumorok kialakulását.
8. Segít a fogyásban
A dió növényi rostban és fehérjében gazdag, ami által tovább érezzük jóllakottnak magunkat, éhségünket pedig könnyen csillapíthatjuk. A diót ajánlott mindenféle karcsúsító diétába bevonni, mivel sikeresen helyettesíti a szóját és a húst.