ÁllatszimbólumokSpiritualitásSzimbólumok

Szimbólumok/Állatszimbólumok: Oroszlán

Szimbólumok/Állatszimbólumok: OroszlánAz oroszlán csillagjegyként július 23-tól augusztus 23-ig tart. A beérett termés időszaka, a teljesség, a csúcspont a természetben. Ahogy az oroszlán uralkodik az állatok felett, úgy az oroszlán jegyben születettek is szeretnek uralkodni mások felett. E jegy szülöttei alapvetően optimisták, erős karakterek, jókedélyű, sikeres, nyílt, őszinte, racionális jellemek. Szeretnek akár kapcsolatban, akár társaságban a középpontban szerepelni. Erős egyéniségek, bátrak, de a sértődékenység sem áll távol tőlük. Ha megbántva érzi magát, vagy nem kap elég figyelmet, esetleg nem ismerik el munkáját, hajlamos támadni, de azt is mindig szemtől-szembe, egyértelműen és korrekten teszi. Nem haragtartó, a jelenben él, hamar túlteszi magát a problémákon.
Uralkodó bolygója a Nap, a négy elem közül a tűzhöz kapcsolódik. Az oroszlán jegyében áll a Nap a legmagasabban, így gyakran ábrázolják a Napistent oroszlán hátán, vagy ahogy az oroszlán napszekeret húz. Csillagképében a legfényesebb csillaga a Regulus, vagy Cor Leonis, azaz az „Oroszlán szíve”. A hagyomány szerint ez a csillag jelezte Jézus születését.
 
Az állatok királya. Nem véletlenül kapta ezt a megtisztelő elnevezést, megjelenése, mozgása, temperamentuma, ereje fejedelmi.
 
Napállat, ősi totemlény, akit a művészet minden területén megjelenítettek. Már a kőkori barlangrajzokon is megfestették, a Bibliában 130-szor fordul elő, címerállatként rengetegszer, illetve több ország szimbólumává vált (Nagy-Britannia, Srí-Lanka). Afrikai, európai és eurázsiai népek mitológiájában, irodalmában, vallási művészetében, az építészetben, szobrászatban, festészetben szinte mindenhol megjelenik.
Szimbólumként elsősorban a Napot, az égi és földi tüzet, a ragyogást, a spiritualitást jelképezi. Ezeken felül a belső tulajdonságait vetítik ki, a hatalmat, a pompát, az igazságot, nagylelkűséget, éberséget, gazdagságot.
 
Az oroszlánt Krisztus szimbólumaként is megtaláljuk, „ahogy az oroszlán eltünteti nyomait a vadászok elől, úgy az Isten is elrejti igéjét az emberekben az ördög elől.” Márk evangélista szimbóluma is, és mivel Márk ereklyéit Velencében őrzik, a város védőszentje is egyben, csakúgy mint Júdeáé. A keresztény kultúrkörben többek között Szt. Pál, Szt. Jeromos, Márk evangélista, Egyiptomi Szt. Mária attribútuma is.
„Idő” jelentést is hordoz, Ozirisz (Szarapisz) attribútuma az időt jelképező kígyóval övezett háromfejű (farkas-, oroszlán- és kutyafejű) állatnak a középső, oroszlánfeje a jelen szimbóluma.
 
Az ókori Egyiptomban több isten is kapcsolódik az oroszlánhoz. Úgy tartották, hogy az oroszlán irányítja a Nílus áradását, Tefnut a harmat az eső és Szekmet a járványok, betegségek istennőjének szimbóluma, továbbá Vulcanus szent állatának tartották. Mitológiájuk szerint oroszlán őrzi a Nap és a Hold közötti alagút bejáratát. Az ókori egyiptomi templomokat és palotákat gyakran oroszlánszobrok védték, pl.: a gizai nagy szfinx, ahol a védelmet, az éberséget és az erőt jelképezték.
 
Indiában nemzeti jelkép és címerállat, Agni tűzisten szent állata.
 
Kínában az épületek bejáratát a sárkányokon kívül oroszlánok védelmezték.
 
A buddhizmusban a Dharma, azaz az egyetemes törvény védelmezője.
 
A görög mitológiában a Nagy Istenanyát (Zeusz anyja), aki a természet és a termékenység istennője is egyben, oroszlánokkal körülvéve ábrázolták. Hekaté, a sötétség és varázslat istennőjének, továbbá Apollón, Artemisz (Diána), Dionüszosz (Bacchus), Heraklész (Hercusles), attribútuma.
 
Afrikában számos törzs totemállata, neve tabunak, kiejthetetlennek számít, megszólítása inkább, Úr, Testvér, Fivér stb.
 
Magyarországon az oroszlán címerállat, I. Imre és II. Endre címerében is szerepelt. A Képes Krónikában Atilla egyik vezére is oroszlános pajzsot visel. Szent István palástját is oroszlán díszíti, csakúgy, mint az uralkodói jogar kristálygömbjét.
Gyönyörű ábrázolást láthatunk az esztergomi várkápolnában, amit még III. Béla építtetett az 1100-as évek végén. Itt 14 (7 pár) oroszlán és az életfa szorosan köthető a népvándorlás-kori ábrázoláshoz.
 
A bírósági ügyeknél használatos oroszlán alakú vízóra az igazság védelmezésének jelképe.
 
A zsidó és keresztény hagyományban több jelentést is hordoz az oroszlán: jelképezi az Úr hatalmát, megjelenik isteni bíróként, utal az ellenség pusztító erejére. Negatív értelemben akár Sátán-szimbólum is lehet. („Ellenségetek, a sátán, ordító oroszlán módjára ott kószál mindenütt, és keresi, kit nyeljen el.”) 
Az evangélisták közül Márk szimbóluma. Lehet Krisztusé is, utalhat a feltámadásra is. Szűz Máriához is kapcsolták, mivel –tévesen- úgy vélték, hogy csak egyetlen fiat hoz a világra. Egyiptomi Szent Mária és Szent Pál attribútuma, a szilárd Hit állata.
Az erények ábrázolásán a Bátorság/Erő allegorikus figurája mellett szerepel.
A heraldikában az uralkodói hatalom, az erő kifejezője. Gyakori címerállat. Szerepel a Luxemburgi ház címerében, vagy gondoljunk Oroszlánszívű Richárdra. A Leo név gyakori a bizánci császárok és római pápák között.
A népszerű Ruszlán név jelentése: Oroszlán.
Danténál a gőg, erőszak, világi hatalom bűneinek jelképeként szerepelt.
 
Kapcsolódó szimbólumok: Nap, bika, Krisztus, csillag, Szfinx, életfa, korona, szív, tűz, Márk evangélista
Kulcsszavak: uralkodás, pompa, ragyogás, fény, család, védelem, természet, termékenység, bátorság
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!
 

.tattooglobus.hu//csocsoszan.hu

Related posts

Dr.Suzan Carolls – Agyhullámok és tudat

Sandal

Pörgesd fel zenével az agyműködésed!

Sandal

A benned rejlő varázslat: Mi tart vissza?

admin

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .