Gaia változásai/A Föld változásaiMegfigyelőkVilágVulkánkitörések

Hatalmas robbanással tört ki egy víz alatti vulkán a Csendes-óceánon

Hatalmas robbanással tört ki egy víz alatti vulkán a Csendes-óceánonMűholdfelvételeken rendkívül látványos a vulkán pénteki kitörése, mára cunamiriadót rendeltek el.

A Csendes-óceán apró szigetcsoportja közül a Hunga Tonga és a Hunga Ha’apai-on csak meredek szirtek látszódnak, utóbbin a Hunga Tonga Hunga Ha’apai vulkán csúcsa emelkedik ki csupán a vízből. A pénteken kitört vulkán közel 20 kilométer magasra tört és hamufelhője 5 kilométer szélességben terült szét.

A vulkánok van, hogy a kitöréssel válnak láthatóvá és alakítanak ki kis szigetet. A Tonga szigetvilágában gyakoriak a földrengések, a tegnapi kitörés után Tonga meteorológiai szolgálata cunamiriadót rendelt el Tonga egész területére. Később 1,2 méteres hullámokkal érte el a cunami Tongát.
A több mint 2300 km-re fekvő Új-Zélandon is figyelmeztetnek a lehetséges nagy hullámokra.

Az egyik helyi lakos a BBC tudósítása szerint azt mondta, azt hittek, bombák robbantak a környéken, ezért ösztönösen az asztalok alatt kerestek menedéket. Nem sokkal később azonban már víz árasztotta el az otthonukat.
A nyolc percen át tartó vulkánkitörés olyan erős volt, hogy a több mint 800 kilométerre fekvő Fidzsi szigetén is mennydörgésként volt hallható. Olyan energia szabadult fel, hogy még a 2300 kilométerrel távolabbi Új-Zélandon is hallható volt a hangrobbanás.
 


Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!

idokep.hu

Related posts

A fény a minden – Tesla közel 120 éve titkosított interjúja

admin

Kék nyalábot fotóztak Kínában

Sandal

Gregg Braden: 1.kulcs – Az isteni mátrix, mint híd minden dolog között

admin

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .