ÉletmódGyógyteákMeditációMeditációk és fajtáikSpiritualitás

Teameditáció

Megosztás/Share:

TeaMeditáció

A TeaMeditáció megalkotója – Heng Chang mester
 
Tiszteletreméltó Heng Chang mester egyike az egész világon jelenlévő vietnámi közösség befolyásos szerzeteseinek. Vietnámban született majd az USA-ban járt iskolába, 21 éves korában a kínai tradíció alapján szentelték fel és Hsuan Hua mester közvetlen irányítása alatt sajátította el a Dharmát, aki a kínai chan (zen) irányzat megvilágosodott mestere. Heng Chang mester gyakorló közösségeket hozott létre és szolgál Ázsia, Amerika és Európa szerte. Nagyon jól ismerik őt holisztikus, integrált szemléletmódjáról, amely modernizálja és integrálja a buddhizmus filozófiáját gyorsan változó világunkba.
Tanításának alapja a bodhisattva-elv, mely az önzetlenségre és a határtalan együttérzésre épül, kiegészítve a tudatosság  folyamatos fejlesztését, megértésünk és érettségünk elmélyítését. Tanításai közé tartozik az Avatamsaka szutra, Integral Tai Chi, Spirál Dinamika, Integral Meditáció és sok egyéb. 
 
A TeaMeditáció célja
 
A tea meditáció segíteni tud , hogy tisztábban lássuk önmagunkat és kapcsolatban legyünk mély szellemiségünkkel. A csendben felismerhetjük belsőnket, hogy meglássuk vakfoltjainkat és árnyékainkat. Ez a tudatosság megnyitja tudatunkat, lehetővé teszi, hogy elfogadóbbakká és átölelővé váljunk. Ha a TeaMeditáció végén megosztjuk ezt a spirituális tapasztalatot más teavendégekkel, akik más kultúrából, szociális közegből származnak, vagy a miénktől eltérő vallási háttérrel rendelkeznek, akkor ez által kapcsolatba léphetünk velük a leghumánusabb módon, túllépve az ego- és az ember alkotta határokon. Így a TeaMeditáció egy kultúrákon átívelő kommunikációt, és az ellentétek feloldását is jelentheti.
 
A TeaMeditációt bárki gyakorolhatja, kortól, kultúrától, szociális közegtől, politikai nézettől és vallási háttértől függetlenül. Ez egy kellemes módja annak, hogy csendben szemléljük önmagunkat. Valójában a TeaMeditáció közben magunkba nézünk, a tudatunkra úgy, ahogy az van, mindenféle értelmezés vagy ítélet nélkül. Legyen a tudatunk tiszta vagy szennyezett, teljes vagy zavarodott, nekünk csak arra van szükségünk, hogy tanúja legyünk ennek az állapotnak. Ha egyszer mentesek leszünk az ítélkezés és a vádaskodás alól, akkor spirituálisan nyitottak leszünk, megértjük a saját mélyebb részünket és nyitottabbá válunk arra, hogy elfogadjunk másokat és mások eltérő nézőpontját.
 
 A TeaMeditáció filozófiája
 
A tea és a teáscsésze szimbolikus jelentése
 
A csésze a testünket szimbolizálja.
 
A tea a tudatunkat szimbolizálja.
 
Ahogy a csésze meg van töltve teával, úgy a tudatunk is telve van véletlenszerű gondolatokkal és összezavarodott tudattartalommal, vagy pedig a megvilágosodott tudat tiszta, nem-hullámzó fókuszáltságával.
 
A kihívás az, hogy felismerjük és elfogadjuk mindkettőt, valamint a belső állapotunk tudatossággá válását. A megvilágosodott tudat vagy az összezavarodott tudat… vajon mit fogsz látni a csésze teában?
 
Az összezavarodott tudat és a megvilágosodott tudat
 
Az összezavarodott tudatot úgy határozhatjuk meg, mely egy mentális állapot, ami telve van véletlenszerű gondolatokkal, képekkel, hangokkal és érzelmekkel, melyek teljesen elvonják a figyelmünket és az öntudatunk elvesztését okozzák.
 
 A megvilágosodott tudat a nyitott-tudatosság, az a tudat, mely mindig nyitott állapotban van, zavartalan, határtalan, szabad és tiszta. Mikor a megvilágosodott tudat megjelenik, a béke állapotában találjuk magunkat, nem mozdítanak ki a szenzációk, a vágyak, a gondolatok és az aggódások apálya és dagálya mindennapi életünk során. Ha ezt a megvilágosodott tudatot gyakoroljuk, valóban feltárul előttünk a megvilágosodott, a nem-duális (nem kettős) tudat. A nem-duális tudat túllép valamennyi formán, minden felfogáson.
 
 Ez a nem-dualitás állapota szimbolizálja az ürességet a csészében. A tea meditáció közben tekintet nélkül a tudatunk állapotára, akár megvilágosodott akár összezavarodott is az, mikor kiisszuk a teánkat, meglátjuk az ürességet a csészénkben, vagy metaforikusan meglátjuk a tudat Igaz Ürességét. A kihívás az, hogy meglássuk és tapasztaljuk ezt az Ürességet, ahelyett, hogy csak az üres csészét látnánk.
 
 A csend és a szabad, mégis nagyon figyelmes tudat a tea-ivási szertartás alatt különösen jól illik a meditatív tudatosság gyakorlásához. Ahogy elvégezzük a tea ivásának mozdulatait a nyugodt és csendes teateremben, egyszerűen látjuk a tudat felemelkedését s benne a tudatosságunkat. A tudatosság tárgya az összezavarodott vagy a megvilágosodott tudat és nem a fókuszáltság; hanem a tudatosság maga.
 
A csésze tartásának szimbolikája
 
A TeaMeditáció közben mindkét kezünket használjuk a csésze tartásához, mert a két kéz mutatja be a Yin és Yang elvét. Minden ember domináns keze lesz a Yang (jobbkezes embereknek a jobb keze lesz Yang és fordítva). A Yang az apa, aki inspirál és óv. Tehát a domináns kéz lesz, aki óvja és tartja a csészét a hüvelyk és a mutatóujj között. A Yin az anya, aki táplál és támogat. Így a csésze a Yin kéz tenyerén fekszik. Helyezzük a Yin kéz hüvelykujja mellé a csészét és a két hüvelykujj között igyunk. A hüvelykujjaknak és a mutatóujjnak kell a csésze karimájánál a teát öntenie. Ez jelképezi a Yin és Yang egyensúlyát.
 
A TeaMeditáció menete
 
 1. Meditálás
 2. Tudatállapotunk felismerése
 3. Egyesítés
 
 Ha a megvilágosodott tudatot tapasztaltad, a tea ivása a belső és külső egyesítését jelenti, a spirituálist és a fizikait; elismerjük a megvilágosodott tudatban rejlő békességet, tisztaságot és fényességet.
 Ha a zavarodott tudatot tapasztaltad a tea ivása a felismerést, az elfogadást és átölelést jelenti; a magunk és árnyékaink egyesítését, belső mélységünket. Tudatában lenni a mélyben lévő áramlatoknak, felszabadulni ezek kontrollálása alól.
 Akár összezavarodott akár megvilágosodott, ezek a saját tudatunk állapotai. Nem kell félni tőlük, megtagadni őket, vágyni rájuk vagy ragaszkodni hozzájuk. A tea meditáció alatt megtanuljuk, hogyan legyünk tudatában tudatunk belső állapotainak és hogyan fogadjuk el őket úgy, ahogy vannak.
 
 

Gyakran Ismétlődő Kérdések

Hogyan üljünk pontosan, mit tegyünk, ha közben elzsibbad a lábunk?
 
 A tea vendégeknek stabil és ellazult pozitúrában kell ülniük, amely egyben kényelmes is számukra. Lehet törökülésben, burmai, fél-lótusz, lótuszülésben, térden ülve vagy bármely más az egyén számára kényelmes pozitúrában. Amennyiben TeaMeditáció közben elzsibbad a lábunk, nyugodtan váltsunk pozitúrát és mozgassuk át a lábunkat, csak mindezt tegyük a lehető legnagyobb csendben, hogy ne zavarjuk vele a többi vendéget.
 
Milyen fajta teát iszunk?
 
Kétfajta teát ihatunk a meditáció alatt. Amennyiben a tudatunkat tisztának tapasztaltuk és nem toltuk ki a csészénket, akkor egy kellemes, világos teát kapunk, mely a megvilágosodott tudat tisztaságát mutatja. Ez lehet valamely oolong, fehér tea vagy enyhe zöld tea.
 
Ha tudatunk képekkel, gondolatokkal volt telve és kitoltuk csészénket, akkor egy erős illatú, sötét teát szolgálnak fel nekünk, mely az összezavarodott tudat csábító természetét mutatja. Fajtáját tekintve lehet pu erh, fekete (vörös) tea, füstölt oolong.
 
Mit tegyek, ha nagyon sok gondolat kavarog a fejemben?
 
Ha nem szoktunk rendszeresen meditálni, akkor természetes, hogy a nap során tudatunkban tartott dolgok lendülete nem áll meg, s a TeaMeditáció során is kavargó gondolatok formájában jelennek meg. Ha sikerül észrevennünk ezek jelenlétét, akkor próbáljuk meg megfigyelni felbukkanásukat, természetüket s eltűnésüket. Ezzel a figyelemmel egy kis teret tudunk létrehozni a gondolatok köré, mely így már kevésbé lesz képes arra, hogy teljes tudatosságunkat magával húzza. Ha ezt fenn tudjuk tartani egy ideig, akkor tanúja lehetünk, hogy e tér egyre jobban kiterjed, nyugalmunk, középpontunk pedig erősödik.
 
Mit kezdjek a tapasztaltakkal?
 
A TeaMeditáció során megtapasztalt jelenségek sokat segíthetnek nekünk fejlődésünkben, önmagunk, az önmagunk számára nem tudatosított érzelmeink, hozzáállásunk megismerésében. Figyeljünk meg minden egyes tapasztalt gondolatot, képet, érzelmi reakciót és próbáljunk teljes nyitottsággal közeledni feléjük, minden ítélkezés és skatulyázás nélkül. Ha valóban szeretnénk önmagunk mélyebb rétegét megismerni, akkor próbáljuk meg meglátni/megismerni a tapasztalt dolgok gyökerét.
 
Miért jó, ha elmondjuk a TeaMeditáció végén a tapasztaltakat, az nem magánügy?
 
Több okból is hasznos megosztani a tapasztaltakat:
 
Ha hangosan is elmeséljük az átélteket, azzal világosabbá, érthetőbbé és rendezettebbé tehetjük önmagunk számára is, hogy mi történt. Megtörténhet, hogy elbeszélés közben rájövünk egy-egy vakfoltunk gyökerére. (A vakfolt olyan szokásunk, tulajdonságunk, érzelmi beállítódásunk, gondolati mintánk, melyet tudat alatt tartunk annak érdekében, hogy ne kelljen szembe nézni vele, avagy eleddig nem volt módunk megismerni azt önmagunkban.)
Azáltal, hogy másokat beavatunk belső történéseinkbe egyfajta közös élménnyé téve azt, szeretet energiát gerjesztünk és ideiglenesen valós közösséggé alakul az ott lévők köre.
Bátorságunkkal inspirálhatunk másokat, hogy kinyíljanak és merjenek közeledni a többiek felé, saját élményeiket is megosztani.
Közzétette: www.fenyorveny.hu
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!

aranyhegy.com

Related posts

A Szívcsakra: Adni és kapni

admin

A csoda kiszámítható – A Vonzás törvénye 5 alapja

Sandal

Indigó és Kristálygyermekek nevelése

Sandal

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .