ÁllatszimbólumokSpiritualitásSzimbólumok

Szimbólumok/Állatszimbólumok: Macska

Szimbólumok-Állatszimbólumok-Macska

Rendkívül sok mindent jelképez a macska, pozitív és negatív jelentések egyaránt kapcsolódnak hozzá. Általában feminin, lunáris természetű lénynek tekintették.

Mivel jól lát a sötétben, gyakran az éleslátást jelképezi, rendszerint az éjszaka, a titkos tudás állata.
Kínában az embert segítő hatalom jelképe (mivel a gabonát elpusztító egér ellensége), de rontó hatalmak állataként is előfordult.
A feng shuiban a macska elhesseget minden rossz szellemet, ami gátolja a sikerek elérését.
Egyiptomban mély tisztelet övezte, kivételezett megbecsülésnek örvendett. A táncnak, szerelemnek, örömnek, zenének patrónusát, Basztet, a szerelem és a termékenység istennője – a napfény hozója (kezében szisztrummal – korabeli zeneszerszámmal ábrázolták.) – macska képében jelent meg, ezért az állat az áldást, védelmet és az anyaságot jelképezte. A macska egyike azoknak az állatoknak, amiket az egyiptomiak mumifikáltak.

Basztet kultuszának központja Bubasztisz, ahol a mumifikált macskák nekropolisza állt. Boltozatos vályogtéglából emelt macskatemetők sorát tárták fel a Tell Baszta-i lelőhelyen (Bubasztisz), Basztet istennő kultuszhelyén. 
Az egyiptomi néphagyomány szerint isten gyermeke a vadmacska, aki visszaszerezte a Napszemet. 
A fényt visszaverő macskaszem nevének eredete talán ilyen messzire nyúlik vissza.

A szem, a fény befogadásának szerve a Napot, az éltető fényt, a világosságot, a Holdat, a csillagokat, a nézést, a látást, a tájékozódást, az értelmet, a tudást, az intuíciót, a belső látást, a megvilágosodást, a felébredést, az éberséget, a mindentudást, és a mindent látó istent jelképezi. 
Egyiptomból sok macska került át Görögországba és Itáliába, ahol Diana istennő jelképévé is lettek.

A kereszténység általában a macska negatív vonásait emelte ki: lustaság, kéjvágy. A fekete macska, ahogyan azt a kutyánál már említettük, a démoni erők, a szerencsétlenség, a halál, sőt egyenesen a Sátán megtestesítője volt. Mindannyian ismerjük a babonát, hogy keresztet kell vetni, amikor egy fekete macska átszalad előttünk az úton.
Elsősorban a fekete macskáknak tulajdonítottak varázserőt. Az állatnak az a képessége, hogy csaknem teljes sötétségben is képes vadászni, hitük szerint a sötét hatalmak szövetségesévé tette.

Szimbólumok/Állatszimbólumok: MacskaA nyugati kultúrákban gyakran erotikus szimbólumként jelent meg. Ambivalens, kiszámíthatatlan, megismerhetetlen természetét egyenesen a női lélekhez hasonlították.
Napjainkban a köztudatban a nőiesség, a függetlenség, kecsesség jelképeként található meg.

A germán mitológiában a macskát az ifjúság, a termékenység, a házastársi boldogság patrónusával, Freyja – termékenység és szerelem – istennővel azonosították, szent állatának tartották, legtöbbször sólyom alakban, macskafogaton utazva ábrázolták. Freyja bűvös napja a péntek (Freitag). 
A kelta hitvilágban a macskák a gonosz hatalmakat szimbolizálják.
Japánban baljós állatnak tartják, a magyar néphit a boszorkányokhoz kapcsolja, mint kísérő állatot, illetve mint fekete macska alakban megjelenő boszorkányt említi, vagy a boszorkányt fekete macskán lovagolva képzeli.
A macska jellemzői: kilenc élet, kíváncsiság, függetlenség, ügyesség, kiszámíthatatlanság, gyógyerő. 
 
Hízelgő természete miatt a nőiességet szimbolizálja, de éjszaka is látó ragadozó volta miatt démoni, alvilági szerepet is kap.
Az egyiptomi állatövben szerepel a Macska figurája is.
A macska latin nevéből – felis – származó neveink: Félix, Felicia, boldogot, szerencsést, termékenyt jelentenek.
Az ősi heraldika nem egy esetben alkalmazta címerállatnak. „A macska a szabadság jelképeként értelmezendő, mert nem akarja, hogy megfogják, és nem tűri a bezártságot. Fáradhatatlan és ravasz a zsákmányszerzésben, és ezek a jó katona erényei is. Ez okból viselték címerükben a szabadság szimbólumaként a régi svábok, svájciak és burgundiak.”
A macskák nem félnek a láthatatlan szellemlényektől és kiváló telepatikus összeköttetést teremtenek az emberekkel. A macskák gyakran merítenek a szellemi energiából, különösen, ha azt gyógyításra vagy szertartásra használják. Így került a macska a javasasszonyok, a varázslók mellé. 
Angliában az emberek biztosak voltak benne, hogyha gyermekük macskával játszik, az segít tisztánlátási képességük fejlesztésében.
Meditációja arra tanít, hogy amíg mi nem szeretjük magunkat, addig másokat sem tudunk szeretni.
Kulcsszavak: misztikum, mágia, függetlenség, szabadság, Hold, termékenység, éberség, belső látás, megvilágosodás, mindentudás.
 
A misztérium, mágia mellett a macska a függetlenség szimbóluma. Segít az energiamezők tisztán tartásában, az energiarablás megfékezésében és az ellazulásban. Példát mutat, erőt kölcsönöz, hogy gyorsan és ösztönösen cselekedjünk, hogy az életet játékként, az összetűzéseket tréningként, motivációs gyakorlatként fogjuk fel. Megmutatja, hogy időt kell szakítani magunkra, a feltöltődésre. Óvjuk meg szabadságunkat, legyünk éberek, aktívak és öntudatosak, vállaljuk a felelősséget az életünkért. Viselkedését figyelve feltehetsz kérdéseket magadnak: összekevered-e az önállóságot az önfejűséggel? Az ellazulást a nemtörődömséggel? A kreatív kapcsolattartást a manipulációval? Úgy használod-e energiáidat, hogy a legjobbat hozd ki magadból? Hogyan és mire használod intuíciódat?
 
A nő mindig szeretné magát olyannak képzelni, amilyen szerinte a macska: titokzatosnak, elegánsnak, hajlékonynak, és egy icipicit ragadozónak. A macska a tulajdonosát jeleníti meg. Tehát ha valaki nem szeret egy bizonyos macskát, az nem szereti a macska gazdáját sem. Azok a hölgyek, akikben mindkét nem jó tulajdonságai kiegyensúlyozottan kombinálódnak, rendszerint macskát tartanak. Az ilyen nők szépségesek és intelligensek, nőiesek és hatékonyak, édesek és kitartóak, ha a céljuk eléréséről van szó. A gyermektelen nő a nem létező gyerekét helyettesíti a macskával, mert a macskának ugyanúgy gondoskodásra és szeretetre van szüksége, de ugyanúgy játékos és néha haszontalan is, mint egy gyerek. A magányos „macskás” nő a férfiakat bizalmatlanul kezeli, nehezen lép bizalmas kapcsolatba. 
 
A gyerekek általában szeretik a macskákat, számukra a macska az anya jelképe, úgy, ahogyan pici korukból őrzik az anyaképet: meleg, puha, és dorombol. Az a férfi, aki szereti a macskákat, simán elismeri a nők jogát a függetlenségre. Az agglegény, aki viszont macskát tart, „mindent tud”, és nem nagyon valószínű, hogy valaha is meg házasodik: neki már van barátnője. 
 
És aki nem szereti 
 
A macskák iránti gyűlölet az egész női nem gyűlöletének kivetítése. Még olyan kifejezés is létezik, hogy macskafóbia. A „jó” hapsik, akik mindent beleadva küzdenek rejtett homoszexualitásuk ellen, szenvednek tőle általában. Szeretniük kellene a nőket, de a női nem egyszerűen nem izgatja őket, hát az ilyen hapsi szép visszafogottan éldegél egy nővel, és fuldoklik az utálattól, ha látja a nő macskáját. Mert az mindig arra emlékezteti, hogy ő nem teljesen normális. Ha pszichológus segítségével sikerül az alapvető problémáját megtalálni, és elfogadni vagy leküzdeni, egyből elmúlik a macskafóbiája is. Ha egy nő utálja a macskákat, az azt jelenti, hogy a női mivoltát tagadná, és fél kimutatni függetlenségét.

Közzétette: www.fenyorveny.hu
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!
 

Related posts

Kristálygyógyászat/Gyógyító kövek: Mohaachát

Sandal

Kezeljetek mindent humorral, fessétek színesre napjaitokat!

Sandal

Indigó gyerekek általános személyiségjegye

Sandal

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .