Csillagászat/ŰrkutatásVilág

Otthonról is látható gyönyörű égi jelenséget figyelhetünk meg ma este

Otthonról is látható gyönyörű égi jelenséget figyelhetünk meg ma este

2020. március 29-én, vasárnap este 9 óra után, csillagfedési (okkultációs) jelenséget tekinthetünk meg: az égi látványosságot célszerű kisebb távcsővel észlelni, de szabad szemmel is megcsodálhatjuk.

Gyakran előfordul, hogy a Hold elfed egy csillagot. Március 29-én az Állatöv (Ekliptika) a nyugati égbolton még látható téli csillagképe, a Bika (Taurus) egyik fényesebb csillagát fedi majd el égi kísérőnk. Az epszilon Tauri, más néven Ain – ami arabul szemet jelent -, egy narancssárga óriáscsillag,  mely 147 fényévre található tőlünk. A 3,5 magnitúdó fényességű csillag szabad szemmel is megkereshető a Bika vöröslő szemétől az Aldebarantól – melynek népi neve a költői „Bujdosók lámpása” – jobbra.

A Hold ekkor sarló alakot mutat majd, mivel újhold után vagyunk öt nappal. Felfelé áll a „szarva”. A hortobágyi pásztorok hiedelme szerint nem, vagy csak kevés eső lesz a közeljövőben.

A csillag eltűnése a Hold bal oldalán, vagyis a sötét részén következik be, így látványosnak ígérkezik. Az eltűnést 21 óra 42 perckor észlelhetjük. Javasolt, hogy ennél korábban kezdjük meg az égbolt kémlelését, és így látjuk majd a Hold közeledését a csillaghoz.

Az elfedett csillag kibukkanása 22 óra 42 perc után várható, a Holdunk jobb oldalán. Kis eltérés lehetséges, attól függően, hogy éppen melyik földrajzi ponton tartózkodunk. Bár a csillag 3,5 magnitúdós, vagyis viszonylag fényesebb, mégis szükséges lehet kisebb távcső az észleléshez, főleg a kilépés megpillantásához, mivel az a fényes oldalon következik majd be.
Közzétette: www.fenyorveny.hu
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!

sokszinuvidek.hu

Related posts

A pillangó-effektus és a próféciák

Sandal

A magyarság ősi gyógymódjai

Sandal

Ismerd meg Zeuszt, a baglyot, akinek a szemében ott az egész világegyetem

Sandal

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .