CukorÉletmódNapi mérgeink

Miért olyan ártalmas a cukor? Mennyi cukrot kellene fogyasztanunk?

Miért olyan ártalmas a cukor- Mennyi cukrot kellene fogyasztanunk

Ma már nehéz elképzelni, de a tizennyolcadik században a cukor luxuscikknek számított, amit csak a gazdagok engedhettek meg maguknak. Olyannyira értékes volt, hogy a díszes cukortartókat kulccsal és lakattal zárták, úgy, mint az ékszeresdobozokat. Majd gyorsan elröppent 200 év, és a dolgok aligha változhattak volna meg jobban. Magyarországon mindenki átlagosan 9,5 teáskanál cukrot fogyaszt naponta, a nagyon édesszájúak akár ennek háromszorosát is elfogyasztják.

Tény a cukorról

Két évszázaddal ezelőtt az évi átlagos cukorfogyasztásunk 0,5 kg volt. Egy napra vetítve kevesebb mint 0,3 teáskanál. Ma naponta több mint 9,5 teáskanálnyit fogyasztunk. Az USA Mezőgazdasági Minisztériuma szerint pedig az amerikaiak több mint 44 teáskanálnyi cukrot fogyasztanak naponta (ez évente 68 kg).

Mennyire édesszájúak a magyarok?

• 2013-ban mindannyian átlagban 3,95 kg csokoládét faltunkfel (ez 95 Mars szeletnek felel meg), jó hír, hogy ez jóval alatta marad az európai átlag 6,54 kg-nak.

• Közel azonos mennyiséget fogyasztunk tortából, édességből, kekszből, mint bármelyik másik nemzet Európában.
 
• Az üdítőital-és gyümölcsléfogyasztásunk az elmúlt egy évtized alatt 30 százalékkal csökkent, ami személyenként 85 litert jelent.
 
Az üdítőitalok a gyerekek cukorbevitelének 25-30 százalékát teszik ki.
 
Ma Magyarországon: 
 
a 6 éves gyerekek csak 41%-ának egészségesek a fogai a 12 éves gyerekeknek 2-3 foguk már megbetegedett a 12 éves gyerekek 32%-ának szüksége van fogszabályozó kezelésre a 12 éves gyerekek csak 38,5%-ának egészséges a fogínye a 35 – 44 éves felnőtteknek átlagban 15,9 foga szuvas, tömött vagy kihullott a 65 – 74 éves idős lakosság 26%-ban fogatlan.
 
Nem csak a nyilvánvalóan édes dolgokkal kell vigyáznunk; a cukor megbújik sok mindennapi táplálékunkban is:
 
Miért olyan ártalmas a cukor? Mennyi cukrot kellene fogyasztanunk?

Mennyi cukrot kellene fogyasztanunk?

2014-ben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) új irányvonalakat szabott meg az ajánlott cukormennyiségre vonatkozóan: a teljes kalóriabevitel addig 10 százalékos arányát 5 százalékra csökkentette. Ez nagyjából 25g vagy 6 teáskanál* cukornak felel meg naponta, egy felnőttre nézve. Ez kevesebb mint egy 50 g-os csokoládészeletben vagy egy dobozos üdítőitalban található cukormennyiség.
 
*A korlátozás magában foglal minden hozzáadott cukrot, valamint azokat a cukrokat, amelyek természetes formában vannak jelen a mézben, szirupokban, gyümölcslevekben és gyümölcskoncentrátumokban. Nem foglalja magában a friss gyümölcsökben, zöldségekben és tejben található cukrokat.

Mi a cukor?

Azt hinnénk, a cukor definíciója egyszerű, de – csak a dolgok bonyolítása végett – számos különféle típusú cukor létezik, továbbá van egy kis különbség aközött, amit a tudósok cukornak neveznek, és amelyet mi annak nevezünk:
 
• Amit mi cukornak nevezünk (vagyis az az anyag, amit az ételekhez, meleg italokhoz hozzáadunk), annak a hivatalos neve szacharóz.
• Mikor a tudósok „vércukorról” beszélnek, az a glükózra vonatkozik.
 
Amikor az átlagember próbál a cukorról ismeretet szerezni, ez az információ nem bizonyul túl hasznosnak. (Ráadásul az élelmiszergyártók mind nagyon is tudatában vannak ennek, és ki is használják az óvatlanságunkat.) Szerencsére, nem szükséges doktorátussal rendelkezned biokémiából ahhoz, hogy kiigazodj a cukrok útvesztőjében; egyszerűen csak néhány ténnyel kell tisztában lenned.

Különféle cukrok

Minden cukor szénhidrát. A „szénhidrát” alatt olyan molekulákat értünk, amelyek szénből, hidrogénből és oxigénből állnak.
 
Számos cukorfajta létezik: glükóz, fruktóz (gyümölcscukor), galaktóz (a laktóz alkotórésze), szacharóz (asztali cukor), laktóz (tejcukor) és maltóz (malátacukor).
 
Ne foglalkozz minden név megjegyzésével. A bennünket érdeklő cukrok a glükóz, a fruktóz és a szacharóz.
 
• A glükóz természetes formában jelen van a növényekben (gyümölcsök, zöldségek, bab- és gabonafélék).
 
• A fruktóz természetes formában jelen van a gyümölcsökben és a mézben, valamint kisebb mértékben a zöldségekben.
 
• Az asztali cukor (szacharóz) a cukornádból és a cukorrépából kivont anyag, amely 50 százalékban glükózt, 50 százalékban fruktózt tartalmaz.
 

Szükségünk van cukrokra az étrendünkben?

Glükózra az agyunk és a szervezetünk megfelelő működéséhez van szükségünk, de a kiegyensúlyozott étrend teljes mértékben fedezi napi glükózszükségletünket. A glükóz természetes formában jelen van a gyümölcsökben és a zöldségekben. Ezenkívül az általunk elfogyasztott fehérje és zsír egy része is átalakul glükózzá. Ezért, ami a szervezetünk szükségleteit illeti, minden természetes étel ellát glükózzal. Az édes-vészes cukor szerzője, John Yudkin magyarázata szerint „a cukor nem fiziológiai szükségletünk… sem önmagában, sem bármilyen ételben vagy italban”. Nemcsak hogy nem fiziológiai szükségletünk, de egyenesen mérgező, különösen a manapság fogyasztott, sohasem látott mennyiségekben!
Közzétette: www.fenyorveny.hu
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!
 

Katharine Bassford: Ó, a cukor!

Related posts

Az energiatakarékos izzók veszélyei

Sandal

A tudatos táplálkozás művészete

Sandal

Gyógyító illatok: A mirha és a tömjén

Sandal

Leave a Comment