Csillagászat/ŰrkutatásVilág

Megérkezett az 50000 év után látható üstökös – távcsövekkel egész éjjel látható

Megérkezett az 50000 év után látható üstökös - távcsövekkel egész éjjel látható-cover

Varázslatos zöld üstökös! Most látható először 50 000 év után! Fényes sáv tűnik fel az égbolton! Az utóbbi időben megjelent szalagcímekből azt gondolhatnánk, hogy a C/2022 E3 (ZTF)-üstökös napjaink csillagászati eseményeinek legnagyobbika. Habár ez nem így van, de az Oort-felhőből érkezett vendégünk már binokulárral is megpillantható, közepesen nagy átmérőjű távcsövekkel pedig még szebb látványt nyújt. Sötét, holdfénymentes égbolton halványan még akár szabad szemmel is észrevehetjük, ahogyan a Nagy Göncöl és a Kis Göncöl között halad át január vége felé.

 
/Az üstökös rövid, de látványos porcsóvája 2023. január 3-án. Látható, hogy a csóva legyezőszerűen terül szét, távcsővel jól megfigyelhető. A jóval halványabb ioncsóva (jobbra) észak-északkeleti irányba nyúlik. (Forrás: Juanjo Gonzalez) /borítókép//
 
A fényességbecslések jelenleg 6,5 magnitúdó köré helyezik a ZTF-üstököst, ami valószínűleg január vége, február eleje körül éri majd el maximális, 5-5,5-re becsült magnitúdóját. Jose Pablo Navarro amatőrcsillagász és az angol nyelvű Comet Asteroid Meteor Watch facebook csoport vezetője az üstökösről készült 2509 vizuális és CCD-megfigyelést tanulmányozott a Minor Planet Center kisbolygó-adatbázisból. Az ő elemzése szerint az üstökös felfényesedésének tempója az utóbbi időben lelassult, így ő 6,0 magnitúdó körülire becsüli a maximumbeli fényességet.
 
Megérkezett az 50000 év után látható üstökös - távcsövekkel egész éjjel látható

Látványos csóvát húz az üstökösből kipárolgó gáz ezen a 12 képből készített animáción. A képek 2023. január 14-én készültek, és összesen 1 óra 10 perces időtartamot fednek le. (Forrás: Michael Jäger)

 
Fényképeken látványos zöldeskék színű kóma látható, amely jelenséget gyakran megfigyelhetjük a belső Naprendszerbe látogató üstökösök esetében. A Nap ultraibolya (UV) sugárzásának hatására felbomlanak a nagy szerves molekulák, a mag pedig így egyre egyszerűbb alkotóelemekből fog állni – ilyen például a zöldesen fénylő kétatomos szén (C2). Néhány napon belül ez a sugárzás még azelőtt felbontja a molekulát, hogy az elhagyhatná a kómát, emiatt nem jut el a csóvába, és nem alakul ki zöldes színben fénylő csóva. A nyugtató zöldes szín néha enyhén látható binokulárban is, de általában legalább 15 cm vagy nagyobb átmérőjű távcsőre van szükség a megfigyeléséhez.
 
50 ezer évente látható a januárban érkező üstökös-1
A ZTF-üstökös pályája az északi égbolton január 17-e és február 4-e között. A képen feltüntetett pozíciók magyar idő szerint 23 órára vonatkoznak. (Forrás: Sky & Telescope)
 
A C/2022 E3 (ZTF)-üstökös a Zwicky Transient Facility égboltfelmérésről kapta a nevét, amit a Caltech kaliforniai Palomar Obszervatóriumban végeznek. A 122 cm átmérőjű Samuel Oschin távcsőre erősített nagy látómezejű CCD-kamerával kétnaponta az egész északi égboltot végigpásztázzák olyan objektumok után kutatva, amik elmozdultak vagy változott a fényességük. Többek között földközeli aszteroidákat, napjainkig több mint 6600 szupernóvát és számos üstököst fedeztek már fel innen.
 
50 ezer évente látható a januárban érkező üstökös-2
Az üstökös fejlődését bemutató képsorozat, ahogyan 2022. június 4-én alig 14 magnitúdós foltból binokulárral is megfigyelhető, kettős csóvájú üstökössé alakult december 28-ra. A november 19-i felvételt leszámítva minden esetben ugyanolyan felszereléssel fényképezték, alul pedig a Naptól (r) és a Földtől (d) mért távolsága látható csillagászati egységekben (AU). (Forrás: Didac Mesa Romeu)
 
A C/2022 E3 üstököst 2022. március 2-án fedezték fel, és kezdetben még aszteroidaként azonosították. A következő éjszaka Hirohisa Sato japán amatőrcsillagász fényképein kis méretű kómát vettek észre, így átsorolták az üstökösök közé. Sato méréseit ezután több más megfigyelés is megerősítette. Ebben az időben még a 17 magnitúdós ,,szösz” közel 5 csillagászati egységre volt a Földtől, majdnem olyan távol, mint a Jupiter átlagos távolsága a Naptól.
 
Január 16-17-e környékén az üstökös az Ökörhajcsár (Bootes) csillagkép környékén halad északnyugati irányba, naponta körülbelül 1,5°-os elmozdulással. A Földhöz február 1-jén kerül legközelebb, ekkor 42 millió kilométerre fog elhúzni mellettünk. A Naphoz legközelebbi pontján, azaz a perihéliumon már január 12-én áthaladt, csillagunkat 166 millió kilométerre közelítette meg.
 
50 ezer évente látható a januárban érkező üstökös-3
A C/2022 E3 pályája erősen dőlt, a bolygók keringési síkjával 71°-os szöget zár be, keringési iránya pedig ellentétes a bolygók keringési irányával. Januárban déli irányba mozog, és február 12-én fog áthaladni az ekliptika síkján. (Forrás: NASA HORIZONS)
 
Ahogyan az üstökös egyre közelebb kerül bolygónkhoz, az északi égbolton látható elmozdulása és magassága is gyorsan fog változni. Az üstökös a cikk megírásának idejére már cirkumpoláris objektum Európából megfigyelve, a hónap vége táján pedig már 6,5° körüli lesz az elmozdulása az égbolton egyetlen nap alatt. Ez azt jelenti, hogy több mint 1/4°-ot fog elmozdulni óránként, távcsővel megfigyelve a háttér csillagaihoz viszonyítva már néhány perc alatt észrevehető lesz a mozgása.
 
50 ezer évente látható a januárban érkező üstökös-4
A C/2022 E3 elmozdulása az északi égbolton. A térkép 45° északi szélességre készült, 23 órakor (CT), ami magyar idő szerint hajnali 5 órának felel meg. A pontos magyarországi pozíciókért keressük fel például a The Sky Live honlapját. (Forrás: Bob King, Stellarium)
 
50 ezer évente látható a januárban érkező üstökös-5
Az üstökös útja februárban 35° déli szélesség, este 10 órai időpontban ábrázolva. A képen látható leghalványabb csillagok kb. 6,0 magnitúdósak, a Mars (Marte) pozíciója pedig a február 7-i állapotot mutatja. (Forrás: Bob King, Stellarium)
 
Megérkezett az 50000 év után látható üstökös - távcsövekkel egész éjjel látható-dátumok
Az üstökös megfigyelésére legjobb időszakok Magyarországról, illetve a megfigyelést megzavarható Hold fázisai. (Forrás: Pál Bernadett, Stellarium)
 
Január 28-án lép az első negyedbe a Hold, ami hajnali 2 óra környékén fog lebukni a horizont alá – de előtte is eléggé messzire lesz az égbolton, hogy ne zavarja nagyon az üstökös megfigyelését. Február 11-12. környékén az üstökös elhalad a Mars mellett, ami a bolygó vöröses színének és az üstökös zöldes árnyalatának kettőse miatt igazán látványos képek készítésére nyújt lehetőséget. Február 14-e táján az üstökös már 7,0 magnitúdó körülire halványodik, és a Bika (Taurus) csillagképben fog tartózkodni az Aldebaran közelében.
Ezután látogatónk hazaindul az Oort-felhőbe. Habár az idefelé tartó útja ,,csak” mintegy 50 ezer évbe tellett, hazaútja várhatóan évmilliókig tart majd. Ne felejtsünk el integetni neki, amikor búcsúzik! Derült eget és vidám megfigyeléseket kívánunk!
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!
 
 
 
 

Sky & Telescope 

Related posts

Rekord számú hurrikán a Csendes óceánon

Sandal

Holdfogyatkozás lesz este (2013.okt.18.)

Sandal

Kamu figyelmeztető üzenetek és körlevelek a Messengeren – NE küldd tovább őket!

Sandal

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .