Gaia változásai/A Föld változásaiKlímaváltozásTermészetVilág

Lángokban áll a fél világ a sarkkörtől az Amazonasig

Lángokban áll a fél világ a sarkkörtől az Amazonasig
Katasztrófafilmre emlékeztető események színhelyévé vált a Föld. Ég a Föld tüdeje az Amazonas mentén és Szibériában, az egyre sürgetőbb nemzetközi fellépést helyi politikai érdekek hátráltatják.
Szakértők szerint ha még egyszer ugyanennyi erdőterület eltűnik, a pusztulás visszafordíthatatlan lesz. A brazil őserdő, a Föld „tüdeje” július elején ezer négyzetkilométernyinél is több területet veszített, többek között az erdőirtás és a szárazság következtében, ez a szám pedig a tovább terjedő tűzzel egyre növekszik.

 

Lángokban áll a fél világ a sarkkörtől az Amazonasig
Lángokban áll a fél világ a sarkkörtől az Amazonasig
Lángokban áll a fél világ a sarkkörtől az Amazonasig
Brazília, Paraguay és Bolívia között elterülő hatalmas erdőtüzek – 2019.aug.25. (NASA)

 

Ha még egyszer ennyi, tehát körülbelül 780 ezer négyzetkilométer erdő eltűnik, akkor az esőerdő ökoszisztémája összeomlik, ami nem csak helyi, de globális katasztrófát idéz majd elő.

Az elmúlt 50 év alatt az amazonasi erdő 20 százaléka veszett oda szándékos vagy természetes folyamatok következtében – a szokásosnál intenzívebb és gyakoribb erdőtüzek súlyosbítják a helyzetet.
 
Az esőerdő területén az idei száraz időszakban 84 százalékkal több a tűzeset, mint tavaly ugyanekkor.
Csütörtökön és pénteken 1663 újabb tüzet észleltek a brazil űrkutatási hivatal, az INPE szakemberei.
Jair Bolsonaro brazil elnök alapvetően azon a véleményen van, hogy a Brazil Űrkutatási Központ hazudik a helyzet súlyosságával kapcsolatban, illetve ő korábban az esőerdők védelmét a brazil gazdasági fejlődés – bányászat, földművelés, fakitermelés – akadályaként emlegette.
A nemzetközi nyomás hatására azonban pénteken engedélyezte, hogy a hadsereg is közreműködjön a lángok megfékezésében.

 

A jelenlegi tüzeket pedig főként ember okozta

A szándékos gyújtogatást a helyi farmereknek tulajdonítják, akiket az elnök – amikor meghirdette az Amazonas vidékének mezőgazdasági és bányászati célú fejlesztését – közvetve arra bátorított, hogy szerezzenek maguknak égetéses módszerrel szabad legelőterületeket abból az erdőből, amely hárommillió fajnak és egymillió őslakosnak ad otthont.

Lángokban áll a fél világ a sarkkörtől az Amazonasig
Lángokban áll a fél világ…

Az égetés önmagában problémás, hisz csökkenti az erdőtakarót, ám a szárazságban a kiépített utak hiánya miatt szinte megfékezhetetlenül terjedhet tovább, így előidézve a katasztrófát.
A The Intercept cikke rávilágít arra is, hogy az esőerdő nagy mennyiségű szén-dioxidot köt meg és tárol el, ami kulcsfontosságú a globális felmelegedés lassításához.
Viszont már most annyi erdőterületet veszítettünk el, hogy az erdőtüzekből keletkező szén-dioxidot nem tudja majd megkötni a maradék famennyiség, főleg akkor nem, ha nem sikerül eloltani a lángokat.
Ha pedig valóban összeomlik az erdő ökoszisztémája, akkor annyi kivonhatatlan szén-dioxid kerül a levegőbe, hogy annak az egész bolygóra nézve katasztrofális következményei lesznek.


A sarkkörnél is lángol minden

Szibériában, Alaszkában és Kanada egyes részein hatalmas tűzvészek is pusztítottak. Most Grönlandon is ég nagy területen minden. Sok a tűz a sarkkörtől északra, ez szokatlan jelenség. Mindehhez hozzájön a brazil kormány tudatos esőerdő-pusztítása is.  Augusztus közepéig átléptük a 150 megatonnát a tüzek általi szén-dioxid-kibocsájtásban (a sarkkörön belül). Összehasonlításképp: az idei sarkvidéki tűzesetek háromszor akkora szén-dioxid-emisszót produkáltak, mint Svédország éves kibocsájtása – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat is.
 
Az orosz Távol-Keleten és Szibériában pusztító erdőtüzek több mint 3 millió hektárt érintenek, a tüzek füstje 800 orosz település és a mongol főváros mellett elérte Alaszkát és Kanada nyugati partvidékét. Az elpusztult területeknek tudósok szerint 60-70, de van, ahol 100 év is szükséges a regenerációra.
 
A Kanári-szigeteken is hatalmas területeken lángol az erdő, közel tízezer embernek kellett elhagynia otthonát.
Alaszkában a napokban lobbant lángra tűz, ezzel szokatlanul hosszúra nyúlt a „tűzszezon” az amerikai államban.
Múlt héten pedig Dánia küldött tűzoltókat Grönlandra, hogy eloltsák a már lakott területeket is fenyegető újabb lángokat. Ha nem járnak sikerrel, illetékesek szerint akár egész télen éghetnek a tüzek, tovább súlyosbítva az hőhullámok miatt amúgy is kiemelkedően erős idei nyári jégolvadás hatását.

 

Lángokban áll a fél világ a sarkkörtől az Amazonasig
Mint egy katasztrófafilm jelenete: Sao Paulo sötétségbe borult az Amazonas füstje miatt

 

Brazília űrkutatási hivatala, az INPE adatai szerint idén 84 százalékkal több az erdőtűz az országban, mint az előző év hasonló időszakában: januártól augusztusig 72 ezer tüzet észleltek, és egyedül augusztus 15. óta 9500 helyen csaptak fel a lángok az Amazonasnál. A lángok által elért terület olyan nagy, hogy a tűz füstje elért Sao Pauloig. Az erdőtüzek számának példátlan növekedését azóta észlelték, hogy januárban hivatalába lépett Jair Bolsonaro új köztársasági elnök, aki meghirdette az Amazonas vidékének mezőgazdasági és bányászati célú fejlesztését. AZ IPNE szerint a tüzek nagy számát nem lehet a száraz időszak számlájára írni, vagy természeti jelenségként magyarázni.
 
A Global Forest Watch által fejlesztett térképen most szinte valós időben látható, hogy hol ég vagy keletkezett tűz (12 óránként frissül). A program a NASA műholdjairól nyeri adatait, amiket végigfuttat egy algoritmuson, és megállapítja, hogy a forró pont tűz-e.
A térképnek elérhető egy fizetős verziója is, ez az erdőirtásokat mutatja, és értesítéseket küld a beszállítóiknak, ha őket is érinti az irtás. Így dönthetnek arról, hogy továbbra is az illegális irtást végző cégektől rendelnek -e.

Közzétette: www.fenyorveny.hu
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!

szeretlekmagyarorszag.hu
OMSZ
infostart.hu

agrarszektor.hu

Related posts

Gaia: Csodálatos bolygónk

Sandal

Szokatlan “brekegéssel” sípol a sivatagi esőbéka

Sandal

Félelmetes üvegút az égben – te végigmennél?

Sandal

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .