Pozitív gondolkodás/Pozitív hírekSpiritualitásTudatosság

A pozitív gondolkodás ereje: Az optimisták tovább élnek, mint a pesszimisták

A pozitív gondolkodás ereje-Az optimisták tovább élnek, mint a pesszimisták
Az optimisták tovább élnek, mint a pesszimisták! Ezt a Mayo Klinika kutatóinak harminc évet átfogó, 447 személy bevonásával készült vizsgálata állapította meg. Az eredmények szerint az optimistáknál átlagosan 50 százalékkal kisebb a korai halandóság kockázata, továbbá a test és a lélek összefügg, és a hozzáállásnak fontos szerepe van a végkifejletben: a halálban”. Megdöbbentő statisztika! Az optimistákról az is kiderült, hogy kevesebb testi-lelki egészségi problémával küzdenek, fájdalmaik kisebbek, viszont több az energiájuk, és általában véve békésebbnek, boldogabbnak és nyugodtabbnak érzik magukat, mint a pesszimisták. AzArchives of General Psychiatry című tudományos folyóirat egyik 2004-es cikkében hasonló eredményekről olvashatunk. Ebben az áll, hogy „.. .az optimizmus és az időskori, bármely okból bekövetkező elhalálozás között védelmi viszony áll fenn”. Az optimizmus megvéd a betegségtől.

A kutatók 999 holland férfi és nő (65-85 évesek) válaszait  elemezték, egyebek közt az alábbi állítások tekintetében:

„Gyakran érzem, hogy az élet tele van ígéretes lehetőségekkel.” 
„Még most is pozitív elvárásaim vannak a jövőmmel kapcsolatban.”
„Sok boldog pillanat van az életemben.”
„Már nincsenek terveim.”
„Gyakran nevetek boldogan.”
„Még ma is sok célért küzdök.”
„Általában jó a hangulatom.”
Megdöbbentő eredmények születtek. Azok körében, akik magas szintű optimizmust árultak el, vagyis valószínűleg egyetértettek az első állítással, 45 százalékkal alacsonyabb volt az általános halálozási kockázat, és 77 százalékkal kisebb eséllyel haltak meg szívbetegség következtében, mint azok, akik magas szintű pesszimizmust tanúsítottak. Egy másik vizsgálatban 180 katolikus apáca önéletrajzát tanulmányozták, amit akkor írtak, amikor beléptek a rendbe. A kutatók hatvan év múltán 4 megvizsgálták az önéletrajzokat, és megállapították, hogy azok az apácák, akik belépéskor pozitívabban írtak maguktól, sokkal tovább éltek, mint azok a társaik, akik negatívabbak voltak. A pozitív hozzáállás egyebek közt azért olyan fontos, mert serkenti az immunrendszer működését, ezáltal könnyebben tudjuk felvenni a harcot a betegségekkel. A Carnegie Mellon Egyetem egyik 2006-os kutatása azt vizsgálta, milyen hatással van a nátha és az influenza vírusa a különböző beállítottságú egyénekre. Arra kértek 193 egészséges önként jelentkezőt, hogy számoljanak be, milyen erősségű pozitív és negatív érzéseik  vannak általában, majd orrcsepp segítségével megfertőzték őket valamelyik vírussal. Kiderült, hogy a pozitív szemléletű emberek sokkal ellenállóbbak a vírusokkal szemben, mint  a negatív beállítottságúak. Ahogy öregszünk, hozzáállásunk egyre inkább befolyásolja, hogyan reagálunk a vírusokra, baktériumokra és más kórokozókra. A pozitív, optimista életszemlélet a lehető legjobb dolog az általános egészség és a hosszú élet szempontjából. Az egyes élethelyzetekkel is máshogyan birkóznak meg az eltérő beállítottságú egyének. A pozitív hozzáállás segít leküzdeni a nehézségeket, sőt akár lehetőséget is láthatunk bennük, ami végeredményben jót tesz az egészségnek. A Chicagói Egyetem egyik kutatásában kétszáz telekommunikációs adminisztrátor hozzáállását és egészségi állapotát vizsgálták,
akiket érintettek a vállalati leépítések. Kiderült, hogy azok, akik a leépítésben a lehetőséget látták, egészségesebbek voltak, mint azok, akik féltek tőle. A pozitív hozzáállásúak közül kevesebb mint minden harmadik lett beteg a leépítés alatt vagy után, ellenben a negatív hozzáállásúaknak több mint 90 százaléka betegedett meg. Más szavakkal: óriási különbség van az egészségünkre gyakorolt hatás tekintetében aközött, hogy egy bizonyos eseményt pozitívnak vagy negatívnak tartunk. Leggyakrabban a beállítottság szívre gyakorolt hatását tanulmányozták. A John Hopkins Egyetem kutatóinak egyik, 586 ember bevonásával készített tanulmánya szerint a pozitív hozzáállás a szívbetegségek megelőzésének legjobb módja. A Duke Egyetem Egészségügyi Központjának kutatói 866  szívbeteg vizsgálata után azt állapították meg, hogy azok a páciensek, akik napi szinten éltek át pozitív érzelmeket (például boldogságot, vidámságot vagy optimizmust), tizenegy évvel később 20 százalékkal nagyobb eséllyel voltak még életben, mint azok, akik negatívabb érzelmekről számoltak be. Végül: a Harvard tudósai 2007-ben az „érzelmi vitalitást” tanulmányozták, amit így határoztak meg: „A pozitív energia, az érzelmek és a viselkedés uralmának képessége, valamint az elkötelezettség érzése.” A vizsgálat 6265 önként jelentkező részvételével zajlott, és azt az eredményt hozta, hogy a magas érzelmi vitalitással rendelkező személyek 19 százalékkal kisebb eséllyel szenvednek szívkoszorúér-betegségben, mint akiknél alacsonyabb ez a szint.
Közzétette: www.fenyorveny.hu
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!

David R. Hamilton: Az elme gyógyító ereje

Related posts

A gyógyítás kulcsa: Ho’oponopono

Sandal

Minden, ami lenni szeretnél, vagy amit tenni szeretnél a szeretetből táplálkozik

admin

Spirituális gyakorlatok: Régi beidegződések felszabadulása

admin

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .