Egyiptom/PiramisokŐsi civilizációkŐsi leletekŐsi városok és építményekRejtélyek/TitkokVilág

A „negyedik” gízai piramis – A Khentkaus piramis

Megosztás/Share:
A negyedik gízai piramis - A Khentkaus piramis

A „negyedik” gízai piramis: A feltűnő „Khentkaus piramis” a gízai fennsíkon

A gízai fennsíkon található sírt eredetileg néhány egyiptológus Gíza „negyedik” piramisának tartotta.
Az I. Khentkaus piramis vagy I. Khentkaus (magyar fordításban: I. Hentkauesz) lépcsős sírja a Negyedik Dinasztia kétlépcsős sírja, amelyet I. Khentkaus anyakirálynőnek építettek Gízában. A két lépcsővel egybeeső két fázisban épült sírt eredetileg Giza negyedik piramisaként ismerték.
A sírnak kétlépcsős felépítmény, amely nem minősíthető sem masztabának, sem piramisnak. Selim Hassan egyiptológus összehasonlította Djoser lépcsős piramisával, amely korai fejlődése során négyzet alakú volt, hogy előnyben részesítsék a piramis megjelölést.
 
A negyedik gízai piramis - A Khentkaus piramis-2 A negyedik gízai piramis - A Khentkaus piramis-3
Khentkaus_I

Ki volt I. Khentkaus?

I. Khentkaus, más néven Khentkawes (magyar fordításban: I. Hentkauesz), ókori egyiptomi királyné, aki az ókori Egyiptomban élt mind a negyedik, mind az ötödik dinasztia idején. Menkauré leánya, Sepszeszkaf és Uszerkaf felesége, gyermekei Szahuré és Noferirkaré. 
 
Hentkauesz és kora már néhány évszázaddal később a mitikus homályba veszett az egyiptomiak számára is. A Westcar-papirusz történetének fő szála Hufu udvarában játszódik. Dzsedefhór meséjében Rudzsedet Hentkauesszel azonosítható, aki a jóslat szerint Ré istentől három aranybőrű gyermeket szül, Uszerkafot, Szahurét és Noferirkarét. A Westcar-papiruszon említett családi viszonyokra – miszerint Uszerkaf a testvére lett volna az őt követő Szahurének és Noferirkarének – azonban a korabeli adatok semmilyen megerősítést nem tartalmaznak.
Fordította: Sandal / Közzétette: www.fenyorveny.hu 

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!

Egypt Cradle of civilization

Related posts

Óriás ujjat találtak Egyiptomban

Sandal

A gondolkodó fa (Képek)

Sandal

Magyar szimbólumok jelentése otthonainkban

Sandal

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .