Csodálatos világunkÉrdekes helyekKultúrákŐsi civilizációkŐsi leletekŐsi városok és építményekRejtélyek/TitkokTudományVilág

A maja piramisok közelében gigantikus korong alakú templomot találtak

A maja piramisok közelében gigantikus korong alakú templomot találtakSzenzációs leletet találtak a tudósoktól, akik Közép-Amerikában az őserdő mélyén kutatnak a mai napig, hogy felfedezzék a maják rejtett titkait. Az egykoron virágzó maja civilizáció fénykorában több mint 20 millióan éltek. A hagyatékuk pedig rendkívül sok nyomot hagyott maga után. Az ősi városokat a sűrű növényzet 500 év alatt borította be. A kutatók még a napjainkban fedezik fel ezeket a rejtélyes örökségeket, beleértve számos piramist is, melyek Egyiptomi társaikkal versengenek a népszerűségért.

A maja civilizáció Közép-Amerika egyik legkiemelkedőbb és legfejlettebb kultúrája volt, amely mintegy kétezer évet ölelt fel a történelem folyamán. Területét kiterjesztette Mexikó déli részétől a mai Honduras, El Salvador és Belize területeire. Az ősi civilizáció kimagasló volt a matematikában, csillagászatban, művészetekben és építészetben, és hagyományaik erőteljesen befolyásolták a környező régiókat. Az ókori maja városok impozáns piramisokkal, templomokkal és palotákkal voltak tele, jelentős fejlődést és magas szintű művészeti kifejezést mutatva.

A legfrissebb lelet egy korong alakú templom maradványa, amelyet egykor a félelmetes Kukulkán istennek szenteltek, aki tollas kígyóistenként ismert és rengeteg lelet utal rá. Az új felfedezés a Yucatán-félszigeten történt, pontosabban az El Tigre nevű helyen, mely a maják utolsó nagy települése lehetett a civilizációjuk hanyatlása előtt.

Most egy elképesztő, korong alakú építményt fedeztek fel az őserdőben a tudósok, amely valamikor egy templom lehetett. A tudósok két szintet azonosítottak a templom struktúrájában, melynek tetejét egykor hatalmas korong alakú réteg fedte.

„A kör alakú struktúrák általában az i.sz. 1000 és 1200 közötti késő posztklasszikus korból származnak, amikor a maja régió kapcsolatban állt más mezoamerika területeivel, különösen Közép-Mexikóval, Oaxacával és a Mexikói-öböllel.” – mondta Diego Prieto Hernández, az INAH antropológusa és vezérigazgatója. 

Hernández szerint egykoron az építmény „nagy jelentőséggel bírt” a maják számára. A kutatók úgy gondolják, hogy a templom ugyanaz lehet, amiről a „Paxbolón Maldonado Papers” nevű történelmi dokumentumban írtak. Ez a feljegyzés Don Pablo Paxbolón munkája, aki a Chontal vezetője volt (a maják vezetője a mexikói Tabascó államban) 1575 és 1576 között. A szöveg részleteket tartalmaz El Tigre templomairól (a dokumentumban „Itzamkanac”-ként leírva), amelyeket a posztklasszikus maja négy fő istenének szenteltek, ideértve Kukulcánt is, egy istenséget, aki szoros kapcsolatban áll az azték mitológiában ismert Quetzalcoatllal.

Ez nem az első kör alakú struktúra, amit a Yucatán-félszigeten találtak. Hasonló helyszíneket fedeztek fel Edznában, Becánban, Uxmalban és Chichen Itzában is. 

Az építményt a „Tren Maya” (Maja Vonal) projekt részeként fedezték fel, amely egy 1609 kilométer hosszú vasútvonal megépítését foglalja magában Mexikó államai között. A projekt hosszú ideje zajlik és magas költségekkel jár, számos nehézséggel küzdve a megvalósítása során.
Fordította és Közzétette: Sandal / www.fenyorveny.hu
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!

Live Science

Related posts

Hasonlóságok: Élet Virága

Sandal

Hasonlóságok: Szárnyas hajó

Sandal

Március 20-án lesz a világ utolsó ilyen napfogyatkozása

Sandal

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .