A tengeri puhatestűeket utánzó eszközt orvosi célokra használnák. A hongkongi Kínai Egyetem műszaki karán komoly áttörést értek el: olyan robotot hozt

A tengeri puhatestűeket utánzó eszközt orvosi célokra használnák.
A hongkongi Kínai Egyetem műszaki karán komoly áttörést értek el: olyan robotot hoztak létre, amely szilárd és folyékony halmazállapot között váltva képes az elé kerülő terep akadályait legyőzni. A kísérleti robot képes fémes és puhatestűekre jellemző rugalmas alakot ölteni. 
(Remélem mindenki emlékszik a Terminátor 2. című filmre. - szerk.)
Az, hogy a robotok folyékony és szilárd halmazállapot között tudnak váltani, több funkcióval ruházza fel őket
– magyarázza Csengfeng Pan, az egyetem munkatársa.

A kemény anyagok nehezen boldogulnak szűk helyeken, a puha anyagok viszont gyengék. A kínai mérnökök a tengeri uborkák és polipok szöveteit tanulmányozva dolgoztak ki olyan megoldást, ami képes a szilárd és rugalmas közötti váltásra, és megpróbálták nem mérgező anyagokkal utánozni a természetet. Hogy a természeten kívül mit utánoztak még és az intenzív tudományos-fantasztikus déjà vu mennyire kezdi ki a fejlesztés technológiai komolyságát, lapzártáig nem tudtuk eldönteni.

A robothoz galliumot használtak, amely 29,76 Celsius-fokon olvad (például az emberi kézben), amelybe mágneses részecskéket kevertek. A mágneses részecskék egy változó mágneses tér hatására nemcsak megolvasztották a fémet, de lehetővé tették a mozgatását is.

Ezután különböző teszteknek vetették alá. Legófigurát öntöttek belőle, amely folyékonnyá válva átkelt egy rácsozott kapun. 

Az alakváltó eszközökre olyan feladatokat bíznának, mint a nehezen elérhető elektronikai javítások vagy gyógyszerek célzott bejuttatása. Az egyik demonstrációban a robot alakot váltva fogott meg egy gyomorba került idegen tárgyat, ami segíthet például gyerekek által lenyelt elemek eltávolításában. Ennek végrehajtása  azonban további fejlesztést igényel, mivel a gallium az emberi test hőmérsékletén stabilan folyékony – írja a ScienceAlert.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!


origo.hu
Share To:

Post A Comment: