Keddről szerdára virradó éjjel lesz a Quadrantidák meteorraj maximuma.Épphogy elkezdődött az év, máris érkezik a 2023-as év első csillaghullása.

Keddről szerdára virradó éjjel lesz a Quadrantidák meteorraj maximuma.

Épphogy elkezdődött az év, máris érkezik a 2023-as év első csillaghullása. Január 3-áról 4-ére virradó éjszaka lesz a Quadrantidák meteorraj maximuma. Ennek a meteorrajnak igen rövid ideig tart a maximuma, mindössze 6 óra az az időintervallum, mikor aktívan produkál hullócsillagokat. A csillagászok január 4-én hajnali 4 óra 40 percre várják a csillaghullás maximumát. A Hold ekkor még fenn lesz az égen, ami zavarni fogja a megfigyelést, így csak a fényesebb meteorok lehetnek láthatóak. A szerda hajnali órákban a raj radiánsa magasan lesz az északkeleti égbolton, így szerencsésebb esetben óránként akár 50-60 hullócsillagot is láthatunk - olvasható az Ng.24.hu oldalán.

A csillaghullás megfigyelését nagyban befolyásolhatja a felhőzet, ugyanis sokfelé kell számítani felhős időre a csillaghullás ideje alatt, így csak kevés helyen lehet szerencsénk a látvány megfigyelésében. Viszont némiképp kárpótolhat bennünket, hogy a Quadrantidák rádiómeteoros aktivitását nyomon követhetjük a Galileo Webcast YouTube-csatornáján, ahol a tatai állomás mérései élőben elérhetőek:
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!


idokep.hu
Share To:

Post A Comment: