A Naprendszer csaknem összes bolygója látható lesz majd a koraesti égbolton egy csodás együttállásban. Január 26-án látványos bolygóegyüttállás lesz..

A Naprendszer csaknem összes bolygója látható lesz majd a koraesti égbolton egy csodás 
együttállásban. 

2023.január 22-én, vasárnap a Vénusz és a Szaturnusz szoros együttállását lesz megfigyelhető 17:30-kor.  Természetesen szabad szemmel is látható lesz, illetve binokulárra is egyaránt a délnyugati égbolton. 

Távcsővel nézve a Vénusz korongja 200-szor fényesebb lesz, mint a Szaturnusz ovális korongja.

23-án hármas találkozó lesz. 17:15 körül a Vénusz–Szaturnusz még mindig látható lesz egymás mellett, az 5%-os holdsarló pedig hármas együttállássá alakítja az égi jelenséget. 

Csodás esti bolygóegyüttállás január 26-án

Január 26-án látványos bolygóegyüttállás lesz látható. A Naprendszer összes bolygója felsorakozik - a Merkúr és a Föld kivételével egy 110 fok hosszú ív mentén, egy vonalban. Naplemente után, a kora esti órákban 17:30 és 17:45 között lehet a jelenséget majd megfigyelni. 
A január 26-i bolygósorakozó. A Naptól kiindulva, sorrendben: Szaturnusz, Vénusz, Neptunusz (nem látszik), Jupiter, Hold, Uránusz (kereszt), Fiastyúk (Plejádok), Mars. 2023.jan.26-án, 17:45-kor. Stellarium szimuláció.

Este 17:30-kor még éppen látszódni fog a Szaturnusz a horizont felett délnyugaton, utána követi a Vénusz, aztán a csak távcsőben látszódó Neptunusz. Egy nagyobb ugrás után a Jupiter következik, majd a növekvő Hold sarlója, utána pedig szintén távcsővel megfigyelhető Uránusz. Őt követi a már látványt fokozva a szabad szemmel is megfigyelhető Fiastyúk - a Plejádok nyílt halmaza, mely beáll a bolygók vonalába.  A sort pedig az égbolt tetején a Mars fogja zárni. 
Remélhetőleg az időjárás is kegyes lesz hozzánk, és engedi láttatni magát az égbolt ezen a csodás napon. 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!


Share To:

Post A Comment: