Ha a következő néhány hónapban felnézünk az égre, egy olyan üstökös láthatunk, melyet utoljára a neandervölgyiek láthattak a Földön.A "C/2022 E3 (ZTF

Ha a következő néhány hónapban felnézünk az égre, egy olyan üstökös láthatunk, melyet utoljára a neandervölgyiek láthattak a Földön.

2022. március 2-án a Zwicky Átmeneti Létesítmény (Zwicky Transient Facility) csillagászai egy üstököst fedeztek fel, ami a becslések szerint 50 000 év alatt éri körbe a Nap körüli elnyújtott pályáját.

A "C/2022 E3 (ZTF)" névre keresztelt üstökös jelenleg túl halvány ahhoz, hogy távcső nélkül is látható legyen. - olvasható az IFLScience oldalán.
Szabad szemmel valamikor 2023 január végén és február elején látni a különleges üstököst.
Az üstökös közeledik a  perihéliumhoz, ez azt jelenti, hogy január 12-én lesz a legközelebb a Naphoz. Ekkor körülbelül 166 millió kilométer távolságra lesz központi csillagunktól. 
Legközelebb a Földhöz – úgynevezett perigeusként – február 1-jén lesz. Biztonságos távolságra,
nagyjából 44 millió kilométerre (27 millió mérföldre) fog elhaladni bolygónk mellett.
A Zselici csillagpark szerint a Hold fénye miatt nehézkes lehet az üstökös megfigyelése. 5.6 magnitúdó lesz a fényesséeg az előrejelzés szerint. Jó hír viszont, hogy január 20-ától kistávcsővel, vagy binokulárral már könnyen megfigyelhető lesz bárki számára. Arra viszont ne számítsunk, hogy a fényessége hasonló lesz a legutóbbi Neowise üstököséhez.
A Zselici Csillagpark egy 800 mm-es távcsővel készített egy felvételt az üstökösről 2022. december 29-én hajnali 4 óra után (fenti kép). 
Fordította/Közzétette: Sandalwww.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!


Fotó: Zselici Csillagpark /Zselickisfalud/
Share To:

Post A Comment: