Az elme nem csupán gondolkoznivaló „eledelt" keres szüntelen; olyan „harapnivalót" is, ami identitását, éntudatát táplálja. Így jön létre az ego...

Az elme nem csupán gondolkoznivaló „eledelt" keres szüntelen; olyan „harapnivalót" is, ami identitását, éntudatát táplálja. Így jön létre az ego, s így teremti önmagát folyamatosan újra. Amikor magadra gondolsz vagy magadról beszélsz, amikor azt mondod: „én", valójában általában az „én és a történetem"-re utalsz. Ez a kedveléseid és az ellenszenveid, a félelmeid és a vágyaid „én"-je, az „én", amelyik tartósan sohasem elégedett. Ez az elme alkotta tudata annak, aki vagy, akit a múltad kondicionált, s aki kiteljesedését a jövőben keresi. Látod-e, hogy ez az „én" csupán tünékeny, időleges formáció, akár a hullámfodrozódás a vízfelszínén? Ki az, aki ezt látja? Ki az, aki tudatában van a te testi és pszichológiai formád mulandóságának? Az ÉN VAGYOK. Ez a mélyebb „én", akinek semmi köze a múlthoz és a jövőhöz. 

Mi marad majd mindazon félelmeidből és vágyaidból, amelyek nap mint nap fölemésztik figyelmed zömét a problémás élethelyzeteidben? Egy kötőjel. Az a néhány centiméteres vonalka a sírköveden, ami születési és elhalálozási évszámodat összeköti. Az egós én számára ez nyomasztó gondolat. 
Számodra: felszabadító.

Amikor minden egyes gondolat teljesen leköti a figyelmedet, az azt jelenti, hogy teljesen azonosulsz a fejedben lévő hanggal. Így a gondolatot éntudattal ruházzuk fel. Ez az ego, az elme teremtette „én". Ez a mentálisan konstruált én tökéletlennek és ingatagnak érzi magát. Ezért él benne domináló érzelemként és hajtóerőként a félelem és az akarás. Amikor rájössz, hogy egy hang szól a fejedben, ami igyekszik magáról elhitetni, hogy te ő vagy, és be nem áll a szája, akkor fölébredsz abból az állapotodból, ahol magadat - öntudatlanul - a gondolatfolyammal azonosítottad. Amikor észreveszed ezt a hangot, akkor rájössz, hogy te nem a hang - a gondolkodó vagy, hanem az, aki a hang tudatában van. A hang mögötti tudatosságként ismerni magadat: szabadság.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!


Eckhart Tolle: Megszólal a csned
Share To:

Post A Comment: