Mit is jelent a tudatosság? Előfordulhat ugyan, hogy ismerünk valamit, ám az adott dolog mégsem képezi tudatosságunk részét. íme egy példa: amikor...

Mit is jelent a tudatosság? Előfordulhat ugyan, hogy ismerünk valamit, ám az adott dolog mégsem képezi tudatosságunk részét. íme egy példa: amikor általános iskolába jártál, és a tanárod felírta a táblára az első osztási műveletet, azonnyomban a megoldást is elmagyarázta. Te eközben láthattad a táblán a számokat, így világos volt, hogy az osztás elvégezhető, semmi kétséged sem volt efelől, ám te magad mindaddig nem voltál képes erre, amíg nem tanulmányoztad eleget a megoldandó feladatot. Ám az is elképzelhető, hogy a későbbiek során váratlanul rájöttél a megoldásra - azaz egyszer csak megértetted a dolgot, s magadtól is el tudtad végezni a műveletet, így a matematikának ez az ága tudatosságod részévé vált. Érzékeled a különbséget? Intellektuálisan anélkül is felfoghatunk valamit, hogy az adott dolog tudatosságunk részét képezné. 

Viszonylag elterjedt az a nézet, miszerint az összpontosítás óriási erőfeszítést igényel. Valójában épp az ellenkezője igaz! Mindannyiunkkal előfordult már, hogy olvasás közben szinte beleolvadtunk egy-egy érdekes történetbe. Olyankor megszűnik számunkra a külvilág - nem más ez, mint az összpontosítás. E folyamat mintájára a meditációt is képesek vagyunk úgy elsajátítani, hogy közben egyetlen dologra fókuszálunk, s minden mást kizárunk az elménkből. A figyelem ezen állapota a Csend állapota. Nagyon fontos, hogy naponta legalábbnéhány percig nyugodt körülmények között legbelsőbb gondolatainkra figyeljünk, hogy alaposan felmérve önmagunkat, felismerjük az igazságot.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!


Venice Bloodworth: Kulcs önmagadhoz
Share To:

Post A Comment: