A fizikusok szerint az anyag egy új fázisát hozták létre, amely "extra" idődimenzióval rendelkezik - derül ki a Nature folyóiratban nemrég megjelent..

A fizikusok szerint az anyag egy új fázisát hozták létre, amely "extra" idődimenzióval rendelkezik - derül ki a Nature folyóiratban nemrég megjelent tanulmányból.
A kísérlet során a kutatóknak nem az volt a célja, hogy egy extra idődimenzióba vezető kaput nyissanak – írja a Scientific American. Egyszerűen csak a kvantumanyag egy új topológiai fázisának létrehozására törekedtek. Ez lényegében a kvantumanyag egy olyan formája, amelyet az alkotóelemek dinamikus mozgása határoz meg, nem pedig statikus elrendezésük.

Amint munkához láttak, a technika, amelyet egy ilyen fázis létrehozására fejlesztettek ki - anélkül, hogy szélsőséges hőmérsékletre támaszkodtak volna -, végül egy új idődimenziót hozott létre.
"Nagyon izgalmas látni az anyagnak ezt a szokatlan fázisát egy tényleges kísérletben megvalósulni, különösen azért, mert a matematikai leírás egy elméleti extra idődimenzión alapul" 
- mondta a magazinnak Philipp Dumitrescu, a tanulmány társszerzője és a Flatiron Intézet Számítógépes Kvantumfizikai Központjának munkatársa.
A TOPOLÓGIAI FÁZIS, ÉS ÍGY AZ "EXTRA" DIMENZIÓ SIKERES LÉTREHOZÁSÁHOZ A TUDÓSOK EGY KVANTUMSZÁMÍTÓGÉP KVANTUMBITJEIT - VAGY QUBITJEIT - CÉLOZTÁK MEG A FIBONACCI-SOROZATON ALAPULÓ KVÁZI-PERIODIKUS LÉZERIMPULZUSOKKAL.
"A Fibonacci-sorozat nem ismétlődő, de nem is teljesen véletlenszerű sorozat" - mondta a Vice-nak Andrew Potter, a tanulmány társszerzője, a Brit Columbia Egyetem kvantumfizikusa. "Gyakorlatilag két független idődimenzió megvalósítását teszi lehetővé a rendszerben".

A hatás csak néhány pillanatig tartott, de a kutatók szerint ez így is fontos áttörés. Úgy vélik, hogy eredményeik jelentős lépést jelenthetnek a kvantum-számítástechnika komplex információtároló rendszerének kifejlesztése felé.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!


origo.hu
Share To:

Post A Comment: