Igazi égi tüneményben lehetett gyönyörködni az elmúlt hetekben Kínában. Augusztus 16-án a Jünnan tartományban lévő Puer városban, nemrég pedig Haikou

Két, viszonylag gyakorinak számító jelenség együttállása kellett a csodás látványhoz.

Igazi égi tüneményben lehetett gyönyörködni az elmúlt hetekben Kínában. Augusztus 16-án a Jünnan tartományban lévő Puer városban, nemrég pedig Haikou vároban készültek látványos felvételek, melyeken egy magasba törő gomolyfelhő látható, melyre mintha egy szivárvány színekben pompázó felhősapkát húztak volna. 

Látványos fényjelenség Kína felett

Látványos fényjelenség Kína felett https://www.fenyorveny.hu/2022/08/latvanyos-fenyjelenseg-kina-felett.html

Közzétette: Fényörvény - A világ, és ami a fátyol mögött van – 2022. augusztus 27., szombat
A Haikou közelében készült felvétel

Sapka ez esetben tényleg találó hasonlat, hisz a felhőtorony tetejét egy járulékos felhőtípus, az úgynevezett sapkafelhő vagy felhősapka (pileus) takarta be, ami akkor alakul ki, amikor a magasba törő gomolyfelhő emelkedésre kényszeríti az áramló levegőt, ami emiatt lehűl és kondenzálódik a benne lévő nedvesség létrehozva a sapkára emlékeztető felhőt.

Ezek a felhősapkák már önmagukban is nagyon látványosak tudnak lenni, de a látványt ezúttal tovább fokozta a felhő irizálása. Ez egy gyakran előforduló légköroptikai jelenség, ami akkor alakul ki, amikor a felhőt alkotó apró vízcseppeket elérő napfény elhajlást szendved, az elhajlás következtében pedig a fény színeire bomlik szét. Minél közelebb áll egymáshoz az elhajlást okozó vízcsepp és a fény hullámhosszának mérete, annál látványosabban, élénkebben tündököl a jelenség. A sapkafelhőt egyenletes méretű vízcseppek alkotják, ezért tud különösen élénk, látványos színekben pompázni irizálás során.
Természetesen a helyiek álcázott UFO-nak vélik a fényjelenséget a felhők mögött.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!


idokep.hu / video: Red Climática Mundial
Share To:

Post A Comment: